Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mám po mateřské nárok na podporu

Zdravím.
Za 2 měsíce mně končí mateřská a jelikož nemůžu sehnat práci , tak budu asi muset na pracák.Před mateřskou jsem byla zaměstnaná,ale měla jsem rizikové těhotenství a tak jsem byla na neschopence.
Mám prosím nárok na nějakou podporu - a z čeho se mně bude počítat ??
Dík
J

Předmět Autor Datum
Také Vám doporučím kontaktovat call centrum služeb zaměstnanosti poradenskou linku na Ministerstvu p… poslední
eclegal 22.01.2013 22:19
eclegal

Také Vám doporučím kontaktovat call centrum služeb zaměstnanosti poradenskou linku na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění. Potřebnou dobu pojištění je možné získat i prostřednictvím takzvaných náhradních dob, což je třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, péče o dítě do čtyř let, doba výkonu veřejné služby či dlouhodobé dobrovolnické služby.Současně musí uchazeč o zaměstnání vždy splnit podmínku ve smyslu ust. § 39 odst. 1 písm. a) zákona o zaměstnanosti, aby získal v době 2 let před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání (tj. v tzv. rozhodném období) předchozím zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců (přičemž překrývají-li se doby důchodového pojištění, protože byl občan např. současně zaměstnán a vykonával při tom samostatnou výdělečnou činnost, započítávají se vždy jen jednou).[2]

Při vyčerpání jen části podpůrčí doby podpory v nezaměstnanosti

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba (nevyčerpal tedy maximální dobu, po kterou je možno podporu v nezaměstnanosti pobírat, což je v závislosti na věku uchazeče 5, 8 nebo 11 měsíců)[3] a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu (tedy znovu až na 5 měsíců, pokud dosáhl ke dni podání žádosti o podporu 50 let věku a méně; na 8 měsíců, pokud mu je více než 50 let, ale ne více než 55 let; na 11 měsíců, pokud je mu více než 55 let). Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby.

Provozní doba:
Od pondělí do pátku od 8.00 do 20.00 hodin.
Telefon:
+420-844 844 803
Za hovor z pevné sítě zaplatí volající 1,53 Kč/min. vč. DPH.
Cena hovoru z mobilní sítě činí 4,50 Kč/min. vč. DPH.
E-mail:
kontaktni.centrum@mpsv.cz
callcentrum@mpsv.cz
Působnost kontaktního centra:
Celorepubliková.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru