Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem registrace k dani - od kdy počátek provozování výdělečné činnosti

Při vyplňování el. formuláře registrace k dani právnické osoby je uvedeno následující

07 Počátek provozování výdělečné činnosti / činnosti podrobené dani dne uveďte datum, kdy v souvislosti s výkonem zdanitelné činnosti vznikl
první náklad nebo první příjem. Pokud již PO vznikla a taková činnost ještě nezačala, kolonka na datum se proškrtne.

Jaké tam patří datum? Může to být ještě před vznikem právnické osoby, jestliže se platily už od září 2014 každý měsíc nějaké faktury na něco, co je pak použito v tom podnikání (šlo o přípravu) nebo jak to mám chápat? Jde mi o to, abych mohla dát co nejvíce do nákladů. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Faktury před vznikem právnické osoby? Nějaké správní poplatky, živnost. list, sepání společenské sml… poslední
L-Core 23.05.2015 20:46
L-Core

Faktury před vznikem právnické osoby? Nějaké správní poplatky, živnost. list, sepání společenské smlouvy? Nedovedu si představit třeba nákup materiálu (= nemožnost uplatnit odpočet DPH) takhle dopředu. Ty faktury, půl roku staré, jsou psané na koho?

Když právnická osoba neexistovala, nemohla provozovat výdělečnou činnost. Napsal bych tam datum prvního nákladu/výnosu po vzniku právnické osoby.

A s těmi dřívějšími náklady to také není tak jednoduché/jednoznačné. Takhle nekonkrétně se to nedá posoudit, to musí účetní, daňař na místě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru