Předmět Autor Datum
už to nějaký rok zpátky je a tak předpokládám že se to moc nezměnilo. Chodívali jsme k člověku, kter…
kamzl 30.08.2015 10:04
kamzl
Ten Váš známí asi choval tvory kteří spadají do CITESU .O to mi ani tak nejde ,jako to že v této vyh…
Nerodia 30.08.2015 10:47
Nerodia
no porefoval bych s někým třeba v ZOO, kde určitě o tom budou mít třeba i nějaký semináře nebo liter…
kamzl 30.08.2015 11:08
kamzl
Ale on neplánuje chovat piraně v zahradním jezírku, kam by se v létě chodili koupat lidi, ale předpo…
Araneus84 30.08.2015 13:17
Araneus84
předpokládal jsem že se chystá chovat nějaké druhy "nebezpečných ryb - potažmo zákázaných" samozřejm…
kamzl 30.08.2015 13:47
kamzl
A jaké to jsou ty zakázané ryby?
Nerodia 30.08.2015 15:25
Nerodia
viz to CITES, nebo druhy chráněný místními zákony. je už to nějaký pátek co jsem s tim chovatelem by…
kamzl 30.08.2015 16:31
kamzl
To je jasné,vypadlo to tak že u nás jsou nějaké ryby zakázané (jako např.v USA hadohlavci).
Nerodia 30.08.2015 16:39
Nerodia
ptal jsem se profesionálního rybáře, konkrétně na ty hadohlavce.prej nejde o zakázane nebo nepovolen…
kamzl 01.09.2015 17:42
kamzl
uváděl mi příklad kdy někdo vypustil přemnožené želvy do místní požární nádrže, ty mrchy dokáží přež… poslední
kamzl 01.09.2015 17:49
kamzl

už to nějaký rok zpátky je a tak předpokládám že se to moc nezměnilo. Chodívali jsme k člověku, který choval na prodej exotické ryby.

Na nějaký druh piraní musel mít povolení a schovávat si vzorky vody a já nevim co ještě,vlastnil murénu a nějaké hlavonožce, pár druhů žraloků, stejně tak na další druhy které choval ať už byli sladkovodní nebo mořské.Na většinu z nich musel mít i papír o původu, a týkalo se další omezení např. prodeje, konzumace apod.

Mohl bych se zeptat na podrobnosti, bohužel dnes ten člověk žije někde v zahraničí. nebo koukněte zde protože tohle spíš bude pro vás jestli něco chcete takhle chovat.

no porefoval bych s někým třeba v ZOO, kde určitě o tom budou mít třeba i nějaký semináře nebo literaturu. psal jsem třeba o těch piraních nebo té muréňe, tyhle tvorové určité nebezpečí představujou, musí se jim přísně kontrolovat strava a prostředí jinak se stávají agresivními a pro okolí nebezpečné.Pak už to je opravdu asi jen o výkladu té vyhlášky co píšete a řekl bych že z dalšími vyhláškami a předpisy by se tam pro ryby našlo místo nebo termín.

Ale on neplánuje chovat piraně v zahradním jezírku, kam by se v létě chodili koupat lidi, ale předpokládám, že např. v akváriu. Konkrétně třeba na piraně žádné povolení netřeba. Kdysi jsem je viděl normálně prodávat v jednom zverimexu.
Zadavatel má pravdu, ve vyhlášce ryby uvedené nejsou a proto na ně žádné povolení k chovu nebezpečných zvířat netřeba. Důležité je pohlídat si pouze případné CITES.

Ono takto to dopadá, když vyhlášky vymýšlejí retardovaní úředníci od stolu namísto toho, aby se poradili s odborníky. Takže dle vyhlášky není problém chovat jakékoli bezobratlé, jako třeba černé vdovy, leiruse, atraxe , apod., ale s 80 cm kajmánkem trpasličím nebo dokonce s heterodonem by byl problém....
Myslím, že ve staré vyhlášce ani nebyli specifikovaní jedovatí plazi, ale jen jedovatí hadi, takže korovec nebyl problém. :)

předpokládal jsem že se chystá chovat nějaké druhy "nebezpečných ryb - potažmo zákázaných" samozřejmě ne někde v jezírku nebo v lepeném akváriu. Viděl jsem to na vlastní oči a na kroužkách akvaristiky, u tohodle člověka nám ledasco říkal a kolikrát stačilo blbě projít nebo něčim o to akvárium zavadit, položit si tam klíče a ty ryby se prostě taky dokázali změnit v něco nepředstavitelnýho. Ale tady fakt šlo asi tazateli o to že v onom paskvilu chybí třeba ty ryby.

viz to CITES, nebo druhy chráněný místními zákony. je už to nějaký pátek co jsem s tim chovatelem byl v kontaktu a do akvaristiky už nedělám, zkusil bych pro konkrétní druhy fakt nějakého chovatele nebo ZOO.

edit: od něj si pamatuju nějaký druh piraňí a murénu, jestli jde o nějaké další ryby jako že jich pár bude tak nevím, ale povolení musel mít a docela často i na svoji žádost u něj byly kontroly.

ptal jsem se profesionálního rybáře, konkrétně na ty hadohlavce.prej nejde o zakázane nebo nepovolené ryby, jejich chov je u nás přísně regulovaný a hlídaný, jde prej hlavně aby nějaký "chytrák" nedovezl nějaký druh z dovolený a ten při "náhodným" vypuštění nezpůsobil kolaps nebo dokonce nezničil místní populaci ryb - ekosystém bo dokonce nepůsobil škody na zdraví lidem.

je to hlídaný jinýmy vyhláškami ale paragrafy o těch jsme se už nebavili a sám je z hlavy nevěděl. Pak prý při zjištění nějakého takovéhleho průseru nastupuje právní mašinérie a ČIZP, která by to musela řešit a hledat viníka.

uváděl mi příklad kdy někdo vypustil přemnožené želvy do místní požární nádrže, ty mrchy dokáží přežít i zimu a v okolí v řece a i v té nádrži není ani jikra bo žabinec, sežerou prej na co přidou, lidi to tam mají jako místní atrakci ale rybáři - vodohospodáři a ČIZP s těm z toho vstávají vlasy na hlavě...krásný případ zničení místního ekosystému.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru