Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zánik věcného břemena

Dobrý den.
Dnes jsem na katastru nemovitosti zjistil, že na pozemku, který chceme kupovat je věcné břemeno - umožnění vstupu na parcelu pro vodu do studny.Je to pro jednu určitou parcelu, není ani uveden konkrétní majitel, takže to může platit pro všechny budoucí majitele. Studna tam sice je, ale je zasypaná. Předpokládám, že toto věcné břemeno je z doby, kdy tam ještě nebyl obecní vodovod. Je možné, že by toto věcné břemeno automaticky zaniklo, když už tam vlastně studna není a důvod pominul? Na katastru zasypání studny původní majitel zřejmě nehlásil. Taky máme trochu obavy z toho, aby to někdo nebral jako záminku pro legální vstup na naší parcelu. Jak z toho ven? Samozřejmě, že zkusíme kontaktovat současného majitele sousední parcely, který tam může chodit pro vodu a věcné břemeno budeme chtít zrušit, ale pokud z jeho strany nebude ochota, tak to bude problém.
Děkuji

Předmět Autor Datum
záleží,kto vecné bremeno zriadil,vecné bremeno nezaniká automaticky,zánik sa musí zmluvne "ošetriť"…
audax 27.06.2017 12:13
audax
Jedine meritórnym súdnym rozhodnutím. Dôkazné bremeno s doložením zn.posudku o nefunkčnosti studne a… poslední
Nuda 28.06.2017 15:56
Nuda

záleží,kto vecné bremeno zriadil,vecné bremeno nezaniká automaticky,zánik sa musí zmluvne "ošetriť" a jeho zánik vložiť do katastra nehnutelností,či už je to z dôvodu,že vecné bremeno bolo určené len na určitý čas a čas už uplynul,alebo prestalo plniť svoj účel a už nieje možné pniť podmienky,ktoré viedli k jeho vzniku....pokial sa nebude možné dohodnúť so zriaďovatelom vecného bremena na nejakej normálnej zmluve o zrušení vecného bremena,tak asi zostane napr. podať na súde požiadavku o zrušenie vecného bremena z dôvodu jeho reálneho zániku-zasypaná studňa ako vecné bremeno už neslúži svojmu účelu a po súdnom rozhodnutí sa to bude dať oficiálne dokladovatelne vložiť do katastra,doporučujem konzultáciu u nejakého právnika zameraného na majetkové právo a tomu predložiť konkrétne veci/zmluvy etc/ a on si aj zistí potrebné záležitosti ohladne katastru etc a on už bude vedieť poradiť a prípadne aj spraviť všetky konkrétne kroky a postupy a bude mať k dispozícii všetky potrebné podrobnosti...

Jedine meritórnym súdnym rozhodnutím. Dôkazné bremeno s doložením zn.posudku o nefunkčnosti studne a teda aj zániku VB je výhradne na tebe, majiteľovi nehnuteľnosti, zapísanej vo veľkosti 1/1-na z celku v LV.

Lenže zostáva na pováženie, koho v žalobnom návrhu označiť ako odporcu, keďže tento prvotný zriaďovateľ VB údajne už neexistuje z postu fyzickej či právnickej osoby. (Tak uvádzaš, údajne čerpáš z verejných listín).

Jedine označiť v návrhu ako opozičnú stranu za odporcu príslušný KÚ s IĆO-m a adresou s tým, že je KÚ povinný niečo vykonať s LV - v petite má zrušiť VB.

Ešte by to teoreticky išlo zrušiť priamou cestou, tj. doložiť z objektívnych dôvodov vecne príslušnému KÚ návrh na výmaz VB z LV spolu s posudkom znalca z odboru menovaného príslušným rezortom MS ČR. Otázne je, či by KÚ na takúto vec skočil a akceptoval ju výmazom VB. Iný kraj, iný mrav, ako ich boľševická lúza vykvasila, tak sa gloťáci chovajú.

Ideálne bude skočiť osobne na právne oddelenie KÚ (s instantnou neskou v skle, vkusne zabalenou skromnou cherry bonboniérou, samozrejme okúpaný, oholený, vyčesaný, v kravate v saku a vyžehlenom tričku od Benetone) s konkrétnou požiadavkou, teda priamo ísť za králom, nie za králičkom v podobe plateného vychcanca z radov advokátov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru