Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stížnost na pedagoga

Dobrý den,
Rád bych se zeptal na možnosti žáka či jeho zákonného zástupce při nesouhlasu s přístupem pedagoga na střední škole - gymnáziu. Pedagog si upravil poněkud zajímavým způsobem klasifikační řád v jeho předmětu, konkrétně v takovémto znění :
1) Během jednoho pololetí se každý student může v náhradním termínu dopsat pouze 2 textové testy.
2) Všechny ostatní testy musí být napsány v řádném termínu. Pro udělení klasifikace musí mít student známky ze všech testů.
3) Chybí-li student již na třetí test, nedostává náhradní termín. Známku na vysvědčení pak dostává po složení komisionální zkoušky.
4) Dlouhodobé absence z důvodu hospitalizace se řeší individuálně.

Má pedagog právo stanovovat takovéto klasifikační podmínky - více méně v rozporu s klasifikačním řádem uvedeným ve školním řádě? Nejvíce mne zaráží bod 3, kdy je student po dopsání více jak 2 testů (absence ze školních akcí - výměnných programů atp. se údajně počítá) neklasifikován. Tyto pravidla si pedagog vytiskl a rozdal s tím, že žáci mají podepsat jejich souhlas s nimi. Obecně i přístup pedagoga ke studiu je velice strohý, v případě, že je s probranou látkou pozadu zadává domácí úkoly ve stylu samoučiva celé nové látky (npř na Vánoční prázdniny), ze kterých jsou posléze studenti zkoušeni - ústně či formou testu. V případě nesouhlasu s přístupem a s klasifikačními podmínkami, existuje možnost, jak tento problém řešit ? Diskuze přímo s pedagogem byla marná, je tu tudíž možnost stížnosti u zástupce ředitele školy popř. u ředitele školy?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Stěžovat si můžeš kde chceš. Nerozumím tomu, proč se teda na dotyčného pedagoga nevys*ereš a nejdeš…
Araneus84 02.11.2016 23:31
Araneus84
A když to nepodepíšeš tak co? Pošli řediteli dopis, že se zněním pravidel, jež jsou v rozporu se ško…
qdj 04.11.2016 16:46
qdj
Nehledě na to, že pokud mu ještě není 18, tak po něm ten podpis ani nikdo vyžadovat nemůže a měli by…
Wikan 04.11.2016 18:57
Wikan
On nic podepisovat nebude, jdu tu jen spíš o nepsané vyhrožování, tím samým nám učitelka vyhrožovala… poslední
scrp 15.11.2016 14:45
scrp
Jen je připravuje na život. Pak v pracovním procesu je taky nikdo nebude vodit za ručičku, plno věcí…
ssimca 04.11.2016 19:07
ssimca
Ať je klidně připravuje na život, ale v rámci stanovených pravidel. Mě by se taky nelíbilo, kdyby za…
qdj 04.11.2016 19:42
qdj
Zaměstnavatelé jsou ještě horší. Člověk párkrát nejde do práce, protože se mu to nehodí a už dělají…
karel 04.11.2016 20:00
karel
A mají snad právo dělat problémy, když je člověk nemocný? Nebo mu vyčítají, že není na pracovišti, k…
Wikan 04.11.2016 20:12
Wikan
4) Dlouhodobé absence z důvodu hospitalizace se řeší individuálně. Zde tazatel školu asi bulá nebo…
CreativanDevil 05.11.2016 18:22
CreativanDevil
A co více krátkodobých absencí z důvodu nemoci? Když tě pošle na služební cestu tak je kontraproduk…
Wikan 05.11.2016 18:41
Wikan
To je na individuální domluvě. Pokud reprezentuje žák školu například. Tak by ti náhradní termín dát…
CreativanDevil 05.11.2016 18:44
CreativanDevil
Ano, pořád tu píšeš, že by něco měl. Jenže pokud by opravdu dodržoval tohle "měl", tak žádné takové…
Wikan 05.11.2016 18:51
Wikan
Klidně jim to nemusí dát podepsat. Může si to prostě tak udělat. Takhle to totiž dělá většina učitel…
CreativanDevil 05.11.2016 19:06
CreativanDevil
Stále tady je individuální domluva. Pokud člověk má opravdu důvod chybět a je přijatelný, tak nevidí…
CreativanDevil 05.11.2016 18:41
CreativanDevil
[2583506_.jpg]
Yarda 06.11.2016 09:01
Yarda

Stěžovat si můžeš kde chceš. Nerozumím tomu, proč se teda na dotyčného pedagoga nevys*ereš a nejdeš cestou komisionální zkoušky. Nic neznemožní pedagoga více než student, který u zkoušky před komisí umí učivo za jedna a pedagog pak musí nějak vysvětlit, proč vlastně neplnil své povinnosti a neohodnotil tě a namísto toho se musela provádět tato zkouška. Vypadá pak přede všemi jako naprostý idiot.

Rovněž nerozumím tomu, proč by podmínka maximální neúčasti na dvou testech měla být jakkoli omezující. Předpokládám, že se píše tak jeden do měsíce ? Tedy cca 10 testů za rok ?

On nic podepisovat nebude, jdu tu jen spíš o nepsané vyhrožování, tím samým nám učitelka vyhrožovala. Buď 2x za pět nebo 2x chybíš(nebo jednou chybíš jednou pět) ze všech testů podobu celého roku a můžeš jít na komisionálky.. On učitel má pravomoc tě nepřipustit ke zkoušce, protože si ˇˇmyslíˇˇ, že na to nemáš. Nikdo si pak nedovolil nic takového a chodili jsme všichni a hlídali si to.. Měli jsme jasně určené termíny zkoušek dopředu a jen debil by tam nepřišel.. :)

Jen je připravuje na život. Pak v pracovním procesu je taky nikdo nebude vodit za ručičku, plno věcí si budou muset taky nastudovat a naučit sami. Termíny dodržovat, to se musí naučit co nejdříve, šéfa nebude zajímat proč danou práci (projekt) nemá hotový, udělá to víckrát a letí. Profesor je momentálně něco jako jejich šéf a žáci musí jeho pravidla respektovat. Na VŠ jsme měli na fyziku profesorku, které když na cviko přišel klučina, co 3x chyběl (navíc i přišel pozdě), tak ho normálně z té třídy vyrazila, že neomluvená cvika neomlouvá a vůbec ji nezajímá, proč nechodil. Takže ke zkoušce nemohl, smůla.

4) Dlouhodobé absence z důvodu hospitalizace se řeší individuálně.

Zde tazatel školu asi bulá nebo se neučí tak nemůže napsat test a chce se z toho vyvléknout nějakou stížností nebo nesouhlasem.

Pedagog dává jen dva náhradní termíny na testy na kterých student NEBYL !
Pokud tam nebyl z důvodu který je v souladu se školním řádem tak je povinen mu dát náhradní termín.
Pokud tam NEBYL z důvodu ZASPÁNÍ třeba. Tak mu dá pravděpodobně termíny za dvě zaspání a potom má smůlu. Třetí zaspání nebo bulaní tolerovat nebude.
Pokud student, ale chodí s rodinnými důvody, nemocí (bez razítka) atd..Tak ať se potom nediví že mu nedá šanci opravit si známku.
Absence se musí dokládat v dnešní době razítky. Úřady, Doktor apod. Když se člověk nemůže dostavit k doktorovi. Má to řešit aspoň telefonicky s doktorem a telefonicky s učitelem.

Když tě pošle na služební cestu tak je kontraproduktivní aby ti něco vyčítal. Protože on sám tě tam poslal ne ?

Tazateli
Každý učitel má individuální známkovací systém. Nesouhlasíš ? Ok. Promluv si s ředitelem. Ale na 99% máš smůlu.
Choď do školy. Uč se. Choď na testy. A nemáš problém.
Chodíš do školy ? Učíš se ? Nechodíš na testy ? Tak jdi ke komisionálním a učivo přeci umíš ne ? Tak co je za problém.

To je na individuální domluvě. Pokud reprezentuje žák školu například. Tak by ti náhradní termín dát měl. (pokud to není test který bude mít ty samé odpovědi) Pololetka třeba. Což se nestává.

Pokud ti nedá náhradní termín na blbou pětiminutovku když jsi reprezentoval školu. Tak si můžeš stěžovat u ředitele a ten ve většině případů domluví učiteli.
Jsou výjimky samozřejmě

Krátkodobá absence z důvodu nemoci ? Nemoc se doloží nějak ne ? Domluva zákonným zástupcem že mladej měl sračku nebo tak snad půjde. Nebo razítko od doktora že tu sračku opravdu měl.

Výměnný program ? Tak to už je nějak pořešené ne ?
Na některých školách ti zakážou sportovní akce nebo účasti na různých výletech pokud máš špatnou klasifikaci nebo něco podobného.

Ano, pořád tu píšeš, že by něco měl. Jenže pokud by opravdu dodržoval tohle "měl", tak žádné takové pravidla nepotřebuje, protože už jsou v klasifikačním řádu školy. Tenhle učitel si vynucuje vlastní pravidla mimo řád. A navíc vyžaduje podpis těchto pravidel bez vědomí zákonných zástupců, což už je samo o sobě hrubým prohřeškem.

Klidně jim to nemusí dát podepsat. Může si to prostě tak udělat. Takhle to totiž dělá většina učitelů. Jen studentům řekne jak to bude.
V angličtině jsme museli mít 25 projektů z angličtiny. Bylo to nutné ? Nebylo. Ale i tak kdo to neměl ten k maturitě nešel. A nic s tím neuděláš. Proč ? Protože to je příprava do školy a nemáš důvod to nemít hotové.

Jestli ale vyžaduje podpis, tak ať to probere tazatel s rodiči. Rodiče se na to zajdou zeptat k řediteli. A on jim řekne jak a co.

Jak říkám každý učitel má vlastní postupy a nic moc s tím nejde udělat ve většině případů. To by musel být student dost pilný aby ho poslouchal někdo.
Žáky kteří zanedbávají školní docházku a učivo nikdo moc neposlouchá když si stěžují.

V klasifikačním řádu školy je dost řečí o tom že pedagog má právo si stanovit nějaké klasifikační pravidla podle kterých se bude řídit. Je ale také povinen se řídit pravidly v klasifikačním řádu.

Nejsou li tyhle pravidla vzájemně v souladu potom má nárok žák si stěžovat. V opačném případě musí jak se říká "držet hubu a krok".

Stále tady je individuální domluva. Pokud člověk má opravdu důvod chybět a je přijatelný, tak nevidím důvod proč by pedagog nedal náhradní termín.

Tramvaj srazila chodce.
Bouračka.
Autobusu se porouchal motor.

Nějak se tohle ale musí doložit.

V práci ti taky nebudou tolerovat pondělní opici, uterní vyspávání z pondělí, a nechuť do práce ve středu.

Jestli se ti nelíbí takové podmínky na gymplu. A předpokládám že půjdeš na VŠ. Tak se netěš jak to bude vypadat tam.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru