Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Větší než ohlášená drobná stavba

Dobrý den, zdědil jsem dům z roku 1976 který v současné době opravujeme. Chceme stavět nové oplocení a přístřešek ale když jsem chtěl podat žádost o stavbě plotu a přístřešku k sousedce na jedné straně, narazili jsme na překvapení které nevím jak řešit. V našem rohu na hranicích našeho jejího pozemku je postavená zděná kůlna asi z roku 1980 která je ohlášená jako stavba do 16m2. Sousedka ovšem kůlnu změřila a zjistila že má kůlna asi zhruba 18m2. Chce po mě ohlášku k dané kůlně z úřadu která tam je a samozřejmě jí udělám kopii ale nevím jak se zachová. Stavba je větší jen o 2m2, ale i nižší než je v ohlášce (v ohlášce je ještě patro asi jako seník). Tvrdí, že mě udávat nebude ale má o tuto situaci evidentně větší zájem než o plot a přístřešek který bych rád navázal na danou kůlnu. Přes 30 let nikomu kůlna nevadila a se stavbou souhlasili, až teď je to problém. Nehledě na to že jí stavěl můj děda který už nežije a sousedka říkala že jí kůlna vadí od samého začátku ale že celou dobu mlčela. Bere to jako "starou" křivdu. Mám velké obavy z její nátury, a nechci aby měla na mě nějakou "páku" kterou může kdykoliv použít. Ohláška z dané doby je nepodrobná je tam jen jednoduchý popis a plocha zástavby, není tam žádný nákres ani umístění a náležistosti které jsou v dnešních formulářích. Nevím jak se mám zachovat, každý týden chodí s jinou argumentací daného problému. A na úřad se jít ptát nechci, popisem situace bych se, dalo by se říct, udal. Přijde mi nesmyslné tuto situaci z její strany řešit když jí to nijak neomezuje a směrem k jejímu pozemku je umístěna kratší strana kůlny (asi 3,2m). Dále říkala že má kůlna špatný sklon střechy který je směrem za náš pozemek kde nic není, jen volné prostranství v majetku města. V ohlášce ale nejsou tyto informace vedeny. Vadí jí principielně úplně vše.

Děkuji za reakce.

Předmět Autor Datum
Já bych na stavební úřad zašel a probral s nimi rozumné vyřešení (nakonec, tys to zdědil, tys nic ne…
L-Core 20.04.2015 11:02
L-Core
Potížista, A na úřad se jít ptát nechci, popisem situace bych se, dalo by se říct, udal. Co když si…
milan.cukrar 20.04.2015 12:36
milan.cukrar
požádej o dodatečné zkolaudování.stejně jak píšeš chceš s plotem ještě stavět nějaký přístřešek a i…
kamzl 20.04.2015 18:26
kamzl
Mám již jednu část plotu (na jinou stranu pozemku) hotovou a stačilo na to rozhodnutí o umístění sta…
potizista 20.04.2015 19:41
potizista
Tohle je přesně situace na níž hodí "vydržení práva v dobré víře". Protože stavba vznikla na základě…
Ara 20.04.2015 20:55
Ara
Ara, vydržení práva po 10 letech???? kdo to zapíše do katastru? Chcete sdělit, že postavím něco na č…
milan.cukrar 20.04.2015 20:58
milan.cukrar
Zřejmě budou chtít pro legalizaci podpis oné sousední strany což také nemusím získat. Potom by mi as…
potizista 20.04.2015 22:07
potizista
Představte si hypotetickou situaci. SÚ Vám nařídí upravit stavbu na rozměry v ohlášce. Budete odbour…
centsm 20.04.2015 23:43
centsm
Ano, v dobré víře. Psal jsem že u staveb zapsaných do katastru se aktualizuje po 10 letech platný st…
Ara 21.04.2015 07:41
Ara
hm, ale vydržení je něco jiného.. Dobrá víra spočívá v tom, že mám právní podklad platný v době stav…
milan.cukrar 21.04.2015 09:10
milan.cukrar
Obecně řečeno vydržuješ právo. Právo majetkové, užívací, průchodu apod. Institut vydržení v dobré ví…
Ara 21.04.2015 12:25
Ara
Ara, skoro dobře popsané (skoro) On je oprávněný vlastník, nikdo to nezpochybňuje, takže zde není i… poslední
milan.cukrar 21.04.2015 19:32
milan.cukrar

Já bych na stavební úřad zašel a probral s nimi rozumné vyřešení (nakonec, tys to zdědil, tys nic neporušil, chceš dát staré hříchy do pořádku). Než tam vletí sousedka.

Naše úřednice by stoprocentně poradila, jak co nejlépe situaci srovnat do souladu se zákony. Možná máme štěstí, že tu nemáme nějakého sebestředného a nabubřelého idiota.

Potížista,
A na úřad se jít ptát nechci, popisem situace bych se, dalo by se říct, udal.
Co když si připravíte debatu anonymně, že nepoznají odkud jste a kdo jste? Teoretický dotaz. Stejně to musíte dořešit ke spokojenosti zákona a sousedky.
Klidně postavte ještě jednu ohlášenou kůlnu vedle této součastně, třeba jen velikosti 3,2 x 1 metr..

požádej o dodatečné zkolaudování.stejně jak píšeš chceš s plotem ještě stavět nějaký přístřešek a i kdyby ta původní kůlna měla povolených 16m2 budeš už potřebovat na ten přístřešek co chceš stavět s plotem minimálně ohlášku ne-li stavební povolení-což stejně zahájí st.řízení a v tom bude i vyjádření sousedů.

protože můžeš si postavit jednu stavbu bez pevných základů,např.dřevník, chlívek do těch 16m2 jen s ohlášením ale už ne druhou a další stavbu podobného charakteru.

Měli jsme to jisté podobné a vlastně máme.

Se sousedkou se buď dohodni nebo jdi správnou právní cestou-do budoucna se to vyplatí-i když to třeba něco bude stát a budeš muset v něčem ustoupit a st. úřadu se neboj pokud už jednou na základě ohlášky dokázali stavbu zkolaudovat teď ze stavbou toho nového přístřešku jednej jak jsem psal na začátku.

Mám již jednu část plotu (na jinou stranu pozemku) hotovou a stačilo na to rozhodnutí o umístění stavby, což předpokládám by mohlo stačit i v tomto případě - plotu a přístřešku. Nicméně se v těchto případech "ohlášek" kolaudace nedělá a ani se tyto věci nezanáší do katastrálních map (pokud vím). Nejdřív musím vyřešit tu stávají kůlnu a posléze můžu tvořit dál a také pokud to sousedka dovolí - to ještě není vůbec jisté. Dle mého názoru se to nedá označit za černou stavbu protože je na to ohláška, pouze se nedodržela plocha zástavby. Ale asi opravdu zkusím na SÚ zajít a optat se, bylo by asi padlé na hlavu kdyby po mě chtěli odstranění stavby, dané okolnosti jako je stáří kůlny, ohláška a to že vlastně nenesu za vzniklé nedopatření žádnou vinu musí být důvodem aby nedošlo k tomuto řešení.

Děkuji za rady.

Tohle je přesně situace na níž hodí "vydržení práva v dobré víře". Protože stavba vznikla na základě povolení a ty jsi neměl důvod pochybovat o její legalitě. V tomto případě je lhůta 10 let. V staveb zapsaných v katastru se po 10 letech zapíše faktický stav (bez sankce).
Stavební úřad sice může hodnotit trvající správní delikt (protože na úřadě jsou občas nechápaví víc než je celoevropský průměr), ale v tomto případě bych se toho nebál.

Zřejmě budou chtít pro legalizaci podpis oné sousední strany což také nemusím získat. Potom by mi asi museli nařídit likvidaci nebo pouze úpravu na daných 16m2 které jsou ohlášené když to není černá stavba v pravém slova smyslu? Takových staveb musí být mraky a taky se mohlo stát že se k nim nedochovaly žádné materiály. Moc by mě zajímalo jak se to řeší v takových případech. Ale asi platí - když není žalobce není soudce. Znám vesnici v našem okolí kde není legálně postavené téměř nic a znám i případ kde je zastavěná plocha (samozřejmě nelegálně) odhadem 85%. A nikdo to desítky let neřeší. A viděl jsem "tajnou" kanalizaci z celé vesnice přímo do pole se kterou si úřady nevědí rady. A my na malém městě řešíme tyto spory. V porovnání mi to přijde úplně absurdní. Ale co se dá dělat. Z druhé strany máme sousedy úplně zlaté. Je to strašné co na sebe lidi navzájem házejí byť jsou v právu. Já osobně bych něco takového neřešil. Bylo by mi to jedno. A kdyby nebylo tak bych se krotil abych si nedělal se sousedy zlou krev. Vždyť tato situace není v konfliktu s dobrými mravy. Jde pouze vytváření problému kde 30let nebyl. Pro informaci hned za plotem má sousedka několik tůjí, kompost a u toho ztrouchnivělého plotu opřené eternitové desky, nefunkční sekačku a jiné harampádí. Ničím jí tam nevadím, pouze prý že tam bude dopoledne stín který stejně budou dělat tůje co tam má až vyrostou. Na její zahradu by se vešel druhý dům. Je to opravdu k nepochopení ale bohužel ona je v právu.

Představte si hypotetickou situaci. SÚ Vám nařídí upravit stavbu na rozměry v ohlášce. Budete odbourávat délku zdi, která je u sousedky? Pokud odbouráte kus jiné zdi, pro sousedku se nic nezmění a budova přitom bude mít správných 16m2.
Ale k věci. Likvidace je nejméně pravděpodobná. V takových případech se většinou legalizuje stávající stav. Ale řešení by měl najít SÚ, pokud ovšem Vy nechcete mermomocí prosadit svoje. Vyjádření sousedů je vyžadováno, ale pokud je negativní, může SÚ rozhodnout proti jejich vůli. Měl byste jako PRVNÍ zahájit jednání se SÚ, abyste společně postupovali proti sousedce. Smiřte se s tím, že se občas nedá s někým vyjít v dobrém.

Ano, v dobré víře.
Psal jsem že u staveb zapsaných do katastru se aktualizuje po 10 letech platný stav bez sankce, i když je v rozporu s původním stavebním povolením. Nic jiného.
Dobrá víra spočívá v tom, že mám právní podklad platný v době stavby, na jehož základě právo (stavbu) realizuji. Tvz. černá stavbu zůstane stále "čenou". Potizista uvedl, že potřebný dokument má.

Obecně řečeno vydržuješ právo. Právo majetkové, užívací, průchodu apod. Institut vydržení v dobré víře je taková specialita, kdy jsi na základě platného titulu přesvědčen, že ti právo náleží, ale ve skutečnosti titul platný není. V případě že oprávněný vlastník po lhůtě 10 a více let začne takto vydržené právo odpírat, lze se obrátit na soud a situaci "zoficiálnit".

V případě té stavby mám za to, že lhůta ke stížnosti na stav uplynula, stejně jako je promlčen přestupek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru