Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pracovní smlouva na dobu určitou - nárok na dovolenou...

ještě jsem na jiné poradně našel toto, ale nevím zda to je ještě platné:

Zákon č. 563/2004 Sb. , o pedagogických pracovnících a o změně dalších zákonů, je v případě pracovní doby učitelů speciálním zákonem, který má přednost před zákoníkem práce v tom, že pedagogickým pracovníkům výslovně dává právo "Jde-li o výkon jiné práce než podle odstavce 2, vykonává pedagogický pracovník sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje, a na místě, které si sám určí." Paušální nařízení ředitele školy, že výkon veškerých prací musí provádět pedagogický pracovník přímo na pracovišti, by bylo v rozporu s platným zákonem. V případě učitelů existuje celá řada prací, které mohou konat například doma, ve veřejné knihovně apod. Jde o situci, kdy nekonají práce u kterých zákon stanoví povinnost být na pracovišti zaměstnavatele. Rozumný a manažersky schopný ředitel školy v pozici zaměstnavatele bude respektovat platný zákon a v běžném provozu školy stanoví z pozice zaměstnavatele v předem daných pravidlech a také podle potřeby případ od případu si vyžádá přítomnost pedagoga či pedagogů na pracovišti mimo "dobu stanovenou rozvrhem jejich přímé pedagogické činnosti, dobu stanovenou rozvrhem jeho dohledu nad dětmi a žáky, dobu zastupování jiného pedagogického pracovníka " tehdy, když to povaha konkrétní práce, například porada, třídní schůzky aj. nebo konkrétní úkol vyžaduje. Paušální vynucování přítomnosti všech učitelů na pracovišti celých 40 hodin zákoníkem stanovené týdenní pracovní doby, aniž by si to provoz školy a konkrétní pracovní úkol vyžadoval, by zkrátka svědčilo spíše o tom, že ředitel školy nezná nebo si špatně vykládá platné předpisy, případně že je vědomě porušuje, ať už z důvodu svých omezených manažerských kvalit nebo z důvodů jiných. Záměr některého začínajícího nebo organizačně nepříliš zdatného ředitele školy, že "pro jistotu" bude držet všechny učitele ve škole osm a půl hodiny denně, protože "co kdyby se to někdy hodilo", v důsledku vede ke zhoršení vztahů napracovišti, k vytváření atmosféry strachu a k pádu autority ředitele. Učitelé v takovém postupu právem spatřují organizační sabost ředitele a obcházení či porušování zákona. A stav, kdy sám ředitel nectí zákony a bez vážných důvodů komplikuje učitelům život, nutně poznamená kvalitu práce učitelů a poznamená celou školu.





zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů,

§ 22a

Pracovní doba pedagogických pracovníků

(1) Pedagogičtí pracovníci vykonávají v pracovní době

a) přímou pedagogickou činnost,

b) práce související s přímou pedagogickou činností.

(2) Pedagogický pracovník je povinen být na pracovišti zaměstnavatele v době stanovené rozvrhem jeho přímé pedagogické činnosti, v době stanovené rozvrhem jeho dohledu nad dětmi a žáky, v době zastupování jiného pedagogického pracovníka a v případech, které stanoví v souladu se zákoníkem práce zaměstnavatel.

(3) Jde-li o výkon jiné práce než podle odstavce 2, vykonává pedagogický pracovník sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje, a na místě, které si sám určí. Náklady, které pedagogickému pracovníkovi vzniknou výlučně v souvislosti s výkonem práce na jiném místě než na pracovišti zaměstnavatele podle věty první, se nepovažují za náklady vzniklé v souvislosti s výkonem závislé práce, a není-li dohodnuto jinak, hradí je pedagogický pracovník.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny