Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Práva a povinnosti v práci(ukončenie pracovného pomeru)

Pre prácu nadčas ust. § 97 Zákonníka práce uvádza rozsah tejto práce, ktorá (1) nesmie presiahnuť v priemere 8 hodín týždenne v období najviac 4 mesiacov po sebe nasledujúcich, (2) zamestnávateľ sa môže so zástupcami zamestnancov dohodnúť aj na dlhšom období, ako sú 4 mesiace, najviac však na 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, (3) zamestnávateľ môže nariadiť zamestnancovi v kalendárnom roku najviac 150 hodín práce nadčas, (4) zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie, môže zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť nad rozsah 150 hodín ročne ďalšiu prácu nadčas najviac 100 hodín v kalendárnom roku, a (5) zamestnanec môže v kalendárnom roku vykonať prácu nadčas najviac v rozsahu 400 hodín.

Do tohto limitu sa započítava práca nadčas, ktorú zamestnancovi nariadil zamestnávateľ (maximálne 150 hodín ročne, okrem zdravotníckeho personálu) a práca nadčas vykonávaná so súhlasom zamestnanca (maximálne 250 hodín ročne).
Pokial niečo presahuje zákonom stanovené limity a nebolo to vyslovene dohodnuté medzi zamestnancom a zamestnávatelom,je to porušovanie zákonníku práce so všetkým,čo z takého porušenia vyplýva....

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny