Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Promlčení pokuty DPP

Dobrý den,

dnes mi přišla upomínka na úhradu nezaplacené pokuty za jízdu načerno z data 17.3. 2014. Datum na dopise je 20.3. 2015, tudíž přesažená lhůta jeden rok. Text v dopise zní: "Máte poslední možnost vyřešit svůj přestupek a dluh z něj plynoucí před podáním žaloby, a to nepozději do 30.3. 2015." To znamená, že soudní řízení ještě nezačlo, čímž by se měla doba promlčení o hodně prodloužit.
Částka není nijak extrémně obnosná, nicméně je to pořád dost peněz.
Má otázka zní, jaká je lhůta na promlčení neuhrazení pokuty od Dopravního podniku města Prahy. Když jsem se snažil to najít na internetu, tak se tam uváděl buď ten jeden rok, nebo tři roky, ale žádné přímé znění, proto se obracím na vás. Velmi nerad bych pokutu hradil zbytečně.
Částku vymáhá firma Fidentia s.r.o., což ani nevím, jeslti vůbec pracuje pro DPP.
Za jakékoliv rady děkuji.

Petr.

Předmět Autor Datum
Na některých diskusích je pravidlo, že se nebudou tolerovat dotazy typu (čteno mezi řádky): "Jak pro…
Yarda 23.03.2015 11:17
Yarda
Promlčení pokuty udělené v prostředcích hromadné dopravy nastává po 3 letech od spáchání přestupku.…
Araneus84 23.03.2015 12:16
Araneus84
Rada je jedna - zaplatit. Poněvadž až z pokuty nevím přesně ? 1000 Kč bude za dva roky 25000.- tak u…
pedroso 23.03.2015 13:18
pedroso
tuto blíže neurčenou částku může vymáhat kdokoliv-třeba i tvoje babička když jí to DP odprodá.to prv…
kamzl 23.03.2015 21:50
kamzl
U tvz. bagatelních sporů se na takovou částku nedostaneš ani omylem. Advokáti to vědí a ani se do ta…
Ara 24.03.2015 08:29
Ara
pravda, pak by to byla lichva a tu si nelaznou, už třeba kvůli now how, nebo jak tomu řiká.ještě že…
kamzl 25.03.2015 20:03
kamzl
Aby to bylo lichvou, musel bys uzavřít smlouvu (+ další podmínky). Tohle byla čistá zlodějna. Jsem p…
Ara 26.03.2015 06:46
Ara
škoda že se tady nedají hodnotit odpovědi :-) ........... dostal bys plus jak Brno !
Otazník. 26.03.2015 07:19
Otazník.
Nikde není psáno,že stát toto dovolil,ale stát se možná zeptá,proč onen člověk nezaplatil jízdné,pot…
kozakl 26.03.2015 17:27
kozakl
Člověk nezaplatil jízdné, byl potrestán pokutou. Tu nezaplatil a soud vydal rozhodnutí. Kde se v tom…
Ara 27.03.2015 17:27
Ara
Člověk má zaplatit jízdné,toto řeš. Ani kuře nehrabe zadarmo.
kozakl 27.03.2015 17:34
kozakl
Nezaplatil, jeho problém. Dostal pokutu, nezaplatil. Zase jeho problém. Dostal se před soud, k pokut…
Ara 27.03.2015 18:02
Ara
ti to povim, když si pozorně přečteš ten exekuční příkaz, je tam mraky položek včetně tech exekutora…
kamzl 27.03.2015 20:46
kamzl
Nemohl jsem si nevšimnout, že je zde několik klonů Mirka Dušína v nejlepší formě. Tak jak se říká, k…
Otazník. 26.03.2015 21:08
Otazník.
Velmi pěkně řečeno :-)
icepower32 27.03.2015 10:47
icepower32
V zásadě máš pravdu. Ale. Je rozdíl třeba jet na černo a pak se vlastní nezodpovědností dostat do pa…
Dale Cooper 27.03.2015 10:58
Dale Cooper
Jde o to, jestli se to stalo omylem (jednou se něco takového stalo i mně - zdražili jízdenky, já jse…
Yarda 27.03.2015 15:14
Yarda
hele já tenkrát na vojně v Opavě před 10 lety jezdil 3x na černo po Praze , když jsem byl zrovna ve…
kamzl 27.03.2015 20:53
kamzl
Jelikož to byla střelba do řady ve které stojím i já, rád bych se rovněž vyjádřil... Napsal jste ka…
Roker 27.03.2015 17:12
Roker
Debata se dostala do klasických kolejí, myslím si, že jsi zhřešil - tak tě odsoudím a napomenu. Jenž…
Otazník. 27.03.2015 18:17
Otazník.
Co udělá ten hošík s pokutou je mi u (_!_) mne se to netýká. Akorát jsem mu chtěl poradit. Mám zkuše…
Yarda 27.03.2015 19:00
Yarda
S první částí souhlas, příště se na komentář raději vykašlu, stejně to nikam nevede a nikoho nikam n…
Roker 27.03.2015 20:22
Roker
Také + :-) poslední
Otazník. 27.03.2015 22:59
Otazník.

Na některých diskusích je pravidlo, že se nebudou tolerovat dotazy typu (čteno mezi řádky): "Jak prolomit kód ukradeného autorádia", případně "Jak kreknout program, abych ho nemusel kupovat". Tak tady bych viděl, že by mělo platit něco podobného. V tvém případě když jsi jel na černo, tak plať!
Podobně další "dotazy" - jel jsem zdrogovaný případně nacamraný a chytli mne cajti, jak se z toho vykroutit.

tuto blíže neurčenou částku může vymáhat kdokoliv-třeba i tvoje babička když jí to DP odprodá.to prvně.Pak se ta částka šplhá s náklady "nového věřitele" úplně jinam.

Jsi-li vědom jízdy na černo zaplať to ať už to je jakkoliv,DP ti dává poslední šanci něco ušetřit. nemůžeš si být jistý zda jsi něco někde nezaspal? ...a lhůta se ti zkrátila, vlastně běží.

S nima to není sranda z pětistovky ti fakt udělají třeba 25000,- ale DP už s tim má pramálo společného,tuhle sumu si už vykalkuje nový majitel pohledávky.

U tvz. bagatelních sporů se na takovou částku nedostaneš ani omylem. Advokáti to vědí a ani se do takových sporů neženou - viz výrok Nejvyššího soudu ve věci zrušení paušálních náhrad advokátům (předpis č. 116/2013 Sb). Jiná věc je odměna exekutorovi, pokud by nechal věci dojít tak daleko.

Nicméně v této věci plně souhlasím s Yardou.

Aby to bylo lichvou, musel bys uzavřít smlouvu (+ další podmínky). Tohle byla čistá zlodějna. Jsem pro, aby se dluhy platily. Ale hlava mi nebere, jak může nějaký stát dovolit pro 1000,- Kč zničit člověka do konce života.

Starosti obhájce JUDr. Tomáše Sokola (který se v minulosti na tomto "kšeftu" masívně podílel), že se Kottovi propadnutím majetku stanou bezdomovci, jeví se v tomto kontextu jako velice pikantní.

Nezaplatil, jeho problém. Dostal pokutu, nezaplatil. Zase jeho problém. Dostal se před soud, k pokutě se přidá náklady za řízení (cca 2 000,-). Nezaplatí, dostane se do rukou exekutorovi, přidá se úhrada za exekutora.

Za každou chybu/omyl/porušení předpisu byl nějak potrestán. Pokud je úplný blb, z pokuty 1 000,- se dostaně lehce na 10 000-12 000,- Kč. Za blbost se platí. Ale pořád nechápu jak mohl někdo, kdo není spojen s výkonem práva, nárokovat takovou částku a hlavně za co...

ti to povim, když si pozorně přečteš ten exekuční příkaz, je tam mraky položek včetně tech exekutora-vymahače.

Není to tak dávno co jim to nejvyšší soud zatrhnul, správní-soudní poplatky neřešim, je to jak se tu píše dokola-prostě trest- ale aby si někdo naúčtoval "nálezné" 6000,- když si onoho exekutora ani jeho poskoky neviděl, a ostatní náklady 10000,- -za kus papíru a jednu dvě tři známky to mi fakt připadá jako státem řízená, bo krytá lichva.
Edit: mohou si nadále účtovat potřebné částky odpovídajícím výši exekuce-tzn. že už tě nemůže-neměl by- řešit exekutor třeba z ostravy a ty jsi z Chebu, navíc musí dokládat při případném odvolání výši všech nákladů.

jo vztekat se tu může ledaskdo, nejlepší výsledek je to zaplatit a příště nejezdit na černo nebo hodně rychle utikat a změnit image.

Nemohl jsem si nevšimnout, že je zde několik klonů Mirka Dušína v nejlepší formě.
Tak jak se říká, každý někdy udělal blbost, a kdo ji neudělal, toho teprve čeká.... Jistě, máme ve společnosti určitá pravidla, která by se měla dodržovat, leč nejsme společnost andělů, politiky počínaje a námi plebejci konče.
Byl bych opatrný se zákazy rad chybujícím, další krok by mohl být zákaz obhájců, další zákaz obhajoby jako takové a pak již jen popravy za úsvitu bez soudu. Víte Mirkové, pokud je dotaz proti Vašemu naturelu, pak prostě nereagujte, dokážu pochopit Váš neochvějný přístup k Bratrstvu kočičí pracky, protože Vy jste vzor.
My, běžně procházející životem, dokonce i někdy porušíme povolenou rychlost, za což jsem již na sebe podal žalobu, já vím, jsem odsouzeníhodným, ale mějte prosím s námi trpělivost, jsme na počátku cesty.
Ono, ti opravdoví kočičáci, ti se na nic neptají, ti již vědí a mají své advokáty. Zde se ptá většinou jednou zbloudilá pracka na základní info....
Hlasatelům pravdy zdar !

V zásadě máš pravdu. Ale. Je rozdíl třeba jet na černo a pak se vlastní nezodpovědností dostat do pasti, kdy je z pokuty nechutná částka. Jiná story pak je to, že někdo jede autem, nabourá, naměří mu dvě promile v krvi a on řeší, jak se z toho vylhat. Na druhou stranu, když někomu naměří na padesátce 53 km/h a vymáhá se za to drakonická pokuta? Těžko soudit. Ale alkohol za volantem (a v množství rozhodně ne malém) si dle mého názoru žádnou toleranci nezaslouží.
Něco jiného je chyba (nenahlášení jiné adresy, čímž se k dotyčnému nedostane nějaká upomínka) a něco jiného je hazard se zdravím a/nebo životy okolí, když někdo jezdí jak zákon káže.
Blbost jistě udělá každý, ale je ošemetné tím třeba omlouvat všechno.

Jde o to, jestli se to stalo omylem (jednou se něco takového stalo i mně - zdražili jízdenky, já jsem to nevěděl a koupil jsem si jízdenku za starou cenu, co už platila jen mimo Prahu, ale v Praze ne, naštěstí mne nechytli) nebo jestli hošík patří ke zlaté mládeži co si myslí, že pravidla a zákony platí jen pro někoho jiného.

Jelikož to byla střelba do řady ve které stojím i já, rád bych se rovněž vyjádřil... Napsal jste

každý někdy udělal blbost

Samozřejmě, nikdo není dokonalý, ovšem tady spíše vadilo to, že by se, jak již jeden známý bonmot říká, za tu blbost také mělo zaplatit... Ovšem dotyčný jako první věc hledá, jak ojebat to, aby za vlastní "blbost" platit nemusel. Samozřejmě, jak píše Dale, jde taky o to, jakého ražení ta blbost je. Je rozdíl jet v obci 53km/h a je rozdíl jet vědomě na černo, prostě když si nekoupím lístek, beru to, že mě může chytit revizor jako jakési riziko za ušetřený peníz a pokud se tak stane, měl bych jaksi chlapsky přiznat, že to prostě nevyšlo a ne tak nějak po česku hledat kličky háčky jak z toho ven...

Co jsem si všiml, to je taky takový český naturel, když se něco uzákoní, čech jako první hledá způzob jak to ojebat, toto na západ od našich hranic moc nenajdete. Takže s tou ironií bych byl trochu více opatrný ;-)

Debata se dostala do klasických kolejí, myslím si, že jsi zhřešil - tak tě odsoudím a napomenu. Jenže můj názor je jiný, soudit by měly jen soudy, vychovávat na netu cizího dospělého člověka také nejde, takže zbývá jen poradit, nebo nechat plavat......
Můžeme jistě dlouho moralizovat a poukazovat , ono se to činí již několik tisíc let bez viditelného dopadu na lidskou společnost. Nebudu kamenovat někoho za celkem bagatelní věc, když vidím, jak je spravedlnosti činěno zadost horním 100 000. Pro mne osobně nemá smysl působit na netu výchovně ve společnosti, kde je právní stav, ve fatálním stavu. Jistě, opět to generuje debatu - někde se začít musí, čisté ruce...- ale to nemám v úmyslu.
Co se týká české vyčuranosti a čistšího západu, to je jen iluze. Tam se také snaží každý vyhnout postihu jak může. Počet právníků v USA je skutečně nepochopitelný, a jistě o něčem svědčí.
Neberte to tak, že schvaluji řízení pod vlivem, nebo jiné skutky, to jistě ne, jen si skutečně nemyslím, že mám právo někoho neznámého hodnotit.
A na závěr, sem skutečně nechodí zločinci, ti si poradí jinak a jinde, sem podle mého názoru chodí pro radu obyčejní lidé, po prvním průšvihu. A k těm mám opravdu jiný přístup.

Co udělá ten hošík s pokutou je mi u (_!_) mne se to netýká. Akorát jsem mu chtěl poradit.
Mám zkušenost (ne osobní, týkalo se to jednoho známého), hošík udělal něco podobného, ani nevím, co a dostal za to veřejné práce. Ale nechtělo se mu si dělat veřejnou ostudu a tak si to musel jít odsedět.

S první částí souhlas, příště se na komentář raději vykašlu, stejně to nikam nevede a nikoho nikam neposune, v tom máte pravdu.
S druhou částí souhlas už méně. Není pravda, že je to iluzorní, pár "západních" zemí jsem navštívil (USA jsem zrovna tedy na mysli neměl...) a vztah k občanské společnosti, zákonům a právu je tam naprosto jiný. Je ale pravda, že jak u občanů, tak u zákonodárců (ono je to ale stejně provázané, když je plebs dole nemůžeme čekat, že nahoře budou "osvícení vládci" a naopak...). Příkladně státy jako země Beneluxu, Švýcarsko, Británie, Rakousko apod. V USA je ten počet právníků také ovlivněn tím, že je tam naprosto jiný právní systém a je možné se tam úspěšně soudit za každou 3,14čovinu (že si někdo spálil držku od kafe a na kelímku nebylo napsáno "pozor horké" apod.).

Ano, kovaní zločinci sem asi nechodí, ale já to zase, narozdíl od Vás, vidím tak, že pokud někdo hledá všemožné způsoby jak "vomrdat" zaplacení pokuty za něco, co si vědomě, svobodně a sám nadrobil, tak si žádnou pomoc nezaslouží (a proto budu příště místo mentorování raději mlčet ;-) )!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru