Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace - záruka vs životnost u ecigarety

Koupil jsem v listopadu 2012 ecigaretu v ceně cca 2000Kč.
Zhruba po šesti v dubnu 2013 jsem ji poprvé reklamoval - blbnulo tlačítko. Vyčistili ji a napsali, že se přes těsnění na hlavě dostal eliquid do těla.
******
Dobrý den

Máme opravenou vaši reklamaci Z Max z 11.4.2013. Zjištěné závady byly tytp :

1) Proteklý liquid do nitra gripu - liquid se dostal na základní desku s elektronikou kde zaschl a způsoboval tak " zmatené " chování elektroniky. Evidentně protekl hlavou gripu. Je nutno si na toto dávat pozor a jestliže používané příslušenství protéká či rosí, hlavu a závit pak otírat a vysušovat. Toto protečení liquidu ani nemusí být jednorázové, stačí malé rosení po delší dobu .

2) Tlačítko - nečistoty pod spínacím kontaktem tlačítka, které způsobovaly horší kontakt a nutnost silnějšího stisku. Toto je jev, kterému u tohoto typu tlačítek nelze zabránit a je zcela přirozený , nastalý v důsledku běžného použití. Během cca 6 měsíců vašeho používání gripu se jedná řádově o desetitisíce stisků tlačítka. Na tlačítku ulpívají mikroskopické částečky nečistot, potu, kůže apod. a postupem času se dostanou pod tlačítko a po určité době a způsobí znečistění kontaktu pod tlačítkem a následně zhoršenou funkčnost.

Ani jedna reklamovaná závada nebyla způsobena výrobní vadou. Obě závady byly způsobeny jako přirozený důsledek běžného používání, úměrný době používání. Tlačítko doporučujeme čas od času při vyjmuté baterii pročistit lihem a následně důkladně vysušit.

Grip byl pročištěn a je připraven k odeslání. Přál jste si předem informovat mailem, tedy tak činíme.
**********
OD té doby jsem o ecigaretu pečoval ještě pečlivěji.
V říjnu 2013 jsem ji poslal znovu na reklamaci,některé "nádstavce" na ní nepracovaly-špatný kontakt.Jiný problém nebyl. Vyměnili mi prasklé těsnění, prý vzniklé opotřebením. To jsem bez problémů akceptoval a zaplatil (250Kč).
Po cca šesti týdnech po této opravě týdnech elektronická cigareta zasmrděla a zcela přestala fungovat, zaslal jsem ji tedy na reklamaci a v provodním dopise připomněl historii reklamací/oprav. Podle protokolu co mi poslali:
*********
"Byly shledány zbytky velké nečistoty a zbytky liquidu na základní desce gripu. Protečení liquidu do elektroniky způsobilo následny zkrat a vypálení základní desky.Tato závada je neopravitelná,cena opravy by přesáhla cenu celého gripu novného, v dnešní ceně.
Nejedná se o výrobní ani materiálovou vadu, ze které by vyplývala povinnost řešit reklamaci výměnou vadného kusu za jiný. Důvodem poruhy je přirozené opotřebění v důsledku běžnéno používání, úměrné době používání cca 12měsíců, v kombinaci s nedostatečnou údržbou, kdy nebyla hlava gripu dostatečně ošetřování a docházelo k dlouhodobým průsakům luqidu do elektroniky."
**********
Já jim rozporuji dvě věci, za prvé liquid používáný v ecigaretách je nevodivý nemohl tedy způsobit zkrat.
Dále potom tu nedostatečnou údržbu. Navíc těsnění pokud namontovali správné a dobře mělo snad těch 6týdnů těsnit. Nastínil jsem i svou verzi jak to zřejmě bylo - porucha elektroniky způsobila zahřátí a vlivem tepla a teplotní roztažitelnosti liqudu povolilo těsnění a něco se dostalo dovnitř.

Neustále argumentují životností těsnění např:
Dobrý den

Víte, že se snažíme vycházet zákazníkům vstříc. Neděláme nějaký naschvál a zvláště u stálých a dlouhodobých zákazníků není problém cokoli vyměnit.
Ale jde o to, že jakákoli případná závada z výroby se projeví bezprostředně. Protržené těsnění po měsících používání, to není vada z výroby. To je vždy důsledek používání a vždy je pouze otázkou času, kdy k němu dojde. To se týká všeho náčiní - od ego baterek až po provari. A vypálení elektroniky tak, jak to bylo u vašeho gripu, to je zase přímý důsledek zatečení liquidu , v důsledku poškozeného těsnění. Jiná příčina vypálení základní desky být nemůže.

Tedy jakékoli reklamace vzniklé v důsledku závady z výroby nemáme problém uznat. Ale opravdu nelze uznávat reklamace vzniklé v důsledku běžného používání, opotřebením. Každé opotřebení , tedy i opotřebení těsnění, je přirozený jev , který vždy nastane. Je jen otázkou času kdy.
*****************
Jak je to tedy s životností těsnění namontovaného napevno v nějakém produktu ? Pokud nejsem při koupi upozorněn že tam něco takového je (a že má životnost rok) nebo případně že se to má měnit může se potom na to prodejce odkazovat ? Prodejce nic nepíše o těsněních ani v reklamačních podmínkách.
Chápu životnost baterií, žárovek, různého příslušenství k ecigaretám ale jak je to s takovou součástí výrobku nevím.

Je zamítavý postup prodejce správný ?

Předmět Autor Datum
Protržené těsnění po měsících používání, to není vada z výroby. To je vždy důsledek používání a vždy…
Wikan 10.01.2014 08:45
Wikan
Já to možná napsal trochu nepřehledně.První problém s těsněním byl +- po 6měsících kdy to vyčistili,… poslední
MM_tank 14.01.2014 22:27
MM_tank

Protržené těsnění po měsících používání, to není vada z výroby. To je vždy důsledek používání a vždy je pouze otázkou času, kdy k němu dojde.

To není pravda, zákon říká, že pokud dojde k závadě do 6 měsíců od pořízení, tak se má za to, že tam byla už od začátku. Leda by prodejce dokázal opak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru