Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem práva - Můžu se odstěhovat kdykoliv z podnájmu?

Dobrý den,
chtěla bych jsem se zeptat na jednu důležitou radu, kterou potřebuji znát.
Bydlím v podnájmu a chtěla bych se odstěhovat pryč.
Ve smlouvě je napsáno, že podle zákona je tříměsíční výpovědní lhůta, tak to musím respektovat nebo můžu odejít a pak už neplatit tři měsíce i když tam nebudu?
Je něco jiného, že bych neplatila a pak by majitel navrhl, že už mě tam nechce, takž je to dohoda o ukončení, takže to by pak šlo?

Další otázka, může nám v podnájmu zakazovat návštěvy? Podle zákona ne a ani to oznamovat nemusíme, ne?
Můžu si pořídit i pejska aniž by mi to dovolila?

Předem vám všem děkuji za rady.
Přeji pěkný víkend:-)
Renata

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V prve rade by bylo fajn upresnit, o co jde. V prvnim prispevku pisete o podnajmu, v druhem pisete o… poslední
helemese 22.11.2015 19:54
helemese

V prve rade by bylo fajn upresnit, o co jde. V prvnim prispevku pisete o podnajmu, v druhem pisete o tom, ze mate najemni smlouvu. Je v tom preci jen maly rozdil.

Kazdopadne ve smlouve mate napsane, prinejmensim byste mela mit napsane, jak lze ukoncit tento najem/podnajem. Napriklad neplnenim povinnosti od majitele apod. Pokud mate jen zminku o tom, ze je 3 mesicni lhuta a nic jineho, pak to bude asi spatne resitelna situace. Za druhe si prostudujte obcansky zakonik, kde zjistie zcela jiste, jak to je, na co mate pravo a jake povinnosti mate. Pokud byste nasla aspon malou oporu v zakone, bylo by to fajn...tusim, ze prave podnajem je ukoncit lehci, nez najem, podle tohoto zakoniku.

Psa i navstevy vam zakazat nemuze. Oznamovat navstevy take nemusite. Pokud se jedna opravdu o navstevu a ne o cloveka, ktery vetsinu mesice spi a uziva byt. Opet ale tusim plati, ze najemce ma vice prav, nez podnajemce. Napriklad nejemcovi nelze psa zakazat ani smlouvou, podnajemcovi ano.

Priste doporucuju podepsat jen solidnejsi smlouvu. Rekneme vyrovnanejsi pro obe strany. Pokud druha strana nechce a nuti vas podepsat naprosto jednostranou smlouvu, pak by to samo o sobe melo jasne naznacit, co to bude zac.

Kazdopadne bych nedoporucil jen tak odejit a neplatit...to muze byt velmi draha sranda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru