Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Šoferovanie pod vplyvom alkoholu

Servus,
už dlho ma to trápí, tak to tadial musim napisat.

Zajimalo by ma, aký by mi hrozil priestupek, keby som riadil auto pod vplyvom alkoholu a zastavil by ma poliš, a chcel by mi dat fouknout, no zrazu by som vytáhl vodku a pred nim bych jů celů vypil. (preca už nešoferujem)

Dúfám, že ma chápete.. ak mi dakdo odpoví, budiem mu velice vdiačný, dakujem.

Předmět Autor Datum
Vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu je už trestny čin,nie priestupok......žiadny šofer,ktory je kon…
audax 13.04.2014 02:22
audax
Tohle je celkem zajímavý případ. Slovenské zákony neznám, ale když vezmu v potaz české zákony, tedy…
Hanyse.k 13.04.2014 02:55
Hanyse.k
1) asi by tě policisté vyzvali, aby ses zdržel požití alkoholického nápoje a mají na to právo, proto…
centsm 14.04.2014 21:55
centsm
Neexistuje něco jako bránění v plnění povinnosti příslušníka PČR ? Což by se taky dalo teoreticky mu… poslední
CreativanDevil 14.04.2014 22:01
CreativanDevil

Vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu je už trestny čin,nie priestupok......žiadny šofer,ktory je kontrolovany a podrobovany dychovej skuške už de facto v tom momente nešoferuje,takže pokial Ta čapnu a rovno pred nimi vypiješ alkohol,tak Ta možu sankcionovat uplne rovnako ako každeho ineho ožralu za volantom,za vedenie motoroveho vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej navykovej latky,s trochou štastia v štadiu pokusu,prave vypity alkohol sa vstrebava do krvi až po určitom čase,takže predošle požitie alkoholu tym stejne nezamaskuješ.....

Tohle je celkem zajímavý případ. Slovenské zákony neznám, ale když vezmu v potaz české zákony, tedy trestný čin Ohrožení pod vlivem návykové látky dle § 274 trestního zákoníku tak tam se hovoří:

§ 274 Ohrožení pod vlivem návykové látky
(1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek,
b) spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek, nebo
c) byl-li za takový čin v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého za takový čin propuštěn.

Teoreticky pokud tě zastaví policajti a vyzvou tě k měření alkoholu v dechu, ty vystoupíš z auta a vypiješ láhev vodky, budou ti muset prokázat, že jsi alkohol užil při jízdě případně před jízdou. Po vystoupení z auta a následném vypití láhve vodky, jsi již žádné zaměstnání nebo jinou činnost nevykonával. Samozřejmě ale nevím, jestli toto nelze třeba zjistit z krve, případně přístrojem, kterým ti měří alkohol v dechu.

Tahle úvaha je pouze má domněnka, vůbec to tak nemusí být.

1) asi by tě policisté vyzvali, aby ses zdržel požití alkoholického nápoje a mají na to právo, protože stále jsi účastníkem provozu (i když ne řidičem) §4
2) bych se bál, že budou klamat a obviní mě, že jsem před nimi nepil, že už jsem měl vypito a já nemám jak to dokázat
3) rozbory krve z navyšování promile alkoholu v krvi v závislosti na čase se dá dokázat, kolik bylo na počátku, pokud na počátku nebylo malé množství nebo neuplynula dlouhá doba před rozborem.
Všechno by záleželo na schopnostech tvého advokáta. Policistům je to jedno. Takže raději to nezkoušej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru