Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konkurenční doložka v pracovní smlouvě

Pracovní smlouva obsahuje Konkurenční doložku, která říká, že jako zaměstnanec souhlasím s tím, že po dobu 12 měsíců od ukončení pracovního poměru se zdržím výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele (...nebo měla soutěžní povahu) a za to mi zaměstnavatel poskytne náhradu ve výši poloviny průměrného výdělku za každý měsíc, kdy budu plnit závazek nekonkurovat. Jinak hrozí sankce ve výši 3 průměrných platů.
Dále je ve smlouvě uvedeno, že zaměstnavatel může od doložky odstoupit z několika důvodů, mimo jiné pokud dá zaměstnanec výpověď nebo např. pokud zaměstnavatel uzná, že pro něj není ekonomicky výhodná. Dále se ve smlouvě uvádí, že odstoupení od konkurenční doložky musí být učiněno písemně a doručeno zaměstnanci.

Situace: řekněme že jsem jako zaměstnanec dal výpověď sám a pracovní poměr mi skončil na konci září. Do dneška jsem nedostal ani písemné vyrozumění o odstoupení od doložky zaměstnavatele ani finanční náhradu. Zároveň nyní nepracuji nikde o konkurence. Co teď?

Dotazy:

1) Jelikož jsem nedostal finanční náhradu ani do 15 dnů po skončení měsíce října, v kterém jsem nekonkuroval, mohu konkurenční doložku vypovědět? Existuje šablona?
2) Jelikož jsem nedostal písemné vyrozumění o odstoupení zaměstnavatele od doložky a zároveň jsem se držel dohody nekonkurovat, mohu požadovat po bývalém zaměstnavateli kompenzaci ve výši poloviny platu?

Díky!

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny