Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno vratné láhve

Ahoj, tak vezmu to popořadě, docela se v této problematice orientuji, takže:
Z hlediska zákona by sis samozřejmě měl možnost stěžovat na to, že Ti lahve v dané prodejně nevykoupili. Takže pokud to chceš hnát dále, klidně můžeš a myslím, že by Ti kontrola dala za pravdu.
Ovšem s lahvemi jako takovými je to složité. Na druhou stranu bys měl vidět i jiné věci, než jen zákon, a mám na mysli zejména to, co napsal čtenář výše.
Tedy že pokud si vybereš nějakou malou prodejnu nějakého soukromníka a přivezeš mu tam větší množství lahví, které jsi u něho prokazatelně nezakoupil, tak on samozřejmě podle zákona je musí vykoupit všechny, to je bez debat, ale odmítne Ti je třeba s odůvodněním, že na ně nemá přepravky a podobně. Vratné lahve vázají velké množství peněz, a i když ten obchodník o ty peníze nepřijde, může to být někdy pro Tebe až likvidační. Proto se to opravdu někteří snaží řešit tím, že například vykoupí jenom tolik prázdných lahví, kolik si zase koupíš Ty plných, což je logické, protože právě na tyto lahve mají nyní místo v té přepravce a zároveň Ti nemusí nic navíc vyplácet.
Dneska máme u nás v Česku velkou síť různých hyper - a supermarketů, proto je opravdu lepší a pro menší obchodníky ohleduplnější lahve naložit a vrátit je v nějakém větším obchodě, kde je ten "obrat" lahví o mnoho větší. Nebo prostě lahve rozdělit na vícekrát, do více obchodů nebo je prostě vracet průběžně.
Ono se také totiž vychází z toho, že lahve by se měly vracet tam, kde byly zakoupeny. Jenže problém je dnes ten, že lidi jsou pohodlní a lahve koupí v jednom obchodě a pak jdou vrátit do jiného. S tím, že dneska skoro každý pivovar má své lahve, se situace pochopitelně ještě více komplikuje.
Co se týče lahvích samotných, tak opravdu hlavní by měl být její tvar, nikoli etiketa. Na stáčírně a v myčce lahví se stejně veškeré etikety smyjí, takže jde opravdu právě jen o ten typ lahve. Proto pokud obchod obecně prodává nějakou značku v nějakém obalu, a Ty máš ten stejný obal, ale s jinou etiketou, vykoupit by Ti ji měli. Dnes je to opět dosti sporné, na trhu je hodně lahví, které se liší od sebe opravdu jen v detailech, takže kdo se o lahve nezajímá drobet více, tak ten rozdíl skoro nepozná. Nicméně příklad, pokud vezmeme například standardní láhev NRW(klasická pivní láhev) a obchodník prodává například pivo Platan v této lahvi a ty máš NRW lahev s etiketou pivovaru Rychtář, tak Ti samozřejmě danou láhev vykoupit musí. To se týká samozřejmě i novějších typů, třeba láhev České pivo zelená - pokud prodejna prodává například pivo Lobkowicz Premium v lahvi České pivo zelené, tak musí vykoupit i láhev Argus Premium(mimochodem od stejného výrobce), ve stejné lahvi České pivo zelené. Tento postup je taky vysvětlován právě v zájmu ekologického myšlení, že láhev by měla být vykoupena, protože když ji obchod nevykoupí, tak ji zákazník třeba vyhodí a to není žádoucí. Pokud prodejna prodává pivo, jehož láhev jdeš vrátit, tak tam není co řešit, musí ji vykoupit vždycky.
Bohužel dnes je takový nešvar, že i lahve jednoho výrobce mají různý tvar, podle toho, o jakou se jedná výrobní sérii, proto někdy automaty danou láhev nechtějí vzít - což je právě zase výhoda ručního výkupu. Nicméně, pokud je v sortimentu, určitě bych se dožadoval vykoupení této lahve. Některé řetězce na tohle dost hřeší, setkal jsem se s tím, že nějakou láhev neměli v automatu ani zanesenou, ale v takovém případě se nebojde se s nimi hádat, právo je na vaší straně. V takovém případě by to totiž znamenalo, že obchod účtuje zálohu za láhev, kterou pak nevykupuje, což je nepřípustné. Minulý rok na tohle hřešila Billa, která účtovala byť "jenom" korunovou zálohu na nevratnou láhev od vína, nu, trestu od ČOI neušla.:-)

Tak snad to takto stačí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny