Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstoupení od rezervační smlouvy při prodeji bytu

Dobrý den.

Mám takový dotaz. Prodával jsem byt a byla podepsána rezervační smlouva a zaplacená rezervační záloha, ve smlouvě bylo uvedené, že do doby až se bude schválena žádost, kterou jsem podal na stavební úřad jenom tehdy budou moci přejít vlastnická práva ke kupujícímu a bude se pokračovat ve vyřízení prodeje bytu. Za 2 měsíce (v průběhu zpracování mé žádosti na stavebním úřadě) jsem rozhodl byt neprodávat byt a ustoupit od smlouvy a vrátit peníze zpátky kupujícímu včetně poplatku za odhad bytu pro hypotéku, morální kompenzace a případně za služby poradců, kteří pomáhali hypotéku vyřídit. Prodával byt jsem přes realitní kancelář a nemám s nimi podepsanou žádnou smlouvu. Když kancelář zjistila, že prodávat svůj byt už nechci, tak mi poslali takový dopis:

"Informovali jste nás, že jste se rozhodli hrubým způsobem porušit svoje smluvní závazky. Dohodli jste se s budoucí kupující, že jí prodáte byt v ________ a pozemek, přijali jste na to zálohu a zavázali se uzavřit kupní smlouvu nejpozději do 31.7. 2014. Zároveň jste se dohodli s námi, že nám vyplatíte náhradu za naši práci pro Vás při obsarání kupujících. Za dobu cca jednoho roku kdy jsme byt inzerovali a nabízeli jak v Česku tak zahraničí, jsme Vám přivedli několik kupujících.
Dáváme Vám lhůtu 4 pracovních dnů, abyste nám sdělili kdy a kde podepíšete smlouvu o prodeji. Pokud ji podepsat nehodláte, jak jste informovali budoucí kupující i nás, uhraďte ve stejné lhůtě naše náklady a ušlý zisk ve výši 102 000 Kč ve smyslu nového občanského zákoníku a jeho ustanovení o tom, že při neuzavření domluvené dohody uhradí ten kdo to způsobil, nejenom náklady ale i ušlý zisk.
Zároveň na Vás podá budoucí kupující trestní oznámení a bude požadovat rovněž úhradu nákladů a ušlého zisku. Jeho přesnou výši vyčíslí (právníci, daňoví poradci, finanční poradci, platba nájmu za byt ve kterém by už neměla bydlet)."

Bude mít na to realitka právo?

Prosím o poskytnutí rady a děkuji předem

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny