Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ŽL a soc. a zdrav. pojišteni

Ahoj, zrizovala jsem si zivnostensky list, kdyz jsem mela invalidni duchod 1.stupne. Tenkrat mi bylo receno, ze nemusim diky duchodu platit zalohy na soc. a zdrav. pojisteni.
Po case jsem dala zivnostak k ledu. Ted bych chtela zacit znovu podnikat - jiz nemam invalidni duchod, jsem zameytnana na plny uvazek.
Otazka zni, zda musim platit zalohy na socialni a zdravotni pojisteni, kdyz to budu mit jako vedlejsi cinnost?

Předmět Autor Datum
Jestli to dobre chapu jste zamestnana na HPP jako zivnostnik u nejake spolecnosti? -Tento HPP mate v…
kamzl 07.07.2014 22:11
kamzl
ne, jsem na HPP klasický zaměstnanec - HPP nemá s žL nic společného podnikání na ŽL by bylo jako VP…
daneva1 08.07.2014 07:01
daneva1
Danevo, já nevím, jestli se to nějak nezměnilo (předpokládám, že ne) ale já to mám stejně, jako vy -…
Kurt 08.07.2014 08:25
Kurt
přesně tak jsem si to představovala :-) díky poslední
daneva1 08.07.2014 10:28
daneva1

Jestli to dobre chapu jste zamestnana na HPP jako zivnostnik u nejake spolecnosti?
-Tento HPP mate v ramci ZL jako vedlejsi cinnost ve svem podnikani protoze mimo tuto praci vykonavate jeste dalsi cinnst(praci)?

Ve smlouve by jste mela mit sjednanou solidni mzdu, ktera pokryje zalohy na danich, ktere si platite z dohodle mzdy sama(vase ucetni).Ac uz z toho ci onoho prijmu HPP, VPP, brigady,...

Danevo, já nevím, jestli se to nějak nezměnilo (předpokládám, že ne) ale já to mám stejně, jako vy - HPP zaměstnanec a jako vedlejšáček mám nějaký ŽL. A funguje to tak, že za mě zaměstnavatel platí standardní zálohy na SP a ZP, jen já vždycky na konci roku (resp. po jeho skončení) musím vyplnit ten fialový mnohastránkový formulář o tom, že se přiznávám k Dani z příjmu a zároveň s ním taky vyplnit "lístek" na OSSZ a VZP, kde se vypočítává případný doplatek podle rozdílu zaplacených záloh a příjmů. Tedy nedělám to já, dělá mi to známá účetní, takže o tom vím celkem prd. Abych to zkrátil: neplatím žádné pravidelné zálohy (platí je za mě zaměstnavatel, jako za každého jiného) platím jen podle toho, kolik si vydělám navíc a to 1 za rok.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru