Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propadla faktura?

Dobrý den,

chci se zeptat. Před 6lety nám byl dělaný hromosvod, po vykonané práci člověk odešel bez jakéhokoli papiry, zaplacení.

Teď po 6letech přišla faktura k zaplacení 10tis/kc za hromosvod a splatnost do 29.11.
Musí se faktura zaplatit, nebo je to již promlčené?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Nepletu-li se, promlčecí lhůta, pro uplatnění pohledávek u soudu je 3 roky, neplatí však v případě,…
Roker-jinde 24.11.2016 11:01
Roker-jinde
Taky se mi zdá podivné hledání důvodů,jak to nezaplatit.Možná jen ten termín je dost krátký,ale to s… poslední
Karel04 24.11.2016 15:56
Karel04

Nepletu-li se, promlčecí lhůta, pro uplatnění pohledávek u soudu je 3 roky, neplatí však v případě, že jste se ve smlouvě dohodli jinak. Lhůta 3 roky ale samozřejmě platí od předložení vyúčtování, které je definováno takto:

Právo na vyrovnání pohledávky na základě vyúčtování - má-li být podle zvyklosti nebo podle praxe, kterou strany mezi sebou zavedly, pohledávka vyrovnána na základě vyúčtování předkládaného koncem určitého období, počne promlčecí lhůta (3-letá) běžet ode dne následujícího po konci období, kdy vyúčtování mělo být předloženo.

Řekl bych tedy, že na vás se spíše vztahuje pojem "promlčecí doba", kdy už bohužel nelze absolutně nic nárokovat a ta zatím neuplynula, je 10 let. Jinak přesný výklad pojmů asi zajistí fundovaný právník.

Nicméně celá věc má ještě jakýsi lidský, nebo chcete-li, morální rozměr. Jak jsem pochopil, hromosvod vám byl udělán, byli jste spokojeni, tak proč řešíte nějaké lhůty abyste se vyhnuli placení? Je snad normální, že za odvedenou práci, pokud jsem spokojen, zaplatím, či ne? Pokud jsem nespokojen reklamuji a pak zaplatím. Samozřejmě, chápu, že zdržet se s fakturací takto dlouho není obvyklé, ale nevíme co k tomu dotyčného vedlo a ani vy jste nic bližšího neuvedl, jen zda musíte, či nemusíte platit... Za mě osobně záleží na smlouvě (může být uzavřena i ústně), jak jste se domluvili a pokud s tím jedna, či druhá strana nebude souhlasit, nezbývá, než se obrátit na soud. Znovu ale říkám, že jste li s prací spokojen, nevidím důvod za ni nezaplatit ani po delší době!

Taky se mi zdá podivné hledání důvodů,jak to nezaplatit.Možná jen ten termín je dost krátký,ale to se dá snad domluvit,když jim to 6 let nevadilo,počkají třeba do ledna.
Jinak by taky mohla firma přijet,že mají na vašem domě svůj materiál a jedou si ho odmontovat a odvézt.Co budete dělat pak?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru