Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ověřená kopie

Dobrý den, prosím vás o sdělení vašeho právního názoru na následující situaci.
Vydáním notářského usnesení jsem byl ustanoven jako dědic nepatrné finanční částky na bankovním účtu po mé zesnulé manželce.
Obrátil jsem se tedy na banku, kde byl veden účet zemřelé manželky a požádal jsem o vyplacení opravdu nepatrné finanční částky a zrušení uvedeného účtu.
Pracovníkovi banky jsem předložil originál notářského usnesení a svůj občanský průkaz, jako doklad mé totožnosti.
Byl jsem ovšem nemile překvapen s tím, že pracovník banky vyžadoval buďto ponechání originálu notářského usnesení a nebo jeho ověřenou kopii a současně si chtěl zhotovit kopii mého občanského průkazu. Obojí jsem odmítl s tím, že si kopii notářského usnesení může zhotovit sama banka a na kopii mého občanského průkazu z důvodu vybrání nepatrné finanční částky a zrušení účtu nemá banka nárok.
Prosím o posouzení, zda jsem postupoval správně já a nebo banka.
Za všechny odpovědi předem mnohokráte děkuji.

Předmět Autor Datum
Osobně si myslím, že když donesete originál občanky a originál notářského usnesení, tak si banka můž…
gzjhdtz 28.03.2015 21:41
gzjhdtz
Na kopii občanského průkazu nárok samozřejmě mají a děje se to takhle u každé banky zcela běžně. S n…
icepower32 28.03.2015 22:33
icepower32
Banka se kryje. Kdyby jen jejich zaměstnanec do systému zadal "viděl jsem papír a vyplatil prachy pa… poslední
Dale Cooper 28.03.2015 23:02
Dale Cooper

Osobně si myslím, že když donesete originál občanky a originál notářského usnesení, tak si banka může obojí ověřit sama na místě a proto nevidím důvod pro nějaké nošení ověřené kopie. Na kopii občanky podle mě taky nemají žádný nárok. Totéž - mohou si ji ověřit a opsat si z ní údaje přímo na místě. Asi bych si nechala zavolat vedoucí a řešila to s ní.

Banka se kryje. Kdyby jen jejich zaměstnanec do systému zadal "viděl jsem papír a vyplatil prachy panu XY", tak se (čistě hypoteticky) může stát to, že tam naběhnete za týden a budete chtít prachy znova. Zaměstnanec bude mít problém; stejně tak by ho měl, kdyby tam měli založenou neověřenou kopii. Co kdyby to zaměstnanec ve spolupráci s někým zvenku zfalšoval? Někomu takhle vysáli účet? Lidé jsou chytří a divil byste se, co vymyslí.
Jejich požadavek na ověřenou kopii rozhodnutí a kopii občanského průkazu je naprosto legitimní.
A ještě - pro banku (pro poštu taky) je jedno, zda se vyplácí tři stovky, padesát tisíc nebo půl mega. Jsou to prostě prachy, které jim někdo svěřil a zacházení s nimi se řídí nějakými předpisy.
Nefunguje to tak, že je to nepatrná částka, tak to vyplatíme každému, kdo zamává nějakým papírem a prdíme na nějaké ověřování.
A přijměte soustrast...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru