Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dům do sousedovi zahrady

Řešíme takový problém s nemovitostí. Náš dům je skoro celý do sousedovi zahrady, my máme zahradu úplně mimo. Okna z kuchyně i z koupelny jsou taky do jejich zahrady, ale u sousedů asi 20 let nikdo nebydlel, nikomu to nevadilo, jejich dům chátral a byly jen problémy, nečistili okapy, zatékalo k nám, nemluvě o neudržování zahrady. Když jsme dům chtěli zateplit, soused nás absolutně na pozemek nechtěl pustit, nebavil se s námi, tak jsme to odložili s tím, že vychladne a asi měsíc zpátky jsme se dozvěděli, že vše prodali (kdybychom to věděli, koupíme to) a noví majitelé budou dům bourat (to že máme společné zdi se bude muset taky vyřešit) a stavět nový. Zateplení nám prý povolí, ale bojím se co s těmi okny, jelikož náš dům už je tak z jejich strany bez světla, když jsme se bavili o odkoupení kousku pozemku od baráku, moc se netvářili, přitom jejich zahrada je asi 1400m2, je za našim domem, jejich a ještě sousedovým, myslím, že by jim neublížilo, kdyby nám 200m2 prodali a byli by spokojená všichni, my nebudeme koukat k nim a oni k nám. Nás dům tam stojí hrozně dlouho, okna tam byly vždy tak udělané, ale teď…je tady nějaká možnost, nebo prostě když soused řekne ne, tak přes to vlak nejede a my s tím nepohneme?

Předmět Autor Datum
to je len vecou dohody,žiadny paragraf na to neexistuje,ktorý by ho nejako donútil predať Vám kus po…
audax 16.08.2016 08:56
audax
No,tady nepomůže vaše logická úvaha,ale domluva po dobrém (myslím konstruktivní). Samozřejmě to je o…
kozakl 16.08.2016 08:56
kozakl
Začněmě od zadu. Okna - pokud byly takto zkolaudované, mohou tam být i nadále. Když budou sousedi st… poslední
centsm 17.08.2016 00:54
centsm

to je len vecou dohody,žiadny paragraf na to neexistuje,ktorý by ho nejako donútil predať Vám kus pozemku,keď to nechcú......to je niečo podobné,ako by som ja Teba chcel donútiť aby si mi predal auto a odôvodnil by som to tým,že Ty s ním jazdíš len raz do mesiaca,ja by som ho používal 7 dní v týždni a 365 dní v roku,tiež Ťa nič nedonúti mi auto predať,keď sa rozhodneš,že predaj nepripadá do úvahy.....pokús sa o dohodu,možno im to nakoniec docvakne,že spokojnosť bude na obidvoch stranách.....

No,tady nepomůže vaše logická úvaha,ale domluva po dobrém (myslím konstruktivní). Samozřejmě to je o penězích. Třeba také nějaké garance pomoci,či něco podobného. Žádný právní nárok není a jistě znáte sousedské vztahy,že v extrémech jde kolikrát o kejhák. Takže dohoda !!

Začněmě od zadu. Okna - pokud byly takto zkolaudované, mohou tam být i nadále. Když budou sousedi stavět barák znovu, potřebují povolení a vy, co by sousedi, budete účastníky řízení a můžete vznášet námitky, třeba proti zastínění jejich barákem. Rozhohovat bude stavební úřad. K zateplení: Vlastník pozemku musí umožnit sousedovi vstup na svůj pozemek, aby mohl nezbytně udržovat sousední pozemek, jestliže nelze údržbu provádět jinak. Jestli přitom způsobíte škodu, musíte ji nahradit. Zateplení nesmí přesahovat na sousedův pozemek. Z budovy vlastně nesmí nic přesahovat na sousedův pozemek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru