Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, spíše bych lehce rozvedl položenou otázku? Dotaz chápu tak, zda pokud je majetek převeden…
Zydy 10.07.2014 13:53
Zydy
Ja to zhrniem, ano da sa to, hnutelny, ci nehnutelny majetok previest do firmy, ale pokial to uz spr… poslední
fleg 11.07.2014 20:05
fleg

Zdravím,

spíše bych lehce rozvedl položenou otázku? Dotaz chápu tak, zda pokud je majetek převeden na jednu ze zmíněných obchodních korporací, zda je ve vlastnictví této právnické osoby? Zde musím odpovědět kladně, základem kapitálových společností je oddělenost jmění (aktiva i pasiva) společníkůu od této společnosti. Kdybychom se bavili o AS, tak zde absolutně, pokud nebudeme řešit otázku likvidace společnosti, u SRO je ručení do souhrnu nesplacených vkladů společníků. Ale pokud odtaz chápu správně - tak osoba A vnese do kapitálové společnosti jako předmět vkladu nemovitost či případně dojde k převodu nemovitosti nezávisle na společnické vztahy, tak ANO, nemovitost je ve vlastnictví této právnické osoby - nabyvatele, nikoliv převodce. Avšak pozor na situace, kdy je vůči Vám např. vykonatelná pohledávka - v podstatě dlužíte a v úmyslu zkrátit Vašeho věřitele převedete část svého jmění (spíše majetku = aktiva) na např. AS - v takovém případě se věřitel může v zákonem stanovených lhůtach domáhat relativní neúčinnosti, dříve známo spíše jako odporovatelnost. Je to sice v plné dispozici věřitele, čili nenastává ex lege, tím pádem se takového nemusí ani sám dovolat, avšak podotýkám, že může. A v rámci probíhajícího výkonu rozhodnutí dle OSŘ či exekuce dle EŘ bych neopomíjel případné inhibitorium či arrestatorium, které právě takovémuto jednání mají bránit.

K této problematice by se dalo psát tucty stran, ale dotaz není dostatečně konkrétní a tato poradna je přeci jen zdarma. :-)

Hezký den.

Ja to zhrniem, ano da sa to, hnutelny, ci nehnutelny majetok previest do firmy, ale pokial to uz spravis v dobe, ked uz niekomu dlzis tento moze namietat u sudu na neplatnost takehoto prevodu a sud mu to uzna, cize na majetok ti moze siahnut exekutor.
Majetok musis previest dokazatelne pred vznikom dlhu a vtedy sud pravdepodobne namietku veritela neuzna ak ju vznesie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru