Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozvod s cizincem a svěření dítěte do mé péče

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu....V roce 2010 jsem se v Tunisu vdala za Tunisana se kterým mám 4 letou dceru která se narodila v Tunisu. Již tři roky jsem s dcerou v ČR kdy já jsem češka a dcera má Tuniské občanství ale i České. Chtěla bych se rozvést a mít dceru svěřenou do své péče. Manžel žije stále někde v Tunisu a ani netuším kde. Na dceru nepřispívá a v současné době již cca rok nekomunikuje. Původně jsem odcestovala v červenci 2012 do ČR i s dcerou abych zde zařídila legalizaci oddacího listu a občanství pro dceru stím, že manžel poté zažádá o vízum do ČR. Náš sňatek je legalizovaný, taktéž i rodný list dcery a její občanství na matrice v Brně. Vím že o rozvod mohu žádat až po svěření dcery do své péče ale už nevím co vše k tomu je zapotřebí. Společný majetek žádný nemáme což mohu doložit i přeloženým oddacím listem, kde je toto uvedeno.

Předem děkuji za vaši odpoveď a radu.

S pozdravem Dagmar Meliane

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
základem je to že nepřispívá, nahlašte to policii, viz zanedbání povinné výživy. pokud i přes proběh… poslední
kamzl 17.11.2015 19:28
kamzl

základem je to že nepřispívá, nahlašte to policii, viz zanedbání povinné výživy. pokud i přes proběhlý soud a další procedury nebude schopen nebo vůbec nebude chtít nic zaplatit tak to není sice důvod aby jste mu zakazovala dceru vídat ale soud by měl s pomocí naší sociálky vydat předběžný opatření, něco v tom smyslu aby návštěvy prováděli za vaší účasti nebo pod dohledem sociálky, nikdy ho nenechat dceru odcestovat s ním pryč na základě dobrého slova.

Ke svěření do vaší péče je podle mě jen papír, který mu právě nezabrání třeba dceru "unést" a někde jí schovávat ale je to krok správným směrem, je fakt potřeba dodržovat ty pravidla co jsem psal výše a radši se o dalších možnostech, třeba i zákazu styku, domácí péče poradit se sociálkou.

Nevím a nechci do toho v těchhle časech vrtat nebo sejčkovat ale pokud je manžel třeba nějakého vyznání, mají tam své zvyky, které např. vyžadují mít toho či onoho rodinného příslušníka někde doma apod. tak kolikrát s tim místní ani zdejší úřady horko těžko něco svedou.

Měla by jste mu dát najevo co zamýšlíte, počkat na jeho názor, buď se dohodnout jako lidi nebo žít ve strachu co bude.Něco v tomhle smyslu i říct na sociálce která jak už jsem psal poradí, dokonce vám pomůže podat správně trestní oznámení a následně bude zastupovat i u soudu ať už za nepřítomnosti manžela nebo vaší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru