Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podvod, pokus o podvod? Jak postupovat?

Zdravím,

Nenašel jsem trestní právo, tak omluvte možná blbou kategorii.

Hypotetická situace:

Jistý člověk mě uvedl v omyl tím, že se vydával za nějakého zástupce společnosti. Díky této lži ze mě vylákal citlivé firemní informace o mém podnikání. Mělo to pokračovat dalším podvodem, tj. vylákáním jisté finanční částky (přes deset tisíc Kč) za fiktivní služby. Naštěstí se mi vše podařilo před zaplacením oněch fitkivních služeb rozluštit a přijal jsem opatření, která podvodníkovi v rámci jeho možnosti znemožnila mě podvést získáním finančních prostředků za fiktivní služby. Tedy podvodného jednání zanechal dobrovolně (což prý v zákoníku znamená, že se ničeho nedopustil).

Co dál? podat trestní oznámení?

Získal citlivá firemní data a rád bych docílíl aspoň podepsání nějaké NDA. Vznikla mi také nemalá škoda za cestovní náklady, náklady k jednání atd.
O pachateli nemám žádné údaje, ale je možné je zjistit smyšlenou osobou, která bude mít zájem o spolupráci sním(veřejně hledá a nabízí své služby ve více oborech), jenže to bych se dopustil podvodu já.

Situace je teď ve fázi, že pachatel dělá mrtvýho brouka a nemohu 100% říct, že je podvodník - třeba marodí, nebo nemá čas, cokoli. Kontaktoval jsem firmu, kterou údajně zastupuje, zatím neodpověděla (velká německá společnost, základní email - email se vrací, jediný kontakt na hlavního ekonoma - neodpověděl zatím).

Prosím radu, jak postupovat. Děkuji

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny