Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Placení nájmu sociálkou - povinosti pronajímatele

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké povinosti, jakož to pronajímatel, mám vůdči sociálce. Sociálka mě platí za nájemníka veškeré náklady. Sociálce jsem předložil nájemní smlouvu s rozpisem zaloh. Zajímá mě co vse budu potřebovat až nájem skončí. Co vše sociálka bude chtít. Komu budu vracet přeplatky, popř. po kom budu vymáhat nedoplatky.

Předmět Autor Datum
Se vší úctou, proč se jich nezeptáte ?
111 31.05.2016 22:49
111
Podle toho, co máte ve smlouvě. Ten Vám platí, tomu vrátíte přeplatky.
milan.cukrar 01.06.2016 06:43
milan.cukrar
Pronajímám tři byty a v jednom bydlí paní, co "sedí" na sociálce, jak jsem bohužel krátce po nastěho…
kl 01.06.2016 14:47
kl
Děkuji, tohle mě tak nějak zajímalo. Taky takovou blbost uz nikdy neudělám a do konce roku najemníko…
Hujer456 01.06.2016 21:36
Hujer456
Počkejte, pánové, až se toho chytne ta strážkyně lidských práv… :x: poslední
L-Core 02.06.2016 15:24
L-Core

Pronajímám tři byty a v jednom bydlí paní, co "sedí" na sociálce, jak jsem bohužel krátce po nastěhování zjistil :-( Řeknu vám, že příští nájemníky budu striktně filtrovat a pokud zjistím, že někdo na sociálce je, byt mu nepronajmu. Teď jsem i s právníkem trochu upravoval smlouvu a dal jsem si tam, že nájemce ode mne nemá právo na potvrzení pro účely sociálních dávek. Řeknu vám, že tolik byrokracie jsem nezažil ani na cizinecké policii a to je manželka cizinka a užili jsme si s nima teror. Ale co jsem zažil poslední rok kvůli nájemníkovi na sociálce, to se jentak nevidí.

V nájemní smlouvě mám detailně rozepsánu výši nájemného, výši záloh na služby a pak položkově každou jednotlivou službu (voda, teplo, úklid, výtah, elektřina, plyn, odpady). Sociálka to ale neakceptovala a chtěla po nájemníkovi, abych mu vystavil jakýsi "evidenční list", což jsem vůbec netušil, co to je. Ukázalo se, že to je obsahově přesně totéž, co už mám v nájemní smlouvě napsáno, jen asi ouřadové mají v nějakých pokynech uvedeno, že mají požadovat EVIDENČNÍ LIST a když ten papír člověk nedodá, tak zamítnou žádost o dávky.

Na konci každého čtvrtletí musím nájemníkovi dávat potvrzení o zaplacených částkách, ačkoli mi platí převodem.

V dubnu jsem nájemníkovi dal vyúčtování za rok 2015, měl slušný přeplatek. Zrovna minulý týden mi volal, že mu to sociálka neuznala, a že mu musím dát svoje vyúčtování od správce (tj. od SVJ), svoje vyúčtování za elektřinu a plyn. Jenže nájemník v tom bytě bydlí od července a moje vyúčtování od SVJ je samozřejmě za celý rok, za elektřinu a plyn ho mám od května (energetici mají jinak nastavený rok).

Nevím, proč bych měl sociálce dávat svoje vyúčtování na moje jméno, když navíc i data jsou tam za celý rok. Nevím, jak to budou přepočítávat, protože já výši záloh nekopíruju, nájemníkům dávám zálohy zaokrouhleně (např. voda 500 Kč, teplo 800 Kč), kdežto SVJ mi zálohy předepisuje každoročně jinak (např. voda 483 Kč, teplo 992 Kč). S nájemníkem to pak vyúčtuju přesně podle spotřeby vůči zaplaceným zálohám, všechno korektně, jen prostě nekopíruji výši záloh od mých dodavatelů. Mám na vyúčtování i vlastní vzoreček v excelu, který vše přepočítá podle spotřeby a cen. Čili můj přeplatek/nedplatek může být jiný, než jaký má nájemník. Bylo to historicky z toho důvodu, že když jsem koupil byt, tak jsem ještě neznal výši záloh, nájemníky se mi podařilo sehnat hned po podpisu kupní smlouvy.

Podle právníka to tak dělám správně, protože podle zákona č. 67/2013 Sb. jsem dodavatelem služeb vůči nájemníkovi já. Čili sociálka má podle zákona chtít vyúčtování ode mně. Nájemník nemá vztah s SVJ nebo elektrárnou a plynárnou.

Děkuji, tohle mě tak nějak zajímalo. Taky takovou blbost uz nikdy neudělám a do konce roku najemníkovi dám výpověď. Nájemnika tam mám právě taky od dubna a všechno vyuctovaní je na konec roku. Že bude za něj platit sociálka jsem se dozvěděl pravě taky ž podepsání smlouvy. Počáteční stavy mám samozřejmě zapsany, ale nevím jak budu potom přeplatek nebo nedoplatek rozpočítávat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru