Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dělení majetku

Dobrý den , když jsme byli už manželé tchyně nechala přepsat dům na manžela. V případě rozvodu mám právo na půlku ? Do domu mojí rodiče investovali 150 000 kč na výměnu oken . Můžu chtít ty peníze ? Moc děkují za odpověď Mirka

Předmět Autor Datum
Z hlediska práva: Máte právo na polovinu majetku nabytého v průběhu manželství s výjimkou majetku na…
Araneus84 05.11.2015 13:20
Araneus84
Dobrý den, výše uvedené není tak úplně přesné. Ze zákona do společného jmění nespadá dědictví, dar… poslední
AeliaSentia2 05.11.2015 16:12
AeliaSentia2

Z hlediska práva:
Máte právo na polovinu majetku nabytého v průběhu manželství s výjimkou majetku nabytého dědictvím. Tedy pokud tchyně přepsala dům na vašeho manžela v průběhu manželství, máte právo na jeho polovinu. Na 150 tis. investovaných do výměny oken nárok vy nemáte (ty peníze nikdy vaše nebyly, byly vašich rodičů).
Obecně by získání těchto peněz zpět bylo poměrně komplikované (předpokládám, že na to neexistuje žádná smlouva a faktury reálně nebyly propláceny vašimi rodiči, nýbrž vaši rodiče vám ty peníze daly a faktury jste reálně proplácela vy sama).

Z lidského hlediska:
Je lepší se dohodnout tak, že vy dostanete zpátky všechny náklady do domu investované (150 tis. za okna + proplacení věcí, které jste do domu koupila vy) a váš manžel si ponechá dům (na jehož získání vy reálně absolutně žádnou zásluhu nenesete).
Může to sice vypadat jako pro vás nevýhodné, ovšem pokud má dům cenu x-milionu, bude váš manžel jistě bojovat zuby nehty a do hry se klidně může dostat např. zpochybnění převodu domu na vašeho manžela kvůli nějaké formalitě. Dovedl bych si představit i situaci, kdy by vaše tchýně a váš manžel sepsali a antidatovali např. darovací smlouvu a následně by tchyně tvrdila, že požaduje dar zpět, protože obdarovaný se k ní chová neuctivě/nevděčně (což by váš manžel před soudem s úsměvem na tváři potvrdil), mohli by zpětně sepsat smlouvu o prodeji, kde by bylo uvedeno, že dům převedli na základě toho, že jim bude vyplacena jeho cena (jejíž půlku byste musela uhradit i vy, tedy reálně bste opět nedostala nic), apod. Těch cest, jak zařídit, abyste nedostala půlku domu, je celkem dost. Taky bych se zamyslel na tím, že to bude (ne může, ale bude) trvat klidně několik let běhání po soudech a právníci budou stát desetitisíce (spíše víc). Od jednoho soudce mám info, že rozvádějící se manželé, kteří se rozhodnou pro tuto cestu, jsou schopni nakonec počítat každou skleničku ve skříňce, jen aby někdo nedostal něco víc. A pak je to opravdu na roky soudních stání ....

Dobrý den,

výše uvedené není tak úplně přesné.
Ze zákona do společného jmění nespadá dědictví, dar atd. Pokud tedy manžel obdržel nemovitost od tchyně darem, je to jeho výlučné vlastnictví a nemáte nárok na vypořádání z nemovitosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru