Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vysporiadanie prav a povinnosti voci vlastnictvu nehnutelnosti a uveru po rozchode

Prajem prijemny dobry den.
Touto cestou Vas chcem uprimne poprosit o radu vo veci vysporiadania prav a povinnosti ku vlastnictvu nehnutelnosti a sucasne hypotekarneho uveru partnerov po rozchode.
S byvalym partnerom sme boli spolu 4 roky. Po 3 rokoch spolocneho byvania v podnajme sme sa rozhodli vziat si hypotekarny uver v banke a zaobstarat si tak spolocne byvanie.
Bolo to presne pred rokom. Uver bol vyske 70 tisic €. Pre vyhodnejsie uverove podmienky je cast uveru vo vyske 50 tisic € pisana na mna a na byvaleho partnera je ako na spoludlznika napisana druha cast uveru vo vyske 20 tisic €.
Vlastnictvo nehnutelnosti je ale v pomere 50 : 50.
Nakolko som v case brania uveru disponovala vacsou sumou vlastnych financii, z tychto som uhradila cast kupnej ceny kupovanej nehnutelnosti a cely kupovany byt som zariadila a nechala ciastocne zrekonstruovat (doklady k vydajom mam asi na cca 85%).
Zial odkedy byvame v tomto nasom byte, neustale sa s ex-partnerom hadame, nase priority sa diametralne odlisuju a nase spoluzitie je uz nadalej neznesitelne. Skoda, ze sa tieto rozdiely neprejavili kym sme byvali v podnajme...
Prosim Vas o radu, akym sposobom by som mala dalej postupovat. Este som nebola v banke, ktora nam uver poskytla. Predpokladam ale, ze nas spolocny byt sa preda, vyplati sa hypoteka v banke a pripadny zostatok z predaja by sa rozdelil medzi mna a ex-priatela.
Viem ze za chyby sa plati, no do tohto bytu som investovala znacnu cast svojich financii a preto prosim o radu, ako postupovat, aby sa mi vratili aspon investicie ktore som do bytu vlozila z vlastnych zdrojov uhradou casti kupnej ceny, ciastocnej rekonstrukcie a zariadenia bytu.
Vopred Vam uprimne dakujem za odpoved a pomoc.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, doporučuji se zkusit nejdříve domluvit s partnerem. Řešením je jednak prodej nemovitosti… poslední
eclegal 22.12.2012 16:06
eclegal

Dobrý den,

doporučuji se zkusit nejdříve domluvit s partnerem. Řešením je jednak prodej nemovitosti, jednak situace, kdy jeden z vás zůstane v nemovitosti bydlet a druhý ho tzv. vyplatí z nemovitosti a převezme na sebe hypotéku. Při prodeji by se z kupní ceny uhradila hypotéka a zbytek kupní ceny by se rozdělil mezi vás dle poměru investovaných financí. Také je možné, aby budoucí kupec pokračoval dále v hypotéce. POkud by nebyla možná dohoda mezi vámi pak by bylo asi nutné přistoupi k žalobě na vypořádání spoluvlastnictví a řešení situace prostřednictvím soudu, což vám, ale nedoporučuji. Vždy je lepší se dohodnout.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru