Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej části nemovitosti ve spoluvlastnictví

Zdravím,

jsem spoluvlastník nemovitosti a vlastním 1/2 a druhý spoluvlastník vlastní stejný podíl. Jelikož se v nemovitosti nezdržuji, chtěl bych ji prodat. Chci se zeptat, jestli s tím musí nějak spoluvlastník souhlasit, když není nikde psané, kdo co přesně vlastní a nemovitost byla převedena na základě darovací smlouvy? Dříve bylo předkupní právo, ale nevím, jestli to zůstává stejné jako před novým OZ, nebo je nějaká změna. Díky za info.

M. T.

Předmět Autor Datum
Měl by jste ho o tom spravit, radši písemně. Na Vás pak bude jen vymezit novému majiteli jeho nabyté…
kamzl 04.08.2014 18:35
kamzl
Předkupní právo stále trvá. Jeho zrušení vstoupí v platnost až od 1.1.2015, ale i pak platí pro spol… poslední
Ara 04.08.2014 20:57
Ara

Měl by jste ho o tom spravit, radši písemně. Na Vás pak bude jen vymezit novému majiteli jeho nabyté prostory aby neporušoval soukromí a práva spoluvlastníka.

Vše bych s nastávajícím majitelem detailně sepsal a nechal notářsky ověřit.

Předkupní právo stále trvá. Jeho zrušení vstoupí v platnost až od 1.1.2015, ale i pak platí pro spoluvlatníky 3 měsíční předkupní právo.
V souladu s NOZ (§ 1140) nikdo nemůže být nucen setrvat ve spoluvlastnictví. Jedinou vyjímkou je situace, kdy je k újmě jiného spoluvlastníka. Dohoda s spoluvlastníkem musí bý písemná (§ 1141). Pokud dohody nelze dosáhnout, můžeš se obrátit na soud, ten rozhodne o zrušení i vypořádání (§ 1143-§ 1145).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru