Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Facebook, Fake účet, Podvod?

(nevím jestli to patří do obč. práva)..

Dobrý den,
ocitnul jsem se ve velmi zvláštní situaci. Popíšu svojí situaci a několik možností, jež bych mohl zvolit. Chtěl bych ještě říct, že absolutně nehodlám žádnou z níže popsaných možností zvolit, pouze mě zajímá pohledy lidí, kteří se v dané tématice aspoň trochu vyznají, na to, jaká by mohla být trestní sazba, je-li to vůbec trestné, a vůbec jak je to se zákonem v této situaci, protože si myslím, že na tuto věc by mohlo být více různých pohledů. Moc bych tedy poprosil kohokoliv, kdo se v podobných situacích vyzná (ale opravdu vyzná) o jakoukoliv zpětnou odezvu.

Jsem na tom takhle. Mám na facebooku fake účet (založen byl jen tak pro srandu, a zkrátka mě zajímalo jak tato síť funguje a vůbec jsem to bral jako výzvu,..). Pochopitelně se 'vydávám' za ženu. Nicméně nevydávám se za nikoho konkrétního a neuveřejňuji fotky, které by jinak nebyly každému/volně/zadarmo dostupné. Nicméně toto není předmětem mého dotazu, o tomto už jsem si zjistil všechno.
Věc je taková, že můj účet se stal 'populárním', zapadl jsem mezi ostatní.. Před nedávnou chvílí mi napsal jistý obchodník, jestli mám zájem o vztah o 'sexu a penězích', je ochoten mi platit 45.000,-kč měsíčně. Je rovněž ochoten mi platit na ruku = pro mě nemožné. Chci podotknout dvě věci - obchodník se dá ověřit, je to 100% reálná osoba, a taky to, že už jsem ho pochopitelně odmítl - moc mi to nevonělo. Následující možnosti jsou pouze spekulace toho co jsem mohl udělat:

1) Pochopitelně chtěl po mě nějaké žhavější fotky. Nabízel mi za ně několik tisíc kč. Myslím si, že za předpokladu, že bych našel nějaké vhodné veřejně dostupné fotky (bez obličeje), poslal bych mu je a on by mi poslal peníze, ničím bych se neprovinil - beru to tak, že bych mu pouze poslal 'veřejně dostupné fotky', které si může najít i on sám, a on by mi ve víře že jsou moje poslal peníze - jeho chyba, ne?
Co kdyby mi ty peníze poslal s mým příslibem, že příjmám jeho nabídku o 'vztahu o sexu a penězích'? Můžu na mě být vznesena obžaloba za to, že jsem mu slíbil něco co vzhledem k tomu že nejsem žena prostě nemůžu splnit?

2) Co by se stalo kdybych ho dlouhou dobu vodil za nos, a potom bych mu najednou objasnil situaci a řekl bych mu, že pokud mi nepošle nějaké peníze (ne víc než mi nabízel), zveřejním veškerou konverzaci s ním, případně jeho fotky které mi poslal, tak aby je viděli všichni jeho přátelé? Chápu, že tohle by už byla hodně velká podpásovka (kterou bych ani ze soucitu nebyl schopen udělat), ale na druhou stranu musí nést následky za to co udělal/napsal. Pokud mi píše, musí snad počítat s tím, že to nemusím vidět jenom já, a já snad svojí konverzaci mohu zveřejnit/ukázat ostatním kdykoliv chci - v podstatě mu pouze nabízím, že něco (co bych udělal) neudělám, pokud on něco udělá. Když se to vezme takhle, je to vlastně docela férová nabídka.
Chápu že mě pak může označovat za vyděrače atd., ale je přece normální, že člověk nese následky za něco co udělal? Zvlášť pokud je tak významně postaveny obchodník, nemůže přece psát člověku na sociální síti, kterého ani nezná (protože neexistuje)..? Bylo by v tomto případě jediné, čím bych se provinil, vydávání se za někoho jiného (když se to tak vezme, tak se ani za nikoho konkrétního nevydávám, a používám veřejně dostupně fotky)?

Děkuji všem za odezvu. Vlastně si myslím, že je to i docela zajímavé téma a určitě by se našlo mnoho argumentů a protiargumentů.
Díky aspoň za přečtení.. ;-)

loading...
Předmět Autor Datum
ty si kkt :-)
hoppus (nereg.) 16.12.2013 16:48
hoppus (nereg.)
Jaký obchodník ?
mnua.al 16.12.2013 16:59
mnua.al
Tím, že bys souhlasil a přijal peníze, dopustil by ses vědomně podvodu.
Jan Fiala 16.12.2013 17:31
Jan Fiala
Bodem 2) by zřejmě byla naplněna skutková podstata trestného činu vydírání. Bodem 1) by se dalo asi…
Dale Cooper 16.12.2013 22:32
Dale Cooper
Bod 1 podvod, bod 2 vydieranie, co su oba trestne ciny. poslední
fleg 17.12.2013 19:10
fleg

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...