Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záruční list

Ahoj,

mam takovy dotaz: Koupil jsem nejakou domaci elektroniku pres net a mam od obchodu danovy doklad - fakturu. Ve zbozi byl ale pribalen jeste nevyplneny zarucni list a obchod me upozornuje, ze aby platila zaruka na zbozi, je nutne jim zarucni list poslat a nechat orazit jima (prodejcem) a poslou ho hned zpet.

Je opravdu nutne, aby platila dvouleta zarucni lhuta, mit orazitkovany zarucni list nebo staci danovy doklad - faktura, ze ktereho je datum prodeje jasne videt a je tam i razitko prodejce?

(predem dik)

Předmět Autor Datum
Záruční list není potřeba pokud to budeš reklamovat u prodejce. U autorizovaného servisu to může být…
Wikan 25.01.2014 14:06
Wikan
No když to ten obchod sám doporučuje a sami si s tím přidělávají práci a výdaje,tak je asi dobré to…
Karel04 25.01.2014 17:39
Karel04
by mi paragon po více letech nemusel nikdo už uznat Hlavně jestli je na termopapíru, tak na něm bu…
Dale Cooper 25.01.2014 19:09
Dale Cooper
Pokial ti nedodali spolu s fakturou zarucny a dodaci list tak mas smolu. Samotna faktura nepostacuje…
fleg 26.01.2014 10:11
fleg
Faktura rozhodně dostačuje. Dokonce ani samotná faktura není potřeba, pokud se nákup prokáže jiným z…
Wikan 26.01.2014 15:03
Wikan
Podla rozhodnutia naseho sudu rozhodne nie. Nakoniec keby si pouzil logiku tak ako pouzila sudkyna v…
fleg 26.01.2014 20:05
fleg
Jenže ve tvém případě šlo o něco jiného, tobě se snažil obchod dokázat, že ti to dodali. Zato v tomh…
Wikan 26.01.2014 20:10
Wikan
Podle NOZ § 2166/1 se potvrzení o záruce (nikoliv záruční list) vyhotovuje jen na přání zákazníka ..…
Tyson 27.01.2014 22:55
Tyson
No tady v tom pripade se jedna opravdu o potvrzeni zarucniho listu, ktery byl pribalen nevyplneny. A… poslední
RedMaX 28.01.2014 08:03
RedMaX

No když to ten obchod sám doporučuje a sami si s tím přidělávají práci a výdaje,tak je asi dobré to mít podle nich.Jak už psal Wikan,v servisu by mohl být problém.Já už to takhle taky párkrát posílal.Třeba na mrazák a sporák,kde je delší záruka a tak by mi paragon po více letech nemusel nikdo už uznat.

Pokial ti nedodali spolu s fakturou zarucny a dodaci list tak mas smolu. Samotna faktura nepostacuje, sam som vyhral jeden sudny proces, kde skusali na mna ist s fakturou, ale nemali zaznam o tom, ze mi tovar dodali a sud som tym padom vyhral, kedze nevedeli preukazat dodanie tovaru, ktory som vraj prebral a nezaplatil.
Obchod to tak riesi kvoli autorizovanemu servisu pravdepodobne, kedze ten vyzaduje nejaky blby zdrap papiera.
Je to inak dost nezvykle, zatial vsetko, co som objednaval s eshopom mi prislo mailom, ci s tovarom jak faktura, tak dodaci a zarucny list vystaveny predajcom a ten original od vyrobcu, co bol v skatuli som vzdy zahodil.

Podla rozhodnutia naseho sudu rozhodne nie. Nakoniec keby si pouzil logiku tak ako pouzila sudkyna v mojom pripade netvrdil by si taku blbost.
Faktura totizto nemusi znamenat, ze tovar bol automaticky prebrany/doruceny. Prave preto sa vzdy vydava dodaci list, ktory zaroven sluzi ako zarucny pomerne casto.

Podle NOZ § 2166/1 se potvrzení o záruce (nikoliv záruční list) vyhotovuje jen na přání zákazníka ...Požádá-li o to kupující, potvrdí mu prodávající v písemné formě, v jakém rozsahu a po jakou dobu trvají jeho povinnosti v případě vadného plnění. Prodávající má povinnosti z vadného plnění nejméně v takovém rozsahu, v jakém trvají povinnosti z vadného plnění výrobce. V potvrzení uvede i své jméno, sídlo a identifikující údaj, popřípadě i další údaje potřebné ke zjištění jeho totožnosti...

Prodávající ho ale vydat nemusí s poukazem na odst. 3 téhož ustanovení ...Nebrání-li tomu povaha věci, lze potvrzení podle odstavce 1 nahradit dokladem o zakoupení věci obsahujícím uvedené údaje....

No tady v tom pripade se jedna opravdu o potvrzeni zarucniho listu, ktery byl pribalen nevyplneny. Asi to necham, prodejce je vetsi, takze si myslim, ze nezkrachuje a v pripade potreby mi to muze potvrdit kdykoli nebo budu reklamovat u nej. (vsem dik)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru