Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dotaz kolobězka vs. kolo, cesta autobusem

Dobrý den.
Mám takový dotaz (možná pro někoho stupidní :-)) ohledně přepravy koloběžky autobusem (nikde jsem to na internetu nenašel). Má otázka zní: měl bych platit za převoz koloběžky autobusem? Přijde mi, že je to hodně o řidiči autobusu jestli zaplatím nebo ne. Tohle jediné jsem objevil o koloběžkách (viz zákon níže), ale týká se pouze provozu na komunikacích a také není z tohoto zakona jasné jestli se koloběžka považuje za jízdní kolo.

" V Česku stanoví § 57 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích: „Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka.“ Naproti tomu osoba na lyžích nebo kolečkových bruslích se považuje § 2 písm. j) téhož zákona za chodce, přičemž v některých ustanoveních (§ 57 odst. 7) je s nimi jmenovaná ještě osoba na „obdobném sportovním vybavení“. Do tohoto pojmu by kromě například skateboardu koloběžka mohla spadat rovněž.

Z formulace zákonů však není zřejmé, zda se koloběžka považuje za jízdní kolo i z hlediska nároků na vybavení, například osvětlení atd. Podle prováděcí vyhlášky Ministerstva dopravy o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích se pro účely této vyhlášky považují i koloběžky za jízdní kola – teoreticky tedy na ně platí všechny technické požadavky kladené na jízdní kola (např. dvě nezávislé brzdy, zabezpečení ostrých hran a konců, odrazky a světla včetně odrazek na pedálech a z boku atd., vyznačení výrobního čísla).[1]"
zdroj Wikipedie.

Děkuji za Váš čas

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
neviem ako u Vás v Čechách,ale u nás v mhd platí,že pokial predmet jedným zo svojich rozmerov presah… poslední
audax 25.09.2014 21:11
audax

neviem ako u Vás v Čechách,ale u nás v mhd platí,že pokial predmet jedným zo svojich rozmerov presahuje 80cm,je treba na takýto predmet zakúpiť v autobuse/električke/trolejbuse samostatný cestovný lístok,takže ako už bolo spomenuté,záleží od konkrétneho prevádzkového/prepravného poriadku konkrétneho prepravcu,ktorý prevádzkuje konkrétny používaný dopravný prostriedok...u nás existujú v určitých lokalitách v jarnej/letnej a jesennej prevádzkovej doby aj špeciálne autobusy,kde je možné napr. bicykle/kolobežky a podobné x-kolky umiestniť počas prepravy do upraveného prívesu a prepravné na tieto veci sa v tomto upravenom autobuse neplatí,cestuje sa bežné cestovné platné pre jednotlivé osoby....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru