Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokácení stromu na vlastním pozemku

Zdravím,
soused mi na mém vlastním pozemku pokácel strom, nametroval a narovnal si ho pěkně ke svému baráčku. Před tím mi zase na můj pozemek nechal navést nějaké dřevo a bordel.
Přes upozornění,že to nahlásím na policii pokud se to bude opakovat,tak mi na to pokácel strom. Pokud to nahlásím,tak co všechno z toho může soused mít, tedy jaký problém? Mám nárok na zaplacení škody jako poškozený za pokácený strom?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mluvil jsem s ním a zjistil,že jde ještě o většího blba než jsem myslel. Už tam soused bydlí tak asi…
breznak 06.03.2014 18:21
breznak
Nechci se ho zastávat, ale na vesnici je někdy v pozemcích takový zmatek, že bych té historce o tom,…
Kurt 07.03.2014 08:31
Kurt
Soused má svůj pozemek oplocený a tedy moc dobře věděl,že za jeho plotem je cizí pozemek. Před tím p…
breznak 07.03.2014 12:07
breznak
To, že na pozemku stojí plot, ještě neznamená, že tudy prochází hranice mezi pozemky. Pokud u Vás pr…
centsm 07.03.2014 18:23
centsm
Zapoměl jsem dodat,že při zaměřování měl soused už pozemek oplocený.Určitě ten kolík byl uvnitř jeho…
breznak 08.03.2014 13:00
breznak
Zopakuji, zda jsem dobře pochopil. Sousedův plot stojí na tvém pozemku, protože bývalá zeměměřičská…
centsm 10.03.2014 19:44
centsm
Děkuji za rozsáhlou odpověď. Pokud ale soused postavil plot,tak tedy bez povolení, když ho stavěl be…
breznak 11.03.2014 11:05
breznak
Úředník má povinnost řešit každý podnět, který dostane. Když nic nedostane, nemusí nic řešit. Sankce… poslední
centsm 13.03.2014 23:00
centsm

Mluvil jsem s ním a zjistil,že jde ještě o většího blba než jsem myslel. Už tam soused bydlí tak asi 6let a tvrdil,že nevěděl o tom že jde o můj pozemek. Pan blb byl v domnění,že strom ukradl někomu jinému a to měl být
městský úřad.Zřejmě si zjistil,jaká mu hrozí sankce od města do 20 000 Kč. Pan blb mi zaplatil škodu 1000,-Kč s omluvou a já samozřejmě přijal z důvodu ochrany před blbem a doufám i ukončení dalších sousedských sporů. Jedná se o velkého blba a tak nevím jak dlouho to vydrží. Chtěl bych si tam postavit vysokou zeď mezi jeho a mým pozemkem. Samozřejmě musím mít povolení a nebo řeknu tomu blbci,ten by to postavil bez povolení.

Nechci se ho zastávat, ale na vesnici je někdy v pozemcích takový zmatek, že bych té historce o tom, že předpokládal jako vlastníka pozemku obec, věřil. Dřív se to prostě nezaměřovalo jako dnes, navíc od posledního zaměření mohly uběhnout desítky let a v jejich průběhu se tak porůznu posouvala cesta, plot,... Úplně nejlepší pak je, když soused přijde s tím, že s předchozím majitelem měli ústní dohodu o používání vašeho pozemku.

Soused má svůj pozemek oplocený a tedy moc dobře věděl,že za jeho plotem je cizí pozemek. Před tím pokácení stromu jsem ho upozorňoval nejméně 2x,že jsem vlastníkem z důvodu navážení dřeva atd.na můj pozemek.
Soused měl štěstí,že ten pozemek vlastní jeho soused s kterým se dá dohodnout, jinak město by s ním zatočilo.
Když soused přijde s tím, že s předchozím majitelem měli ústní dohodu o používání vašeho pozemku? Než se nastěhoval,tak to patřilo městu a já to měl v nájmu. To doufám není ani možný,že by s tímhle argumentem mu to mohlo projít.

To, že na pozemku stojí plot, ještě neznamená, že tudy prochází hranice mezi pozemky. Pokud u Vás proběhla digitalizace, mohlo dojít ke změně hranic díky Vaší nečinnosti. Vyhláška stanoví, že do 0,14 m odchylky se hranice považuje za přesnou. Při větší odchylce jste ve lhůtě 30 dnů mohl požádat o přeměření a zanesení skutečného stavu do katastru. Po 30 dnech rozhodnutí nabude právní moci a má se za to, že jste souhlasil. My jsme najednou zjistili, že náš plot stojí asi 0,6m na pozemku souseda. My jsme našli společnou řeč, protože plot stavěl ještě náš děda a nikdo z nás s tím nechtěl nic dělat, ale v případě sporu nebo prodeje by byl problém.

Zapoměl jsem dodat,že při zaměřování měl soused už pozemek oplocený.Určitě ten kolík byl uvnitř jeho oplocení a ten blb ho vytáhnul a vyhodil.
Co bych s tím mohl dělat? Nerad bych platil znovu zaměření a dnes je to ještě víc než 5000,-Kč. Já vůbec nevím co s tím blbem mám dělat.

Zopakuji, zda jsem dobře pochopil. Sousedův plot stojí na tvém pozemku, protože bývalá zeměměřičská značka (plasťák) byl z tvojí strany za plotem. Soused tedy užívá tvůj pozemek. Ty tomu chceš zabránit. Máš možnost na souseda podat žalobu. O měření se nemusíž zajímat, protože soud nechá hranici zaměřit a zaplatí to ten, kdo prohraje spor. Můžeš to být i ty, pokud skutečná hranice bude do 14 cm od plotu. Nebo požádáš město o povolení stavby plotu, zaplatíš zaměření a stejně se nevyhneš soudu, protože soused nebude se zaměřením souhlasit a rozhodnout pak může pouze soud. Souhlasím s ostatními o advokátovi. Zajít za advokátem, aby zpočátku sousedovi napsal pokus o smír, ve kterém uvede tvoje požadavky. Ceny jsou různé, ale mohly by ti stačit 2000 Kč. Předem rozvaž, zda ti velikost pozemeku za plotem stojí za to se soudit. Bude to stát mnoho času a hlavně nervů. Vím, o čem mluvím!

Děkuji za rozsáhlou odpověď. Pokud ale soused postavil plot,tak tedy bez povolení, když ho stavěl bez zaměření.
Ten blb nepotřebuje povolení snad na nic. Můj pozemek je stavební a jeho jen zahrada.
Jednou jsem měl na svém pozemku moje auto po havárce a ten blb si hned stěžoval na MěÚ,že mu to vadí.
Přišlo mi z města oznámení s výhružkou sankce do 50000,-Kč,abych ten vrak zlikvidoval.
Tak to beru, ale ten blb má na zahradě vraky dva a nemá si na něj kdo stěžovat, protože naštěstí se kolem žádný
další blb nevyskytuje.

Úředník má povinnost řešit každý podnět, který dostane. Když nic nedostane, nemusí nic řešit. Sankce se neděs. Úředník má povinnost tě na sankci upozornit. Také jsem v dopise dostal tuto sankci, jestli se nezůčastním jednání se sousedem, který není spokojen, když 1x za 14 dnů nenapíše nějakou stížnost. Tak jsem zavolal vedoucímu odboru, že nemám čas se zůčastňovat každé blbosti stěžovatele, kterou mu stejně zamítnou. Zhodli jsme se na tom, že já nemusím, ale úředník bohužel musí. A tak to děláme dodnes. Zryju zahrádku a soused si stěžuje, že navyšuji terén. Jeden rok vyrostou keře trochu výš a soused si ztěžuje, že stíním jeho pozemek. Dostal jsem od města povolení ke skácení ztrouchnivělé velké vrby a soused si stěžoval, že kácím bez povolení. Dokonce i fotku, jak pracuji, jim poslal. Ale musím se přiznat, že už vymýšlíme ptákoviny, aby si soused mohl stěžovat a my se pak mohli bavit tím, jak neuspěl se stížností. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru