Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Insolvenční řízení - Věřitelé

Dobrý den, měl bych následující dotaz.

Co se stane, pokud věřitel nepodá přihlášku pohledávky do insolvenčního řízení?
Může pohledávku i nadále vymáhat jinou cestou ikdyž jsem v insolvenčním řízení?
Jaký je postup když přihlášku nepodá ve stanovené lhůtě?

Už před 12 dny jsem podal nácrh na insolvenční řízení na mou osobu a zatím se nikdo nepřihlásil.
Jaká je přesné lhůta pro podání přihlášek, 30 dní?

Jsem vděčný za jakoukoliv odpověď a radu.

Předmět Autor Datum
ve vašem zájmu je všechny věřitelé uvést, pokud jich je tolik že ani sám nevíte komu a přesně dlužít…
kamzl 14.09.2015 20:24
kamzl
Neboj, oni se přihlásí - ze zákona mají na to dva měsíce, a to uvidíš, jak se budou hlásit s blížící…
Kachlík 17.09.2015 22:29
Kachlík
zamítne se to tehdy když nebude mít minimální potřebnou měsíční splátku k uspokojení věřitelů, nejdř… poslední
kamzl 18.09.2015 17:44
kamzl

ve vašem zájmu je všechny věřitelé uvést, pokud jich je tolik že ani sám nevíte komu a přesně dlužíte nalézací řízení-proces provede insolvenční správce určený soudem.Ten všechny známé a neznámé kontaktuje a vše zařídí.

Spíš je dobrý se zeptat zda věřitel-é- bude-ou- souhlasit s určenou částkou, kterou vám soud určí, pokud ne, je jim to v podstatě k ničemu ale budou moct se třeba odvolat a požadovat např větší částku či zkrácení období apod ale v konečným důsledku ten institut insolvence nebo taky osobního bankrotu je postavený tak že ho "příjmou" a věřte že si Vás budou hlídat jako oni tak hlavně určený správce.

Neboj, oni se přihlásí - ze zákona mají na to dva měsíce, a to uvidíš, jak se budou hlásit s blížícím se koncem termínu… A protože jsi asi všechny neuvedl, tak asi budeš mít u soudu docela veselo, pokud ti soudce insolvenci rovnou nezamítne (mají rádi co nejkompletnější informace, a důvod pro zamítnutí si dokážou taky najít).

zamítne se to tehdy když nebude mít minimální potřebnou měsíční splátku k uspokojení věřitelů, nejdřiv se rozprodá "veškerý majetek" a z toho zbytku podle výše dluhů se ta splátka spočítá, příkladem můžu uvést dluh cca 400000,- kdy po dobu 5 let je to určený na 2300,-(a už nikoho nezajíma jestli to poleze do životního minima apod.) prostě tahle částka se liší od případu a dohodlých podmínek. jde o to v pěti letech doplatit minimálně třetinu, pak soud insolvenci zruší ale musí se fakt platit poctivě a včas.

Nevýhodou je že v případě např. dědictví toto propadá a použije se k co největšímu pokrytí pohledávek.

při pokrytí významné významné části např. z nějakého dědictví navíc podmínky nelze upravovat a platí po celou dobu a s tim i další nevýhody(záznamy v kdejakým registru, zákaz s nakládáním majetku, apod.)

Výhodou ač morbidní je jen smrt dlužníka, kterou se vše zastavuje a neplatí nějaké dědické vztahy a nároky na pokračování insolvence po pozůstalích.

Dalším způsobem se toho rychle zbavit je např.zdědit něco co má vyšší hodnotu než konečný dluh nebo sehnat nějakého dobráka, který věc uhradí nebo poskytne darovací smlouvu na celou částku nebo její měsíční splátky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru