Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prodej e-knihy

Dobrý den, koupil sem si e-knihu (v .pdf bez žádné ochrany proti kopírování nebo tak). Ale nelíbí se mi, mohl bych jí prodat na aukru? Neni to trestné nebo nelegální?

Předmět Autor Datum
Obecně nevím. Konkrétně bys to měl zjistit přímo z té knihy nebo na serveru, kde jsi to kupoval. Pří… nový
L-Core 02.01.2013 19:50
L-Core
Podle mého názoru by se při prodeji jednalo o nezákonné šíření díla. Ty sis koupil právo pro sebe na… nový
Jan Fiala 05.01.2013 11:15
Jan Fiala
Je to pravdepodobné. Zároveň by to ale analogicky znamenalo, že človek nemôže predať ani klasickú (t… nový
pilot 05.01.2013 12:08
pilot
Knihu prodat můžeš, ale pouze jednou tu jednu kopii, dál už ji nesmíš číst. To samé platí i pro soft… nový
hm 05.01.2013 12:33
hm
Můžeš prosím uvést nějaké podložení v zákoně, na základě kterého můžeš dál přeprodávat software? Sam… nový
Jan Fiala 05.01.2013 14:09
Jan Fiala
Ne, souhlas autora programu není nutný, jednou tu licenci na program někdo koupil, takže se stal jej… nový
hm 05.01.2013 18:01
hm
Velmi zaujimave. Dakujem velmi pekne za link. nový
pilot 05.01.2013 19:10
pilot
Tady je přímo rozsudek: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf ?text=&docid=124564&docla… nový
hm 06.01.2013 07:55
hm
Diky. Podle data je do poměrně čerstvá věc. Softwarová licence je obvykle registrovaná na firmu neb… nový
Jan Fiala 06.01.2013 10:06
Jan Fiala
Já jsem se nikdy nesetkal s licencí registrovanou na jméno, ale obecně se tomu autoři brání a spoléh… nový
hm 06.01.2013 12:13
hm
Vezměme si příklad vývojového nástroje, kdy po zakoupení a registraci - svůj účet u firmy, u které j… nový
Jan Fiala 06.01.2013 14:03
Jan Fiala
No oni autoři SW (prodejci SW) nedodržují zákon ani při prvním prodeji SW, např. tím, že ve valné vě… nový
hm 06.01.2013 19:24
hm
firmy ako adobe,autodesk a spol umožňujú prevod licencie na iného užívatela a predaj ,pokial je legá… poslední
audax 11.01.2013 20:07
audax

Je to pravdepodobné. Zároveň by to ale analogicky znamenalo, že človek nemôže predať ani klasickú (tlačenú a viazanú) knihu.

V každom prípade, postupné rozširovanie elektronických kníh možno vyvolá globálnu odbornú diskusiu na túto tému. Výsledkom snáď bude nejaký rozumný kompromis. Pretože z pohľadu spotrebiteľa sa jedná o znevýhodnenie. Spotrebiteľ zaplatí a nezískava vlastnícke, resp. nejaké obdobné právo.

Som laik, no stále nie celkom chápem (sedliackym rozumom; po právnej stránke chápem a rešpektujem súčasný zákonný stav), prečo kúpou SW nezískavam aj možnosť, v prípade potreby ho predať.

Knihu prodat můžeš, ale pouze jednou tu jednu kopii, dál už ji nesmíš číst. To samé platí i pro software, které už nechceš používat, můžeš tu jednu koupenou licenci sám dál prodat, pokud si ho odinstaluješ.

Ne, souhlas autora programu není nutný, jednou tu licenci na program někdo koupil, takže se stal jejím majitelem a má právo s tím zacházet jako se svým majetkem, tedy může tu jednu svoji koupenou licenci klidně prodat někomu jinému, když už sám ten program nechce používat. U e-knih to bude stejné.

http://computerworld.cz/ostatni/evropsky-soud-prod ej-pouzitych-licenci-je-legalni-48536

Diky. Podle data je do poměrně čerstvá věc.

Softwarová licence je obvykle registrovaná na firmu nebo uživatele.
Jak by to vypadalo v okamžiku, kdy použitou licenci koupím? S licencí se pak spojuje i např. sleva na další verze software. Ale protože licenci má zaregistrovanou původní majitel, nebudu mít na upgrade právo. Musí v takovém případě majitel autorských práv provést přeregistraci? Nejedná se o OEM licenci.

Já jsem se nikdy nesetkal s licencí registrovanou na jméno, ale obecně se tomu autoři brání a spoléhají na to, že nový majitel použité licence nebude schopen svá práva u soudu prosadit, tedy že se soudit nebude vůbec chtít. Pokud nebude autor spolupracovat a ty se nebudeš chtít soudit, tak jediná obrana je oprávněně použít warez, tedy mít v případě potřeby u sebe důkaz, že jsi použitou licenci zakoupil a autor ti ji nechtěl povolit plně využít, proto jsi v krajní nouzi používal warez (tedy oprávněně ovšem).

Vezměme si příklad vývojového nástroje, kdy po zakoupení a registraci - svůj účet u firmy, u které jsem nástroj zakoupil spáruju se sériovým číslem software, které jsem obdržel a tím získávám nárok "na podporu" a případný upgrade na novější verzi.
V případě, že licenci koupím od někoho, mimo oficiální kanál distribuční firmy, tato registrace se nepodaří - software je již registrován na někoho jiného. Pak je jedinou cestou požádat o přeregistraci distribuční firmu, která ovšem nemusí v tomto případě vyhovět.

Máš pravdu, takto se autor brání tomu, aby se software prodával mimo jeho oficiální kanály.
Zřejmě z toho vyplývá, že je možné použitý software koupit (levněji) od předchozího majitele, ale přicházím tím o další podporu a možnost upgrade, protože to jsou jen výhody, které získám oficiálním prodejem.

Warezem bych v tomto případě musel řešit situaci, kdy se např. aktivací vygeneruje licencnční soubor, vázaný na hardware. Koupí takové licence sice získám aktivační číslo, ale již nebudu schopný je použít, kvůli aktivaci předchozím majitelem.

U knih, hudby, filmů je to něco jiného, tam podobná situace nenastává.

No oni autoři SW (prodejci SW) nedodržují zákon ani při prvním prodeji SW, např. tím, že ve valné většině neposkytují možnost odstoupení od smlouvy do 14 dnů při nákupu SW na dálku spotřebitelem. Myslí si možná, že SW není zboží a že se na to příslušné paragrafy chránící práva spotřebitelů nevztahují. Ale to je zase boj samotných spotřebitelů, kteří neumí chránit svá práva u soudu a raději to řeší warezem. Pokud používají ten warez pouze 14 dnů na vyzkoušení SW, tak by se dalo říct, že je to také legální.

firmy ako adobe,autodesk a spol umožňujú prevod licencie na iného užívatela a predaj ,pokial je legálnym spôsobom registrovaná a aktivovaná,pôvodný majitel licencie požiada na podpore "výrobcu" softwaru o deaktiváciu aktivovanej a registrovanej licencie a zároveň oznámi,komu bola pôvodná licencia predaná,ten potom dostane plnú podporu po svojej registrácii a novej aktivácii softwaru...u prakticky všetkých softwarových firiem je možné oficiálne preregistrovať a reaktivovať software na nového majitela-obvykle sú podmienky na takýto prevod a predaj lincie popísané na weboch jednotlivých výrobcov,výnimky obvykle tvoria rôzne "Not for Resale",OEM a podobné špeciálne verzie softwaru,u ktorých obvykle nieje možný prevod/predaj licencie,ktorá je obvykle viazaná na určitého užívatela,typ hw a podobne,takisto nieje možné za určitých okolností napr. predávať oddelene určitú verziu software a upgrade z tejto konkrétnej verzie na verziu vyššiu dvom rôznym užívatelom,ale je nutné predať upgrade spolu s verziou,ktorá umožní upgrade ako nedelitelnú súčasť,to je takisto riešené individuálne a spomenuté obvykle v licenčnej zmluve konkrétneho softwarového tvorcu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru