Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alimenty dopředu na 5 let

Dobrý den,slyšel někdo o tom,že lze zaplatit alimenty dopředu na 5 let? Syn nestačil poslat alimenty v plné výši,neboť se stěhoval a zakládal novou domácnost a jeho bývalá na něj podala exekuci do Prahy.Syn má syna,věk 13 let a dceru,která se učí prvním rokem a propadá-na vysvědčení jednu pětku.Syn si platí dosílku,za 200 kč měsíčně,exekuce byla z příslušné pošty vrácena s tím,že exekutor napsal"nedosílat".To znamená,že syn ani dopis nedostal,jen se spojil s exekutorem,který mu citoval paragraf? dle,kterého lze "prý"žádat zaplacení alimentů na příštích 5 let.Jeho dcera přitom vychází z učiliště za 2 roky.Nikdo z okolí,kde jsme zjišťovali,zda je to možné,o tom neslyšel.Ví někdo,zda je to možné? Budeme rádi za všechny reakce.Děkuji i se synem a přejeme hezký den.

Předmět Autor Datum
No teda nevím, ale když exekutor napsal na obálku nedosílat, tak asi ani nechtěl, aby to syn obdržel…
jege 17.06.2016 20:59
jege
Je to celé nějaké divné,že by to exekutorovi poradila"bývalka",to se mi nezdá(ačkoliv je schopná kaž…
cucurka 17.06.2016 23:37
cucurka
V první řadě je třeba jednat - zaplatit vše co má. Zde není jasné, kolik splátek syn dluží a ani jak…
touchwood 19.06.2016 11:06
touchwood
Nyní jsme se dozvěděli od vnuka,že "bývalka"potřebuje nové auto a potřebuje nové věci do domu.Ten je…
cucurka 27.06.2016 13:46
cucurka
Vám to může být fuk, zařiďte, ať má syn včas zaplaceno, co má mít a neřešte cizí životy.
Kurt 27.06.2016 13:58
Kurt
Jak jste se vůbec dozvěděli o exekuci? Nebyl to jenom nějaký kamarád "bývalky", který se představil…
jege 27.06.2016 19:45
jege
jen se spojil s exekutorem,který mu citoval paragraf? dle,kterého lze "prý"žádat zaplacení alimentů…
Karel04 28.06.2016 01:08
Karel04
Dobrý den. Já sám jsem rozvedený, platím výživné na 2 děti. Absolvoval jsem tedy nejen rozvodové ří… poslední
obyčejný muž 06.07.2016 21:59
obyčejný muž

No teda nevím, ale když exekutor napsal na obálku nedosílat, tak asi ani nechtěl, aby to syn obdržel. Možná mu to i poradila synova bývalá. Pokud mu z toho vyplynou nějaké problémy, myslím že by se to dalo úspěšně rozporovat u soudu.

Je to celé nějaké divné,že by to exekutorovi poradila"bývalka",to se mi nezdá(ačkoliv je schopná každé špíny.Myslím si,že exekutor by si do toho těžko nechal kecat.V tom případě nechápu,co je to za "svini"ten exekutor.Možná,že by to bylo napadnutelné u soudu,ale zase syn na soudy nemá.Vám děkuji za odpověď.

V první řadě je třeba jednat - zaplatit vše co má. Zde není jasné, kolik splátek syn dluží a ani jak dlouho.
V řadě druhé: exekuce má základ až na nějakém soudním rozhodnutí, viz typický postup zde: http://www.ekcr.cz/1/exekutori-radi/837-27-vyzivne ?w=

Pokud k soudnímu rozhodnutí nedošlo, není možné, aby probíhala exekuce. Mně to spíš připadá jako nějaká habaďůra. Stejně tak tvrzení o alimentech dopředu - toto opět může rozhodnout jen soud (a i tam bych řekl, že nelze předjímat vývoj na 5 let dopředu), žádný exekutor.

Jak jste se vůbec dozvěděli o exekuci? Nebyl to jenom nějaký kamarád "bývalky", který se představil jako exekutor a udělal na syna bububu, jenom aby zaplatil? Samozřejmě, pokud něco dluží, tak by to měl v první řadě co nejdříve uhradit a pak se zajímat, jak to vlastně bylo.

jen se spojil s exekutorem,který mu citoval paragraf? dle,kterého lze "prý"žádat zaplacení alimentů na příštích 5 let.Jeho dcera přitom vychází z učiliště za 2 roky.

Tak ať se znovu zeptá na ten paragraf a příslušný zákon,že to potřebuje pro svého právníka,kteý zjistí co to je.A proč požadují 5 let,když dcera za 2 roky ukončí studium,z učňáku asi na vysokou nepůjde,bude jí 18 let a tak vyživovací povinnost za ty 2 roky skončí.Takže bude platit jen na syna.Je to celé nějaké divné,asi jen zastrašují a snaží se dostat co nejvíc peněz.Do rozhodnutí soudem ale nic dělat nemohou,tady kromě již možná probíhající exekuci na dluh.

Dobrý den.

Já sám jsem rozvedený, platím výživné na 2 děti. Absolvoval jsem tedy nejen rozvodové řízení, ale prvotně i řízení o výživě. Za další, po rozvodu jsem se neplánovaně stal otcem třetího dítěte s novou přítelkyní, co se ukázalo jako nepravda - nebyl jsem biologickým otcem dítěte, takže rok po rozchodu opět soud (o popření otcovství) atd atd.

Věc první: výživné lze vymáhat zpětně - na to je zákon. Pokud by syn nezaplatil stanovené výživné, mohla by jeho ex vymáhat výživné dlouhé roky dozadu - promlčecí lhůta neexistuje.
Věc druhá: bývalá nemohla "podat exekuci". Toto může řešit pouze příslušný soud na základě podání žaloby o neplnění vyživovací povinnosti. O proběhnuvším řízení by byl Váš syn jistě uvědoměn výzvou od soudu.
Věc třetí: platbu výživného dopředu lze uskutečnit pouze po vzájemné dohodě s ověřeným protokolem o provedené platbě. Jinak je to z právního hlediska pouze "dar" na přilepšenou. Bejvalka "může chtít", ale to je asi tak všechno "co může". Vymáhání výživného předem (nedejbože na roky dopředu) je až dementní nesmysl.

Rozhodně doporučuji:
Doplatit veškeré dlužné výživné. I za cenu nějaké půjčky - pokud se nejedená o "dloužek" ve výši 200.000,- Kč :-)
Neplatit ani korunu navíc nad rámec rozhodnutí soudu o výši vyživovací povinnosti.
Okamžitě reagovat na veškerou korespondenci a v případě zvyšujícího se nátlaku ze strany ex obětovat cca 2.000,- Kč za konzultaci s právníkem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru