Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odkupenie spoluvlastnickeho podielu k pode pod zahradou

Zdravim,
Mam jednu otazku, nedavno bola nejaka zmena v zakone o ornej pode, tak si teraz nesom isty a chcem sa opytat na jednu vec.
Ide o to, ze mam zajem odkupit susedovu zahradku, na katastri je uvedene ze nema list vlastnictva. To preto, lebo cela zahrada lezi viac menej na jednej, ale nie uplne presne, povodnej parcele s asi 28mimi majitelmi. To je parcela typu E tusim, ci jak sa volaju a je v katastri vedena ako orna poda. Zahrada na nej je vedena ako "Záhrady" a je typu "C".
Mam zaujem zahradu odkupit od povodneho majitela, ktory ale zaroven vlastnil 1/6 podovnej parcely. Prave tuto povodnu parcelu, teda 1/6 z nej, by som chcel od suseda kupit, aby som bol spoluvlastnikom. Tym by som mal aspon trocha lepsiu poziciu, nez keby som kupil len cisto zahradu, ktoru by mi odstupil. A okrem toho, ako by som kupil zahradu, ktora nema LV ?

Viem ze sa to bezne takto kupit dalo, lenze nedavno som cital, ze je nejaky zakon, ktory obmedzuje predaj ornej pody ludom bez polnohosp. vzdelania, ci nieco take . Platilo by to aj na takyto pripad ?
Ako sa to da vyriesit ? Zahradka nema nejaku velku hodnotu, dokopy na nej nic nie je, pristup je velmi obmedzeny, vadi mi ale ze je to zaburinene a chatra to tam, chcem to dat do poriadku proste.

Vieri v nejake vysporiadanie pozemkov som sa davno vzdal, to je nerealne vyjednavat s desiatkami ludi a nejak to riesit. Stat na to dlabe.
Dakujem za pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten zakon si treba urcite precitat, uz si nepamatam, ci to bolo iba v navrhu alebo to nakoniec presl…
fleg 23.06.2014 09:21
fleg
Tak ja som medzitym este patral a spekuloval a nasiel som toto: " Čo je to poľnohospodársky pozemok?…
Matfej 23.06.2014 18:22
Matfej
Jediny akoze problem je s tym predkupnym pravom spoluvlastnikov. Sused by mal vsetkym ohlasit ze pre… poslední
Matfej 23.06.2014 18:25
Matfej

Ten zakon si treba urcite precitat, uz si nepamatam, ci to bolo iba v navrhu alebo to nakoniec preslo (snad nie), ale v principe tam vytvorili dementi v parlamente slucku.
Cize ak si chcel predat podu musel si ju ponuknut najprv majitelovi susediach pozemkov, ak ten neprejavil zaujem tak verejne zaujemcom z tvojho regionu. Museli by tusim tiez vlastnici pody. Nedeklarovalo sa v akom rozsahu sa berie region a ako je to verejne, asi by stacilo vycapit oznam na miestny urad, alebo do nejako novinoveho inzertneho platku, kde si to nikto nevsimne, aby si spravil zakonu zadobre
Navyse tam bola iditoska podmienka, ze ked chces kupit podu tak uz musis nejaku vlastnit a obrabat ju, cize defacto znemoznili novym farmarom zacat podnikat bez predchadzajuceho vlastnictva pody.
Dalsim bonusom bolo, ze ked nikto neprejavil zaujem o podu mohol si ju predat napriklad svojmu pribuznemu, ale za cenu za ktoru si ju ponukal ostatnym, cize ziadne, ze darujem ti podu za euro synku na a staraj sa mi to dalej. Proste na hlavu postavene.
Myslienka je dobra, chceli zabranit zbytocnemu drobeniu pody na male celky, ale prevedenia zakona bolo na urovni IQ tykve.
Okolo pody a vody sa robi na SK zbytocna hysteria a dementni demagogovia na tom len ziskavaju body u ludi, co satamu nerozumeju.

Tak ja som medzitym este patral a spekuloval a nasiel som toto:
"
Čo je to poľnohospodársky pozemok?

Treba povedať, že kataster pojem poľnohospodársky pozemok nepozná, takže na liste vlastníctva budete pozemok s týmto prívlastkom hľadať márne. Ide o širší pojem pre viaceré druhy produkčne potenciálnych pozemkov, ktoré sú v katastri evidované ako:

• orná pôda,
• chmeľnice,
• vinice,
• ovocné sady,
• trvalé trávne porasty.

Za poľnohospodársky pozemok sa podľa tohto zákona považuje aj pozemok, ak bol do 24. júna 1991 zastavaný stavbou na poľnohospodárske účely.

Naopak, za poľnohospodársky pozemok sa nepovažuje záhrada, pozemok v zastavanom území obce (intraviláne) alebo pozemok mimo zastavaného územia obce, ak:

• je pozemok určený na iné ako poľnohospodárske využitie (napr. stavebný pozemok),
• je jeho možnosť poľnohospodárskeho využitia obmedzená,
• je jeho výmera menšia ako 2 000 m2,
• je priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok.

"

Ten pozemok splnuje body
• je jeho možnosť poľnohospodárskeho využitia obmedzená,
• je jeho výmera menšia ako 2 000 m2,

cize by s tym nemal byt problem nakonec. Tu je zdroj: predaj-polnohospodarskej-pody
Davam to tu aj pre ostatnych.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru