Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace - oznámení vyřízení reklamace

Ahoj.

Reklamoval jsem (prvně v životě) před vánoci boty, 22.12. přesně, zakoupeny 30.11. Byl sepsán reklamační protokol, je v něm uvedeno předpokládané datum vyřízení reklamace - 21.1.2017 - sobota.

Úterý, 24.1.2017 - 8:26 ráno - telefon - máte zde vyřízenou reklamaci, už jsme vám volali, byl jste nedostupný, reklamace výrobcem zamítnuta, přijďte si boty vyzvednout. KLAP

Tak by mně po dnešním dvacetiminutovém nechutném dohadování zajímalo, je povinností zákazníka hlídat si datum vyřízení reklamace, chodit se do prodejny ptát, případně volat zda už? Podle obchodníka je to jen jejich dobrá vůle že mi za svoje peníze volali, protože to si mám hlídat sám..?? Boty jsem nepřevzal, bylo do správně? IMHO ano. Co teď dál?

Předmět Autor Datum
Tak něco jsem pohledal. Prodávající je podle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele povinen rek…
sHpy00n 25.01.2017 23:05
sHpy00n
Být tebou, tak jdu jinou cestou než zpochybňovat překročení 30ti denní lhůty na vyřízení (protože na…
Slepejš 27.01.2017 06:42
Slepejš
Jenomže on už to má v běhu,tak už nemůže nic měnit. Jedině dokázat,že nedostal výsledek reklamace do…
kozakl 27.01.2017 08:00
kozakl
Ty bys měl dostat permaban BLBE a teď nemyslím za tohle vlákno, ale za tvoje projevy zde. Použiji tv…
Slepejš 27.01.2017 08:43
Slepejš
:-D Nereaguj,nikomu to chybět nebude.Zřejmě jsi nepochopil,že moje reakce byla na tazatele. poslední
kozakl 27.01.2017 09:04
kozakl

Tak něco jsem pohledal.

Prodávající je podle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele povinen reklamaci včetně odstranění vady vyřídit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne jejího uplatnění, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy. 30 ti denní lhůta se vztahuje též na povinnost prodejce informovat kupujícího o vyřízení reklamace. Spotřebitel může v takovém případě od smlouvy odstoupit, případně setrvat na uplatněném nároku.

Pokud podnikatel prokazatelně nevyřídil uplatněnou reklamaci v zákonem stanovené lhůtě 30 dnů ode dne uplatnění, porušil svým jednáním zákon o ochraně spotřebitele. Spotřebitel může v takovém případě podat podnět příslušnému dozorovému orgánu České obchodní inspekci, která je oprávněna za zjištěný správní delikt uložit podnikateli pokutu.

Počítání lhůt (lhůta pro vyřízení reklamace) je upraveno v občanském zákoníku. Lhůta nebo doba určená podle dnů počíná dnem, který následuje po skutečnosti rozhodné pro její počátek. Připadne-li poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty pracovní den nejblíže následující.

Pro potvrzení nutnosti informovat v zákonné nebo smluvní lhůtě o vyřízení reklamace citujeme rozsudek Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 33 Cdo 3228/2009, ze dne 27. 7. 2011:
"Stanoví-li zákon č. 634/1992 Sb. v § 19 odst. 3 lhůtu 30 dnů k vyřízení reklamace od jejího uplatnění, pak prodejce svou povinnost splní, jestliže v zákonné lhůtě (není-li smluvena lhůta delší) též vyrozumí spotřebitele o způsobu vyřízení reklamace; až od tohoto okamžiku lze považovat reklamaci za vyřízenou z hlediska zamezení nevyvratitelné právní domněnky neodstranitelnosti vady."

Ještě v pondělí tedy mohli volat. Místo toho tvrdí že to zkoušeli v sobotu 21.1. 2017 v 9:30 ale byl jsem nedostupný, což nemohou prokázat a ani myslím nechtějí. Mají přece jasno. Stejně to je blbost páč jsem v 8:43 sám volal a v 8:45 jiný hovor přijal a seděl jsem doma na zadku. Telefon nikdy nevypínám.

Být tebou, tak jdu jinou cestou než zpochybňovat překročení 30ti denní lhůty na vyřízení (protože na tento postup jsi zvolil špatnou cestu)

Pokud bylo zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.

Pokud prodávající reklamaci zamítá, má povinnost zamítnutí reklamace řádně odůvodnit. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky, uvedené v předchozím odstavci, nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit, neboť jeho reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele).

Ty bys měl dostat permaban BLBE a teď nemyslím za tohle vlákno, ale za tvoje projevy zde.
Použiji tvoji oblíbenou citaci - přečti si to ještě jednou a v klidu, pak se pokus (vím ale, že u tebe to nepůjde) si zopakovat možnosti a dojdeš(tedy měl bys, při použití logického myšlení) k naprosto opačnému závěru, než jsi napsal. Už na tebe nebudu reagovat, takže si odepiš, co potřebuješ a běž udělat kolečko po place, ať nemáš áčko.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru