Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dědictví

Taková pikanterie kterou se člověk nerad chlubí...
Jeden z dědiců měl se zůstavitelem dlouhodobě složitý vztah ve sporu a neměl přístup do domu. Respektive vstupovat mohl, ale měsíce pokud přišel, tak většinou pod vlivem, nevhodně se choval a záměrně činil řekněme příkoří, urážel atd. Proto zůstavitel nechal vyměnit zámky od domu. Jak je to se vstupem do domu po skonu zůstavitele? Ostatní dědicové mu odmítají vydat klíč protože do ukončení dědického řízení chtějí respektovat vůli zůstavitele. Je toto jejich jednání možné? Je naopak možné aby tento dědic do domu vnikl za použití násilí a vyměnil zámky?

Předmět Autor Datum
IMHO pokud není ukončené dědické řízení, tak dědicové nemají právo nakládat s majetkem co možná zděd…
Yarda 11.09.2015 09:23
Yarda
Jistě,nepříjemná situace,ale pokud nebyl vyděděn,tak si jsou všichni rovni.
pedrosoo 11.09.2015 11:19
pedrosoo
Pravděpodobně očekávatelné, buhužel nepotěšující. Abych to upřesnil, do domu mohl denně pokud tam by…
sHpy00n 11.09.2015 13:13
sHpy00n
... Poslední vůle byla sepsána a uložena u notáře ... ale i tato poslední vůle nemusí odpovídat záko…
pedrosoo 11.09.2015 15:12
pedrosoo
Dokuď není vyřešený dědictví, tak notář zastupuje, do vydání rozhodnutí soudu, zesnulého. když by šl… poslední
kamzl 11.09.2015 17:36
kamzl

IMHO pokud není ukončené dědické řízení, tak dědicové nemají právo nakládat s majetkem co možná zdědí (víte určitě, že zůstavitel nenechal nějakou poslední vůli, kde toho zlobivého vydědil případně že zůstavitel neměl dluhy jejichž výše přesáhne hodnotu děděného majetku?). Třeba banky zablokují účty zůstavitele do doby než dostanou rozhodnutí notáře. A pokud jde o dům, doporučuji obrátit se na advokáta co by vás zastupoval. Ten zlobivý možná nadělal dluhy a exekutoři se už těší na posvícení.

Měl by vám poradit notář co to dědictví dostal k vyřízení.

Pravděpodobně očekávatelné, buhužel nepotěšující. Abych to upřesnil, do domu mohl denně pokud tam byl někdo z dalších dědiců, např. kvůli krmení zvířectva, o což se ale nezajímal. Klíč nedostal, to tedy správné nebylo. Je ale možné aby vnikl násilím a vyměnil zámky, protože "všechno je jeho"? Poslední vůle byla sepsána a uložena u notáře, obsah není znám, ale je známo že ho vůbec nepotěší. Proto byla ostatně sepsána. Dluhy na pozůstalosti nejsou.

... Poslední vůle byla sepsána a uložena u notáře ... ale i tato poslední vůle nemusí odpovídat zákonům o dědictví. Je dobré se seznámit s jejím zněním a připravit se na to. Vydědění není jen o dojmech,má to svá pravidla. Podložená a dokázaná.

Dokuď není vyřešený dědictví, tak notář zastupuje, do vydání rozhodnutí soudu, zesnulého. když by šlo do důsledku,on je ten kdo tam něco může měnit, někomu něco zakazovat. Do otevření závěti kterou než uzná soud by měl mít on jediný výhradní právo vstupovat a spravovat majetek, v podstatě se k němu chovat jako ke svému.

Klíče by tedy měl mít jen notář a vy pokud něco potřebujete, třeba nakrmit to zvířectvo, měl by jet osobně s váma, nebo by jste mu o tom měli dát vědět.

Jestli máte nějaké klíče bez notářova vědomí, je někde u něj uložená závěť ve které "nikdo neví" co je, radši bych mu je odevzdal, ten nejmenovaný člověk co měl ze zemřelým "vztah" si může v případě nějakého nebo celého dědictví pak ještě vymyslet bůh ví co tam nebylo a budete s tim mít jen starosti.

do otevření závěti, kterou soud uzná platnou a nikdo se proti tomu neodvolá jste si všichni "rovni" = potencionální právoplatní dědici se stejnými výhodami, starostmi, nároky,atp...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru