Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Licence - autorské právo

Dobrý den, řeším trochu zvláštní případ a nejsem si jist s licencováním -
existuje hra ve které je možné si kupovat virtuální předměty. Tyto předměty ve hře jsou inspirovány reálnými předměty např. bodné zbraně. Já bych chtěl tyto předměty svépomocí vyrábět a dále nabízet k prodeji.
Je možné že společnost která provozuje hru má nějakým způsobem patentován vzor - vzhled předmětů takovým způsobem že by to zabraňovalo si ve skutečnosti předmět vyrobit a posléze prodat? Skutečný výrobek by byl přibližně shodný v rámci možností s virtuálním předmětem.
Pokud je z právního hlediska si virtuální věc patentovat i pro reálnou výrobu, budu se dál ptát přímo té firmy ale nejdřív bych rád věděl toto.
Díky předem :)
Změna předmětu, původně: Licnece - autorksé právo (karel)

Předmět Autor Datum
Bez jejich souhlasu bych se do toho rozhodně nepouštěl.
Wikan 09.02.2016 11:48
Wikan
dá sa patentovať aj tvz.priemyselný vzor,nielen reálny výrobok/prototyp a pod priemyselným vzorom sa…
audax 09.02.2016 11:58
audax
Můžeš to prodávat jako "předměty" bez specifikace. Pokud to ale spojíš s onou hrou a budeš to doporu…
pedrosso 09.02.2016 12:49
pedrosso
pokial to ovšem bude pripomínať,alebo sa to bude dať vizuálne zameniť za nejaký existujúci alebo už…
audax 09.02.2016 13:25
audax
Ještě se zeptám, existuj nějaká databáze nebo místo kde se dají dohledat konkrétní věci jestli jsou…
FrenkeeS 09.02.2016 14:08
FrenkeeS
To je asi tak. Jak jsi schopný tu repliku vyrobit věrně,třeba se to ani bez velké fantazie originálu…
pedrosso 10.02.2016 06:57
pedrosso
veď som uviedol príklady-modely lietadiel,autíčok,rôzne figúrky ala mimoni,všetko musí byť schválené… poslední
audax 10.02.2016 10:39
audax

dá sa patentovať aj tvz.priemyselný vzor,nielen reálny výrobok/prototyp a pod priemyselným vzorom sa môžu ukrývať aj rôzne grafické návrhy,grafické prvky etc,takže je dosť možné,že pod autorské práva patria aj všetky použité virtuálne predmety používané v hrách,autori hry môžu mať aj licencie od reálnych výrobcov na používanie dotyčných predmetov,resp. na ich grafické znázornenie v hre a často sa aj v reáli stretneš s tým,že podla nejakých kreslených filmov sa licensuje tvorba reálne predávaných hračiek,príveskov na klúče a iných dekoračných predmetov...modely autíčok,lietadiel a spol sa tiež vyrábajú s povoleniami a licenciami od reálnych výrobcov....

Ještě se zeptám, existuj nějaká databáze nebo místo kde se dají dohledat konkrétní věci jestli jsou chráněné copyrightem nebo musím pro každou věc kontaktovat přímo danou firmu?
Nepomohlo by kdyby se výrobek prodával jako model?
Dám konkrétní případ - chtěl bych si vyrobit model zbraně AK-47 ze dřeva a ten prodávat nemá to nic kromě tvaru společného a popravdě mě přijde trochu absurdní mít patentovaný přímo vzhled něčeho

edit: ještě doplním že výrobek by v žádném případě neměl dělat dojem že se jedná o originální produkt nebo nějakým způsobem klamat. Jde jen o pouhý model.

veď som uviedol príklady-modely lietadiel,autíčok,rôzne figúrky ala mimoni,všetko musí byť schválené a povolené od vlastníka autorských práv,to nevadí,že napr. na Tvojom modeli oproti originálu neumiestniš nejaký nápis alebo logo,pokial to bude zamenitelné s autorsky chráneným originálom,môžre sa to stať predmetom sporu,pokial nebudeš mať overitelné povolenie/licencie od vlastníka autorských práv na výrobu a ďalšie komerčné použitie...bohužial,akokolvek bizardne vyzerá mať patent na niečo,čo len nejako teoreticky vyzerá,ale dnes už je to krutá realita,dnes už sa dá patentovať aj duševné vlastníctvo,názov,slovo,symbol všetko,pokial nechceš pracne prechádzať databázy patentových úradov,rýchlejšie a istejšie je kontaktovať autora originálu alebo agentúru,ktorá ho zastupuje....mnohí paradoxne budú radi,keď sa takto dostanú v podstate k reklame zdarma,keď ich niekto komntaktuje,že videl som vo vašom programe nejaký predmet a chcel by som ho reálne vyrábať ako suvenír a dajú súhlas bez väčších problémov...niektorí zakazujú aj vytvárať deriváty autorsky hráneného obsahu,t.j odvodeniny,ktoré aj vzdialene pripomínajú originál,alebo vychádzajú z rovnakého nápadu,dnes je proste taká doba,milionové súdne ťahanice o rovnaké a podobné tri takty v pesničke a podobne....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru