Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sporeni diteti

Dobry den,
chtel bych se od Vas dozvedet neco o sporicim uctu diteti. Zacnu tim, ze mi rodice sporili penize na me 18. Problem je v tom, ze matka mi nechce rict, kolik penez to melo byt. Dnes jsem se ji ptal zda ty penize ji jiz prisli na ucet, protoze rikala ze prijdou v Srpnu 2014, rekla mi, ze ano prisli, ale ze jsem si z toho pri neco uz vybral na Vanoce a ze to jiz mam vybrane (3000,- KC ovsem sporeni ma byt odhadem asi 10x a mozna vice, netusim) a to dalsi ostatni maji byt uz jeji penize, protoze to sporila ona. To neni ale zcela pravda, protoze vetsinu penez tam posilal otec do mich 13 let, pak uz ne, protoze umrel. Chtel bych se tedy zeptat zda mam pravo vedet kolik penez to melo byt, zda se to da jeste bezproblemove zjistit, kdyz uz to matka vybrala. Matka mi to opravdu nerekne. O penezich se s ni fakt bavit neda.

Předmět Autor Datum
jde o ten produkt a jeho podmínky, je to individuální. holce taky spořim 100kč/měsíc s tim že v 18… poslední
kamzl 27.03.2015 20:32
kamzl

jde o ten produkt a jeho podmínky, je to individuální.

holce taky spořim 100kč/měsíc s tim že v 18 rocích si je může vybrat-GE money bank- nikdo mi tam ale nezakazuje třeba za 10 let ty peníze částečně-úplně vybrat(ovšem to taky něco stojí) či ten účet zrušit úplně.

Obecně to jest tyhle účty jen schovávání peněz, s kterými mohou rodiče disponovat jako s každým účtem v bance s tou vyjímkou že v tvých 18 letech se dá tenhle spořící účet(jsou tam nějaká procenta z úročení) vybrat nebo převést na tvůj normální účet.

Jsou to prostě marketingové tahy od bank , které takhle točí rádi tvé peníze a do budoucna mají byť i mizivý příslib toho že je tam v plnoletosti nadále necháš.

Jestli už jsi plnoletá neměl by být problém si od banky vytáhnout vedení účtu zpětně, myslím až pět let to jde a u tohodle účtu bych se ani nedivil že za celou jeho dobu, pak svoje požadavky porovnej a reklamuj u matky.

Měla by jsi spíš dojít do banky s papírama od účtu a na základě toho něco podniknout, např. vyškrtnout určité lidi z disponování účtem, změnu typu účtu apod. protože i když jsi plnoletá nadále tvojí rodiče nebo kdo má dispoziční právo může s tim účtem libovolně nakládat.Navíc tobě jako plnoleté to dispoziční právo -by- mělo vzniknout.

Že ti matka říká že to spořila ona to je pravda ale spořila na tvůj účet, jak jsem psal jde o běžný spořící účet s lepším úročením s tim že v plnoletosti přechází na tebe.Právně by to asi vyhrála-neznám podmínky založení účtu- ale morálně jsou peníze našetřené rodiči tvoje.nebojím se říct něco jako alimenty-ovšem i ty kolikrát končí stejně jako viz výše.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru