Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dohledání změň majitelů nemovitostí + dědictví

Ahoj,

můj dotaz bude pravděpodobně dosti komplikovaný, takže doufám, že vše pochopíte...nicméně předem říkám, že budu rád za každou Vaši radu. Potřeboval bych poradit ve věci, která se týká dědictví, respektive nemovitostí. Vím, že byly razantní změny v dědickém právu s příchodem nového OZ. Moje příbuzná by podle dědických tříd měla být s její sestrou až v šesté dědické třídě. Podle všeho nikdo v předchozích třídách doopravdy už naživu není. Problém je také v tom, že osoba, po které by dědictví mělo být, zemřela již dávno, ale podle nalezených dokumentů, z roku 2014, byly parcely stále napsány na onu zemřelou. V právu se fakt nevyznám, takže mi to přijde celé divné. Znám konkrétní čísla parcel z roku 2014...bohužel tyto parcely nelze dohledat v katastru nemovitostí. Divné. Pozůstalé nejde vůbec o nějaké parcely (zajištěná je dost), jde zde spíš o to, zda jí sestra nelže, protože zní zároveň tahá peníze na údájného "právníka" či "notáře", netuším. To je fuk....

...moje otázky spíš jsou:

a) je nějaká možnost získat historii změn vlastníků parcel? Mohou parcely zmizet, nebo změnit číslo? Třeba změnou na objekt s domem, či tak?
b) je vůbec nějaká možnost získat právní nárok k parcele, jejíž vlastník zemřel již X let zpět, avšak v roce 2014 byly parcely stále napsány na zesnulého?
c) ozve se nějaká instituce sama ohledně dědictví, nebo se pozůstalí musí domáhat sami?
d) pokud máte jakoukoliv radu, jak by se situace dala řešit, klidně sem s ní :) Opakuji, nejde zde už ani o nějaký právní nárok...příbuzná chce pouze vědět pravdu, případně, kde se parcely vůbec fyzicky nacházejí atd.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Volá sa to "Novobjavené dedičstvo". (V tomto prípade rozhoduje výhradne súd o určenie vlastníctva na…
Nuda 25.02.2017 05:24
Nuda
S tímto problémem jít jednoznačně na katastr nemovitostí. Bude to placené,ale tam je třeba se obráti…
kozakl 25.02.2017 06:40
kozakl
Když se chce, tak jde všechno, akorát tohle bude chtít opravdu návštěvu příslušného katastrálního úř… poslední
Kachlík 25.02.2017 21:50
Kachlík

Volá sa to "Novobjavené dedičstvo". (V tomto prípade rozhoduje výhradne súd o určenie vlastníctva na základe relevantných listinných dôkazov).

Parcely sa hľadajú v železničných knihách ak neexistujú inde záznamy.

Parcely teoreticky mohli zmeniť svoje čísla, ale iba za lomítkom. Stáva sa to napríklad po znárodnení v roku 1945, boľševickom vyvlastnení, ak si chamižná lúza rozdelila nakradnuté majetky.

Když se chce, tak jde všechno, akorát tohle bude chtít opravdu návštěvu příslušného katastrálního úřadu a nějaké finance.
a) Ano, je, říká se jí parcelní protokol, a parcela zmizet nemůže, ale může být přečíslována
b) V tomto případě se právní nárok zove "dědictví" - a buď v klidu, ne každý notář je pečlivý a důsledný, proto občas panuje v dědických řízeních pěkný bordel
c) Leda berňák :-D, a nebo musíš vědět, že máš na nějaký majetek nárok, jinak leda až se třeba někde v družstvu zemědělci začnou pídit po tom, komu mají platit nájem za užívané polnosti, a naskočí do pokračování dědického řízení
d) tak opět končíme na tom místně příslušném KÚ, pozemky lze vyhledat i podle vlastníka

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru