Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zatím co jsem zaslech se jedná o změnu branné povinnosti. Branci jsou všichni, kteří přišli před rok…
JR_Ewing 23.06.2014 11:13
JR_Ewing
"žádná superdlouhá buzerace či ztráta času" Si asi nepamatuješ jak to vypadalo předtím než to zrušil…
TNT 23.06.2014 14:54
TNT
No, ty vycházíš ze zkušenosti z něčeho, co nefungovalo. Od té doby už nějaký pátek uplynul a některé…
JR_Ewing 23.06.2014 15:01
JR_Ewing
Ne, on ma pravdu, cesky kocourkov se od te doby ani trochu nezmenil, pokud to nefungovalo driv je na…
RedMaX 28.06.2014 07:12
RedMaX
Asi se budeš divit, ale souhlasím. Na vojně jsem byl (1998/99), a nebylo to až takové, jak popisuješ…
Dale Cooper 28.06.2014 11:51
Dale Cooper
Taky jsem byl u hradni straze a nezbyva nez s tebou souhlasit. poslední
Thaeek 28.12.2014 19:51
Thaeek

Zatím co jsem zaslech se jedná o změnu branné povinnosti. Branci jsou všichni, kteří přišli před rokem 2004 k odvodu, přestože nikdy na vojně nebyli. Prostě "schopen, bez vady" vykonávat případnou vojenskou službu v případě ohrožení státu. Po roce 2004 se odvody (ne braní na vojnu, odvoj je právě to "schopen, bez vady") přestaly dělat, jelikož zákon (a možná dokonce ústava) praví, že toto se může realizovat až v případě ohrožení státu, vojenští experti tvrdí, že příprava k takovému kroku není možná za méně než 72 dnů, což je z pohledu "ohrožení republiky" čas, který bychom si nemohli dovolit (nehledě k případnému výcviku předtím, než odvedenec může být použit v boji). Takže se teď hovoří o změně, že by se obnovily právě tyto odvody - aby se průběžně stávali branci ti občané (muži i ženy, dost pravděpodobně), kteří by byli případné vojenské služby schopni. Nic víc. O tom je to, co se teď aktuálně propírá medii jako "znovuzavedení povinné vojenské služby".
Na vedlejší kolejí běží spíše teoretická debata (je velmi daleko k případné realizaci), že by možná nebylo špatné, kdyby takovíto branci prošli také krátkým intenzivním vojenským výcvikem (max 3 mesíce - zacházení se zbraní, taktika atd..), takže žádná superdlouhá buzerace či ztráta času.

Mě osobně to přijde jako zajímavá myšlenka, rozhodně bych se tomu nebránil, přecijen být občanem s sebou musí nést také jistou zodpovědnost.

"žádná superdlouhá buzerace či ztráta času" Si asi nepamatuješ jak to vypadalo předtím než to zrušili. Už nebyly prachy na nic, branci si sotva zastříleli, spíš se leštili a mazali staré útočné pušky vz.58, čemu se dalo říkat výcvik tak ten byl jen v přijímači v prvních 6 týdnech zbytek vojny bylo jen o tom přežít, dostat volno a mít klid od lampasáků, teorie čehokoliv byla bídná. Byl jsem na vojně než to zrušili, byla to ztráta času. Korunu tomu dávaly neznalosti základů jako orientace v terénu, branci neuměli pracovat s mapou a buzolou, neuměli vleže vyhrabat lopatkou kryt v zemi. Polovině rotě cca 100 lidí bych nechtěl dělat podporu v boji natož v útoku, to by byla komedie. 3 měsíce je pro spousta jedinců málo a ten výběr lidí je plošný vezme si určitě ty šikovný lidi, ale taky ty debily. :-D

No, ty vycházíš ze zkušenosti z něčeho, co nefungovalo. Od té doby už nějaký pátek uplynul a některé jednotky naší profesionálná armády jsou ve světě velmi chválené. Pochopitelně o něčem takovém by nebylo možné uvažovat za současného hlubokého podfinancování a neefektivnosti (rozkrádačky) vynakládání prostředků. K tomuto kroku by opravdu nestačilo "tak a teď šup všichni na vojnu", musely by taky na to přitéct patřičné finance.

Ne, on ma pravdu, cesky kocourkov se od te doby ani trochu nezmenil, pokud to nefungovalo driv je na 99% jiste, ze by to nefungovalo zase. Na vojne jsem byl, vim presne jak to vypadalo. Vzdycky tam nekoho privezli, dotycny dostal asmaticky zachvat, prijela sanitka a zase ho odvezli. Jak je mozne, ze stat nedokazal rozpoznat, zda ten clovek je zdrav a schopen nebo neni? V cem je dnes situace lepsi, je nejaky duvod se domnivat, ze kdyz to stat nebyl schopen rozpoznat predtim dnes bude? A co se tyka samotne vojny tak po roce 1989 az do jejiho zruseni si vice jako polovina vojaku ZS ani jednou na vojne nevystrelila ze samopalu, protoze armada nemela penize na vyzbroj. O co je dnes stat bohatsi nez tehdy? Neni bohatsi, dluhy jsou vetsi a stat je chudsi, kde v teto situaci vezmes prachy na vyzbroj? To se jako zase zadluzime vic nez ted?

Je to cele nesmysl a babisova hovada ve vlade evidentne nemaji co delat a vymysli kraviny.

Asi se budeš divit, ale souhlasím.
Na vojně jsem byl (1998/99), a nebylo to až takové, jak popisuješ. Byli jsme ale "vidět", páč jsem byl u Hradní stráže. Takové excesy se tam neděly, celkem jsme i fungovali. Tedy, stáli v budkách a cvičili s puškama :-)
Abych předešel dalším dotazům a příp. rýpání, tak ten psycholog-buzerant tam působil až později. Za doby mého vojákování tam nebyl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru