Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej identických předmětů z číny

Mám takový dotaz týkající se právní problematiky... Před pár měsící jsem si všiml, že některé eshopy prodávají levné produkty z číny způsobem, že si an ně nechají vyšít svojí značku, popřípadě vyrobí pro ně vlastní obal, produkty nazývají jako exkluzivní a následně si narazí 500% marže a lidé jim jsou schopni i přesto utrhnout ruce. Tak jsme se toho chytil, a vytvořil si vlastní eshop, kam jsem zařadil ty nejúspěšnější produkty a prodávám je za co nejnižší cenu, aby už dotyční neměli prostor pro další zlevnění.

No jak jsem čekal samozřejmě se jim to po par měsících když poptávka klesla přestalo líbit, a momentálně mi vyhrožují soudy, pokud produkty z eshopu nestáhnu. Mám svou představu o tom, v jaké situaci jsem - prodávané produkty nejsou v žádném připadě exkluzivní a každý si je může objednat i za tu nejnižší cenu přímo z číny, nicméně se jedná o do posledního detailu identické produkty a oni se mi snaží tvrdit, že produkty jsou ve skutečnsoti vyráběny na zakázku a já prodávám pouze duplikáty, čímž jejich firmě způsobuji škodu.

Samozřejmě je to nesmysl - ty konkrétní produkty v číně nabízejí desítky různých firem a prodejců a prodávali se tam ještě dříve, než tato konkurenční firma vůbec vznikla, nicméně český právní systém někdy dokáže být pěkně nesmyslný, tka ybhc se chtěl zeptat, na co si dát pozor, případně jak postupovat, pokud by to z jejich strany od řečí přešlo na pokusy o čin...

Předem děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Vsetko zavisi od toho, ci si niekto uplatni pravnu ochranu (patent, alebo ochranna znamka). Nepredp…
ok 28.11.2016 14:07
ok
v samotnej podstate Ty ako predajca fejkov nemáš žiadny nárok na to,aby Tebe niekto z iných predajco…
audax 29.11.2016 09:27
audax
Pokud na výrobku není uvedená značka, mužeš ještě do popisu uvést něco jako: Jediný pravý originál z…
Araneus84 29.11.2016 14:38
Araneus84
Je dobré se podívat jaké jsou možné ochrany u nás. Téma je to dost obsáhlé. cs.html Má se reagovat… poslední
TNT 29.11.2016 16:39
TNT

Vsetko zavisi od toho, ci si niekto uplatni pravnu ochranu (patent, alebo ochranna znamka).

Nepredpokladam, ze by si predaval vyrobky pod originalnym menom, ako napr. adidas, puma, rolex, timex, certina. Skor to bude napr. abibas, puna, nolex, limex, alebo nejaky noname - teda uplne bez pomenovania. Ja osobne mam opasok GIANI VERAGE (mimochodom, nikto si zatial nevsimol, ze tam je G namiesto C - sluzi mi tak dobre, akoby tam to C bolo). Maximalny postih by ti hrozil vtedy ak by ti tovar zhabala colnica a oznacila ho za fejk. Teda za napodobeninu ochrannou znamkou chraneneho vyrobku. Tovar by ti zhabali a znicili napr. v spalovni. U takych vyrobkov ake spominas, by dalsie dokazovanie s najvacsou pravdepodobnostou nepokracovalo. A je mozne, ze by ti tovar vratili.

A ako mas postupovat? Ja osobne by som si od poburenej konkurencie v prvom kole vyziadal podklady k ochrannej znamke - zrejme tvrdia, ze takuto ochranu maju. Podla toho, co ti dodaju bud ustupis, alebo na nich mozes zvysoka kaslat.

v samotnej podstate Ty ako predajca fejkov nemáš žiadny nárok na to,aby Tebe niekto z iných predajcov vydokladovával podklady k ochrannej známke,to celé sa robí inak,autorizovaný predajca dá podnet vlastníkovi registrovanej značky alebo kontrolorovi danej registrovanej značky a majitel autorských práv k danej značke si uplatní na súde v tvz.superrýchlom konaní nároky vyplývajúce z predaja falšovaných výrobkov a na príkaz súdu vpadne predajcovi na kontrolu colná a finančná správa a zabaví tovar,u ktorého je predpoklad,že je falošný a podla zistených okolností sa postupuje ďalej....Ty ako predajca nemášš čo ukazovať inému predajcovi,ani iný predajca nemá právo Ťa nejako legitimovať a vyžadovať,aby si Ty jemu niečo preukazoval a ani Ty nemáš právo vyžadovať po inom predajcovi,aby on niečo preukazoval Tebe,na to sú iné poverené osoby a inštitúcie....

Pokud na výrobku není uvedená značka, mužeš ještě do popisu uvést něco jako:
Jediný pravý originál z čínské produkce.

Na jejich emaily můžeš zvysoka hodit bobek. Musely by mít patentovaný vzhled/funkci/apod. daného výrobku, což je nesmysl. To by to těžko mohly prodávat různé eshopy pod různými značkami. Nemluvě o tom, jak je něco takového těžké patentovat - dotyčný by musel prokázat, že daný vzhled skutečně vymyslel on, atd.
Jinak těžko ti bez uvedení konkrétního výrobku poradit více.

Jeden příklad za všechny:
Taktické pero za 750 Kč
https://www.army-shop.cz/produkty/obranne-prostred ky--sebeobrana/ostatni/obranne-takticke-pero-uzi-- -tacpen6/7897.html

Versus

To samé taktické pero bez nalepeného nápisu UZI:
https://www.aliexpress.com/item/Hight-Quality-Tact ical-Pen-Self-Defense-Cooyoo-Tool-Aviation-Aluminu m-Anti-skid-Portable-FC/32588487668.html?spm=2114. 40010208.4.42.IADyhW

Je dobré se podívat jaké jsou možné ochrany u nás. Téma je to dost obsáhlé. cs.html

Má se reagovat až na psané projevy, které jdou k jádru věci a obsahují odkazy na paragrafy zákonů, to se nesmí podcenit. Takový subjekt si dá práci formulovat o co mu jde, a beztak to bude někdo kdo to nedělá poprvé :-). Plané vyhrožování je o ničem, to nikam stejně nevede.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru