Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak napsat závěť

Zdravím všechny, hledám radu s tím jak se píše závěť. Je tady někdo kdo se v tom vyzná? Nejde mi jen o to, napsat co komu odkazuju a hotovo, na netu jsem na to nějáké vzory našel, ale chtěl bych udělat tu závěť trochu složitější. Že tam nebude napsáno konkrétní jméno komu majetek odkazuji, ale bylo by tam třeba něco jako: Kdo po mojí smrti jako první splní to a to ten se stane dědicem. Nebo: Můj majetek bude použitý na dobročinné účely v té a té oblasti.

Potom by mě zajímalo jestli se dá v závěti určit, co se má udělat po smrti s mým tělem. Chtěl bych vymyslet něco co ještě nikoho nenapadlo. Třeba ať je na mě po mé smrti udělaná veřejná pitva, tak jako to kdysi udělal doktor Jesenius. Kdo to zajistí tak tomu odkážu majetek.

Nevíte jak by se taková závěť psala aby byla platná? potomky ani manželku nemám aby se s nimi muselo počítat.

Předmět Autor Datum
Ne, závěť bez určení konkrétních identifikovatelných dědiců je v ČR neplatná a závěť s určením konkr… nový
hm 13.04.2013 21:58
hm
díky, to sem potřeboval vědět, a nevíte jak by se to dalo udělat, kdybych chtěl svůj majetek odkázat… nový
Honza44 18.04.2013 21:56
Honza44
Daruj ho za svého života a ne až po smrti. nový
hm 18.04.2013 22:10
hm
Neda sa to nijako,v nasich podmienkach sa neda pravoplatne spisat zavet americkeho typu,vynechat nie… poslední
audax 18.04.2013 23:51
audax

Ne, závěť bez určení konkrétních identifikovatelných dědiců je v ČR neplatná a závěť s určením konkrétních identifikovatelných dědiců, ale s podmínkama pro ně, které mají splnit, je platná, ale ty podmínky nejsou pro dědice právně závazné, nemusejí je splnit.

Neda sa to nijako,v nasich podmienkach sa neda pravoplatne spisat zavet americkeho typu,vynechat niekoho z dedictva mozes len z presne vymedzenych dovodov a to pokial je potencionalny dedic pravoplatne odsudeny za trestny cin,pripadne bol pravoplatne sudne zbaveny svojpravnosti alebo pokial dokazatelne nejavil zaujem,pokial si Tvoj napr.zdravotny stav vyzadoval priamu pomoc ineho cloveka,alebo napr.dieta nejavilo zaujem o starostlivost o rodicov v starobe........majetok previest na konkretny ucel mozes jedine ako tu uz bolo napisane za svojho zivota...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru