Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Urážka na cti = nárok na odškodné

Pomluva není jinému sdělená nepravdivá informace, to je hluboký omyl, pomluva je, když tu nepravdivou informaci sdělí někdo jinému úmyslně a ne když ji sdělí neúmyslně, protože je o ní třeba i mylně přesvědčen, že je pravdivá. Zrovna v takovémto případě není možné prokázat úmysl pachatele, pachatel může vždy tvrdit, že byl o tom, co řekl, v té chvíli přesvědčen, že je pravdivé a nikdo nikdy neprokáže opak, pokud se k tomu pachatel sám nepřizná. Trestní zákoník totiž obecně vyžaduje k trestnosti činu především úmyslné zavinění, pokud ten který příslušný paragraf přímo nestanoví, že postačí i zavinění z nedbalosti a to paragraf vymezující pomluvu nestanoví.

§ 13/2 tr. zákoníku
K trestní odpovědnosti za trestný čin je třeba úmyslného zavinění, nestanoví-li trestní zákon výslovně, že postačí zavinění z nedbalosti.
Urážka na cti je návrhový přestupek a to znamená, že musí poškozený sám podat návrh na projednání přestupku u přestupkové komise Městského úřadu místně příslušnému místu spáchání činu. Při podání návrhu na projednání přestupku musí navrhovatel také hned zaplatit náklady řízení 1000 Kč a teprve pokud řízení vyhraje, budou mu vráceny.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny