Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem E-shop – prodej použitého zboží bez dokladu o pořízení

Dobrý den,

prosím o radu. Chystám se vytvořit e-shop s novými i použitými LEGO dílky (v omezené míře i s celými stavebnicemi v orig. balení) ve stylu tohoto www.kostkylega.cz nebo tohoto www.ledily.cz e-shopu. U nových celých stavebnic a nových stavebnic rozebraných na jednotlivé dílky k prodeji je to jasné – budu mít doklad o pořízení zboží a při prodeji vystavím doklad o prodeji.

Jak je to ale s prodejem použitých dílků a figurek? V tomto smyslu myslím použitými různé LEGO kostičky, které mám ve svém vlastnictví a nemám od nich žádnou doložitelnou historii – v průběhu let i nedávné doby se mi nashromáždily, jedná se o „přebytky“ z osobní sbírky nebo části sbírky, kterou jsem se rozhodl rozprodat nebo třeba jednotlivé kousky, které jsem koupil např. na Aukru, nebo jinde na internetu od soukromých osob bez dokladu.

1) Lze i tyto kostičky bez dokladu o pořízení prodávat v e-shopu spolu s ostatními novými dílky? Mám-li vyřízenou živnost s obory:
Zprostředkování obchodu a služeb
Velkoobchod a maloobchod
Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím

2) Pokud ano, tak jak se bude lišit postup při evidenci prodeje těchto dílků oproti novým stavebnicím a jejich částím? Myslím i z hlediska možných kontrol a správnosti z legislativního hlediska (nerad bych zbytečně porušoval zákon, i když třeba v dobré víře, takže si chci vše nejprve zjistit). Co budu muset prokázat a dokázat? Protože dle zákona (aby se předcházelo legalizaci výnosů z trestné činnosti) se musí při prodeji použitých věcí identifikovat jak předmět prodeje, tak i obě strany, a u těch dílků bez dokladu tam žádnou druhou stranu jaksi nemám jak uvést. Na druhou stranu existuje více obchodů, které různě staré použité LEGO prodávají, takže nějak to asi jít musí.

Nejsem plátcem DPH, e-shop nemá být hlavním zdrojem příjmů (mám jinak zaměstnanecký poměr), spíše možným drobným přilepšením v řádu stokorun (zisk), pokud vůbec.

Děkuji za pomoc

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru