Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výživné od matky.

Dobrý den všem, chci napsat můj problém a snad mi někdo zkušený poradí. Jde o to, že nás se ségrou opustila mamka, když mi bylo 2 roky a sestře 1. Rozhodně pak soud rozhodl, kdo nás bude mít v péči a dostal náš taťka a ptal se i na přídavky od mé mamky.. Taťka to vyřešil jednoduchým způsobem a to tím, že přídavky nechtěl a že se dokáže postarat sám. No ale mě už je 18 let (student střední školy) a s mamkou jsem v kontaktu už 3 roky. Dohodli jsme se na tom, že mi každý měsíc bude posílat směšných 1000kč (studium atd.), podotknu, že na tom není špatně! Rozhodně se tak nedělo a poslala mi asi za ty 3 roky v podstatě 1 rok ( přibližně 12 tisíc) .. Upozorňoval jsem ji hodně x, ale žádná změna nenastala a ignoruje to. Tak chci ji podat k soudu a chci tím pádem i vymáhat částku 3 roky zpětně + dodržovat každý měsíc výživné. Chci to udělat jenom na mě, sestra je v zahraničí. Je to možné? Četl jsem, že se možná chystá zákon, že stát to může zaplatit a vymáhat pak po mé matce, ale asi to ještě není). Co mám dělat? Mám vůbec na to právo?

ps: Jinak to že mi neposílá peníze po dohodě není důvod ji dávat k soudu ( to bych neuspěl, to je jasná věc), ale důvod je takový, že chci po ni peníze a ještě zpětně nějaký ten rok).

Děkuji za každou pomoc!

Předmět Autor Datum
Výživné může stanovit pouze soud. Tedy pokud nedojde k dohodě. Soud se drží pravidla, že životní úro…
Ara 27.02.2015 08:18
Ara
Jaká je šance, ze vyhrají ? Mam aspon nějakou šanci?
denis2991985 27.02.2015 09:14
denis2991985
To záleží na příjmech domácnosti v nichž žiješ. Ale pokud se bavíme o částce 1000,- Kč, vidím na vys…
Ara 27.02.2015 09:27
Ara
zažádal bych, na to jestli a jak se táta staral bych nebral ohled, prostě od svěření do péče vašemu…
kamzl 28.02.2015 23:46
kamzl
Do 18 let měl situaci s výživným řešit Váš otec. Vy můžete výživné požadovat až od 18 let. Nemá-li… poslední
ivzez 01.03.2015 01:38
ivzez

zažádal bych, na to jestli a jak se táta staral bych nebral ohled, prostě od svěření do péče vašemu tátovi chtěj po mámě doklady že vás "vyživovala" jestli je nemá a máš k ní nějakou averzi či třeba táta je zhrzený a došlo mu to že to neudělal sám, je možnost od doby svěření do péče tátovi a po tvých 26let žádat i zpětně alimenty-nehledě na sestru o které píšeš.

To by bylo řešení které bych mámě řekl, pokud ti doplatí co má nechal bych běžet dál dohodu a soud do toho netahal, mohlo by se stát že z tisícovky jí udělají např. 5000,-(+ dlužné) , což by třeba nedala bo nemohla dávat či nechtěla a peníze horko těžko uvidíš, mámu dostaneš do problémů, budete mít nervy a houby z toho.

Situaci neznám ale většinou se pak do toho montuje sociálka, poškození a povinní se pak zbytečně brání a domýšlí si a je z toho zbytečně velká bublina.

Do 18 let měl situaci s výživným řešit Váš otec.
Vy můžete výživné požadovat až od 18 let.

Nemá-li Vaše matka výživné vyměřeno soudem, platila Vám dobrovolně.
Berte to spíše jako její dobrovolný příspěvek k Vašemu kapesnému
a o výživném s ní uzavřete písemnou dohodu.

Na soud bude čas, pokud matka nebude chtít dohodu uzavřít,
nebo pokud ji nebude dodržovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru