Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Patent - kynologické potřeby

Dobrý den,

mám možnost sehnat za dobrou cenu stroj na šití obojků a psích postrojů atd. Přemýšlel jsem, že bych mohl občas nějaký vyrobit na zakázku a přivydělat si nějaké peníze.

Nyní moje otázka a to ohledně patentů.

Je možné, aby měl někdo patent na obojek nebo postroj pro psa?

Koupil jsem si u jedné firmy obojek a postroj na míru pro svého psa a přesně tento bych vyrobil také, je jednoduchý obyčejný. (jak obojek tak postroj).

Nicméně se bojím, že pokud bych udělal "kopii" , tak bych mohl být třeba trestně stíhán. Koukal jsem na UPV, jestli nenajdu nějaké patenty na postroje, ale nic jsem nenašel.

Jak to s tímto je? Mohu vyrobit něco, co je obecně známé a nemá to žádné vylepšení? Pokud si vezmu pouze kostru postroje, tak by s tím asi problém být neměl ne?
Nerad bych někomu vykradl jeho nápad, jak toto zjistím? Kontaktoval jsem patentového zástupce, ale ten si řekl o rozbor 10 000+ Kč a to je moc, jde mi spíše o obecnou radu, než hledat po celém světě, jestli se můj výrobek nepodobá nějakému patentu.

Může mi někdo obecně poradit, jak se v tomto zachovat?

Děkuju moc
JS

Předmět Autor Datum
Jedina možnost je pracne vyhladavat všetky dostupne zdroje,či Tvoj vyrobok nebude porušovat autorske…
audax 25.06.2013 21:02
audax
např. firma Jardy S. ManMat má vše ochráněno, přesto jedna p.ča (Češka) provdaná do USA si to "čmajz…
lupus 04.07.2013 18:21
lupus
Nakonec se zjistí, že někdo si nechal patentovat psa. poslední
karel 04.07.2013 18:55
karel
To nemusí být chráněno patentem, ale průmyslovým vzorem. Pokud to budeš doslovně kopírovat, včetně b…
Prasak 04.07.2013 18:27
Prasak

Jedina možnost je pracne vyhladavat všetky dostupne zdroje,či Tvoj vyrobok nebude porušovat autorske prava,chranene vzory niekoho ineho,nejaka jednoznačna a jednoducha metoda na vyriešenie tohto problemu neexistuje....pokial presne okopiruješ nejaky konkretne dostupny existujuci vyrobok a začneš ho distribuovat a spristupnovat nejakym sposobom inym osobam,tak prakticky 100%-ne porušiš autorske prava,chraneny priemyselny vzor toho,kto dotyčny vyrobok vyraba a možeš byt za to aj nejako pravne riešeny.....zaleži od konkretnych okolnosti..

To nemusí být chráněno patentem, ale průmyslovým vzorem.
Pokud to budeš doslovně kopírovat, včetně barev a jednotlivých prvků, ale použiješ obecný tvar postroje, či obojku, neměl by být problém. Těch postrojů na psa snad není tak moc typů, aby se to dal každý nějak chránit. To by bylo na světě pouhých několik výrobců a běžnej švec, či brašnář by šel za obojek pro psa do basy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru