Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Majitel bytu chce po 4 měsících z důvodu prodeje ukončit nájemní smlouvu sjednanou na dobu 5 let

Dobrý den. S majitelem bytu jsem podepsal smlouvu o nájmu bytu na 5 let. V bytě bydlíme ani ne 4. měsícem, nájemné a všechny poplatky jsme včas do puntíku uhradili a hradíme, kauce byla složena řádně, smlouva řádně podepsána. Nyní najednou se majitel rozhodl, že prodá tento byt jiné osobě a sdělil nám, že nám ukončí nájemní smlouvu. Rád bych věděl zdali je toto jednání majitele bytu přípustné a jak se proti tomu bránit, pokud to vůbec lze. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Ve smlouvě není stanoveno, za jakých podmínek ji lze ukončit?
Kurt 17.11.2016 13:07
Kurt
Prodej bytu nemá vliv na trvání nájemní smlouvy.
Wikan 17.11.2016 13:43
Wikan
Když už jsi tak daleko, že tam bydlíš, pak tedy jak píšou výše - pořádně nastudovat smlouvu, co se v…
tojezdenek 17.11.2016 14:11
tojezdenek
Změna majitele bytu nemá vliv na platnost nájemní smlouvy a není ani důvodem k výpovědi nájemní smlo…
ivzez 17.11.2016 19:56
ivzez
Neznám NOZ do podrobnosti,jestli má majitel zákonem posvěcený důvod výpovědi do 3 měsíců z důvodu pr… poslední
TNT 18.11.2016 10:56
TNT

Když už jsi tak daleko, že tam bydlíš, pak tedy jak píšou výše - pořádně nastudovat smlouvu, co se v ní uvádí a co jsi podepsal. Pokud nemáš jasno v některýcg termínech (slovech či souvětích), pak se obrátit na advokáta, který ti dá fundovanou odpověd. 8-)

Neznám NOZ do podrobnosti,jestli má majitel zákonem posvěcený důvod výpovědi do 3 měsíců z důvodu prodeje nemovitosti. Je tam celá paleta důvodů, které výpověď umožní.
Je třeba se na případ podívat tak, že ti majitel řekl pravdu jak se věci mají a sonduje tvoji reakci. Jestli nebudeš do jednání mezi vámi házet písek, tak se dohodnete, on sepíše výpověď a ty ji akceptuješ. V opačném případě při tvoji obraně dostaneš univerzální výpověď podle NOZ, sepsanou kvalitně jeho advokátem, ty ji pošleš na soud, a soud časem mu vyhoví a ty stejně musíš odejít. Rozdíl mezi smlouvou na neurčito a dobou určitou je ve výpovědi, kdy na neurčito majitel nemusí psát důvody výpovědi, u té druhé musí psát důvody..... pokud chce majitel ukončit smlouvu, tak u té druhé musí počítat v nejhorším se zdržením kvůli soudu. Co máš udělat dál závisí na textu doručené výpovědi, těžko z toho teď dál něco uvozovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru