Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze zrušit věcné břemeno otcovo?

Otec mi daroval RD cca před 23 lety v dost zpustlém stavu a vymínil si břemeno na určitou část rd k bydlení.Je ujednáno Dodastkem smlouvy od právníka,že bude platit za jím spotř.energie.Tyto platby ale od něj dostávám velmi těžko,někdy vůbec a už jsem je musela vymáhat i soudně,soud jsem vyhrála,otc musel vše zaplatit i doplaatit,ale nyní zase neplatí.Je možno na základě jeho chování,kdy mě prokazatelně i fyz.napadá požádat soudně či jak o zrušení jeho věcného břemene?Je ročnk 1929,velmi vitální.Děkuji moc za odpověd.

Předmět Autor Datum
Obraťte se na právníka. Z vašeho popisu není jasné, jestli je služebnost podmíněna úhradou spotřebov…
Ara 13.07.2014 22:18
Ara
V žádné smlouvě bohužel není psáno,že nebude-li hradit jím spotřebované energie (důchod necelých 12t…
orion 14.07.2014 14:09
orion
Důvodem proč jsem vám poradil právníka je v tom, že je třeba přesně posoudit o jaký druh služebnosti…
Ara 14.07.2014 18:55
Ara
Děkuji vám moc za odpověd.:-)
orion 17.07.2014 13:46
orion
Mozno to znie sarkasticky, ale toto by som sudne neriesil. Toto vyriesi priroda sama, lacnejsie a ry…
fleg 13.07.2014 22:43
fleg
Podle věku otce bych si odhadoval věk tazatelky na +-60 let. Předpokládám, že dotaz položila po důkl…
Ara 14.07.2014 07:22
Ara
Jste vedle jak ta jedle s tím věkem.Jako celé vaše konstatování.
orion 17.07.2014 13:45
orion
Už jsme se mnohokrát zamýšleli nad tím,jak je to vše nespravedlivé - znala jsem několik lidí,známé i… poslední
orion 17.07.2014 13:50
orion
Kolik té elektřiny spotřebuje? Stojí ti to za to? A jestli tě fyzicky napadá, možná že je to projeve…
Yarda 13.07.2014 22:59
Yarda
Jistě že mi to za to stojí,dělá to mnoho tisíc ročně,topí se černým uhlím,on peče,zavařuje na elektr…
orion 17.07.2014 13:44
orion
pokial dochádza skutočne k fyzickému napádaniu z jeho strany dalo by sa súdne vymôcť preskúmanie jeh…
audax 14.07.2014 11:11
audax
Dievča moje, dávaj si pozor na dôkladne ošetrené, taxatívne znenie O.z. v prípade vrátenia daru. St…
nuda 14.07.2014 19:23
nuda
Tohle riziko bych vyloučil. Orion může úspěšně argumentovat že právo na dům vydržela (tedy za předpo…
Ara 15.07.2014 07:01
Ara
Orion může úspěšně argumentovat že právo na dům vydržela A ja som si dodnes myslel, ze to je muzske…
blue5 15.07.2014 09:58
blue5
Co po jménu, kdyby to co růži zvou zvali jinak, přec voněla by stejně...
Ara 15.07.2014 18:30
Ara
Krásně řečeno. A v době zkracování ženských přijmení na Svoboda místo Svobodová,bych o nějakém mužsk…
orion 17.07.2014 13:41
orion
Jako nejjednodušší mi přijde mu nechat udělat vlastní elektroměr apod., energie ať si napíše sám na…
dfjutzj 16.07.2014 20:58
dfjutzj
Vl.elektroměr jsme už taky řešili,elektrikář celou operaci vyhodnotil na několik desítek tisíc,to se…
orion 17.07.2014 13:39
orion

V žádné smlouvě bohužel není psáno,že nebude-li hradit jím spotřebované energie (důchod necelých 12tis Kč,měsíčně má za vše platit 1830,-,zde pro vysvětlení:jedná se o starý rd,kde jsou velké náklady na topení a on obývá hodně velký byt 2+1),že může dojít ke zrušení VB.Takže se znovu tedy zeptám,jestli z důvodu jeho ustavičně špatné platební morálky lze soudně dosáhnout zrušení jeho věcného břemene nebo jestli bylo někdy v praxi takto rozhodnuto,protože chápu,že je to případ od případu různé a že nelze soudit vše podle jednoho soudního procesu.osobně tomu dávám malou šanci,že by něco takového prošlo,že soud vezme v úvahu i jeho věk,zas na druhou stranu,mohl by žít i v DD,peníze na to má.Takže obava,že by skončil pod mostem je v tomto případě lichá.Děkuji za odpověď.

Důvodem proč jsem vám poradil právníka je v tom, že je třeba přesně posoudit o jaký druh služebnosti (postaru věcného břemena), jde, respektive jaká byla vůle při uzavření smlouvy o věcném břemenu. Vašeho problému se přímo týka ustanovení Nového občasnkého zákoníku:

§ 1263
Oprávněná osoba nese náklad na zachování a opravy věci, která je pro služebnost určena. Užívá-li však věci i ten, kdo je služebností obtížen, je povinen na náklad poměrně přispívat, anebo se užívání zdržet.

Pokud vás váš otec napadá, zákon k tomu přímo říká:

§ 3
(1) Výkon práv a povinností vyplývajících z občanskoprávních vztahů nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.

Původní občanský zákoník v této souvislosti přímo zmiňoval možnost zrušení věcného břemene. Nicméně soud každý jednotlivý případ posuzuje samostatně. Judikatura ohledně věcných břemen docela rozsáhlá.

Mozno to znie sarkasticky, ale toto by som sudne neriesil. Toto vyriesi priroda sama, lacnejsie a rychlejsie ako sud.
Btw zamyslela si sa, co by si dosiahla pripadnym zrusenim vecneho bremena? Vyhodis ho na ulicu? Pockas do jesene, pripadne zimy a nechas ho zmrznut? Alebo umret od hladu? Ci budes sa tvarit, ze nevidis a nepocujes, nech sa dedo plesnivy 85 rocny postara sam o seba?
Mam pocit, ze chces nieco, ale uz nevidis nasledky toho, co zakonite pride potom.
Mozes ho sotit zo schodov, sak stary ludia padaju aj sami nie? Mozes mu dat nieco do kavy, sak tak stary clovek bezne umre na zastavu srdca, mozes ho ovalit po hlave, sak sa mohol buchnut pri pade. To je to, co chces? Aby zmizol raz a navzdy a ty si mala pokoj?
Takze si to zrekapitulujme, mozes s otcom bojovat az do jeho smrti (ta pride sko, ci neskor, vyzera to podla veku, ze skor) a mat nanho nemilu spomienku, alebo potlacit svoje ego a snazit sa dozit mozno s poloblbym a s poloprotivnym dedkom v ramci spolocenskych pravidiel v maximalnej slusenosti.
Ktora moznost sa ti viacej pozdava?

Už jsme se mnohokrát zamýšleli nad tím,jak je to vše nespravedlivé - znala jsem několik lidí,známé i příbuzné,kteří byli moc fajn,příjemní,inteligentní a hlavně hodní a takoví umírají bohužel většinou mnohem dřív než šmejdi mnou zmiňovaného předmětu diskuse.

Jistě že mi to za to stojí,dělá to mnoho tisíc ročně,topí se černým uhlím,on peče,zavařuje na elektrice,tak bohatá ještě nejsem a blbá už vůbec ne,abych dávala dobrovolně ze svého takovým grázlům jako je můj zploditel.S matkou se už dávno rozvedli,když jsem ještě nechodila do školy a přesto si dosud pamatuju,jak jí mydlil.

pokial dochádza skutočne k fyzickému napádaniu z jeho strany dalo by sa súdne vymôcť preskúmanie jeho duševného stavu,ovšem z toho zasa vyplynie ďalšie "vecné bremeno",pokial sa zistí nejaká porucha duševného zdravia,zo zákona o rodine máte povinnosť sa o svojich rodičov postarať,takže pôjde zasa len o beh na dlhé trate,vaša povinnosť sa o neho postarať kontra prípadne zistená duševná porucha kontra prípadná ústavná starostlivosť a platba za ňu,ktorá je niekolkonásobne drahšia ako platba za elektrinu,ktorú dokáže spotrebovať jeden človek mesačne za bežných podmienok a to by ležalo na vašich pleciach,vám vyplýva povinnosť sa postarať o rodičov,pokial máte viac ako 18 a ste zárobkovo činná......jedno,čo ovšem treba riešiť určite je to,že otec je v takom stave,že vás dokázatelne dokáže fyzicky napadnúť,to je bod,ktorý treba riešiť nevyhnutne,to nieje normálny stav.....

Dievča moje, dávaj si pozor na dôkladne ošetrené, taxatívne znenie O.z. v prípade vrátenia daru.

Stačí jedna našpitnutá, trefne štylizovaná sťažnosť zo strany darcu uvedená a podpísaná do zápisnice pred "orgánom". Nastane pohroma. Pred občiansko právnym súdom, sťa by obdarovaná osoba uletíš,,,, vraciaš dar aj s investíciami do predmetného majetku.

Tohle riziko bych vyloučil. Orion může úspěšně argumentovat že právo na dům vydržela (tedy za předpokladu že darování proběhlo před 10 lety a déle). V minulosti se soud zabýval zkoumáním, zda výkonem práva z věcného břemene nedošlo k hrubému nepoměru k výhodě oprávněného. Pak břemeno omezil, či zcela zrušil.

Dovolím si poznámku:Netuším jakou měl Orionin otec povahu, zda se nezměnila s postupujícím věkem. Existují psychologové a psychiatři se specializací pro přestárlé. Vnímání okolí a reakce na něj je dána "mixem" látek v mozku. Oči vidí, uši slyší ale celkový obraz vytvoří až mozek. Pokud se "mix" změní, změní se povaha i chování člověka, aniž by on sám s tím mohl něco dělat.

Jako nejjednodušší mi přijde mu nechat udělat vlastní elektroměr apod., energie ať si napíše sám na sebe a až nebude platit a odpojí ho, tak už s tím nebudete mít nic společného. Jen je otázka, na kolik vyjde nový elektroměr, vodoměr apod. Od topení ho můžete také odstřihnout, topit může elektrikou.

Vl.elektroměr jsme už taky řešili,elektrikář celou operaci vyhodnotil na několik desítek tisíc,to se nevyplatí.Navíc v domě je společný ohřev teplé vody v bojleru,což je největší žrout,takže další investice do bojleru pro něj.A pak je tu spotřeba vody...No zkrátka,kdyby byl o dost mladší,tak do těchto investic půjdem,za ten klid by to stálo a případné exekuce by se dodavatelům energií z ně také dobře vymáhaly-důchodce mají prav.příjem.
Takhle je to jasný - opět soud,chjo,už aby ho čerti vzali.Oddychne si celá rodina,rozesílal jim dopisy,že třeba jeho synovec má dát "po hubě" svojí manželce,atd.Peklo na něj.
A po pravdě,ani si nedokážu představit,jak by se elektrikář k němu dostával,nechtěl by ho tam vůbec pustit,neplatit je pro něho mnohem lepší přece.Má na dveřích bezpečnostní zámek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru