Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Folie na skle u auta

Dobrý den,

Chci si přilepit tmavou černou folii na zadní boční skla na autě. Chci použít obyčejné folie bez atestu, jelikož jsou téměř zadarmo oproti profi foliím. Jde to na těch zadních oknech nějak ukecat kdyby mě chytli policisti? Vždyť přece jezdí mraky felicií které tam ty zadní okna vůbec nemají a mají místo nich plech, nebo třeba na dodávkách do 3,5 t taky přece nenjsou většinou zadní boční okna. Pokud by mne zastavili, mohu se ohánět například argumentem, že vozidlo je používáno pro přepravu materiálu?

Předem děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
§ 36 341/2002 se věnuje pouze zatmavení čelního a předních bočních oken, ale třeba zadní okna upravu… nový
Mayhem 05.01.2017 00:09
Mayhem
Nikdo tu přece nepíše o tom, že by na zadním okně nebo na zadních bočních nesměla být folie. Tam si… nový
rokator 05.01.2017 07:22
rokator
O atestu na fólií ten zákon ale nic neříká. Pokud každý doplněk musí mít atest, musí pak být atesto… nový
Mayhem 05.01.2017 10:20
Mayhem
Nic z toho nejsou doplňky. nový
Wikan 05.01.2017 10:29
Wikan
zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 75 % nebo zatemnění předního bočního skla na… nový
rokator 05.01.2017 10:59
rokator
Dobře, jediný rozdíl je tedy v tom, že to není 75 ale 70%. To ale není předmětem dotazu mého, ani ta… nový
Mayhem 05.01.2017 11:37
Mayhem
Úpravy a opravy zasklení vozidel, které mají za následek snížení světelné propustnosti, je možno pro… nový
Wikan 05.01.2017 12:14
Wikan
Díky za konkrétní odkaz... Z tohohle ale působí, že fakt ani ta samolepka být na skle nesmí. V tomhl… nový
Mayhem 05.01.2017 15:33
Mayhem
Technickou procházejí auta s mnohem horšími závadami. Tohle sice možná doslovnému výkladu odporuje,… poslední
Wikan 05.01.2017 15:45
Wikan
http://www.glassgarant.cz/jake-zatmavovaci-folie-j sou-povolene/ ale ve Francii je hodlají údajně za… nový
jirka44 05.01.2017 13:33
jirka44

Nikdo tu přece nepíše o tom, že by na zadním okně nebo na zadních bočních nesměla být folie. Tam si nalep klidně černý igelitový pytel...

Na čelním nesmí být nic, na předních bočních nesmí být po aplikaci fólie celková propustnost světla menší než 70 % (některá skla jsou trochu zatmavená již od výrobce, sčítá se to), na zadních bočních a zadním to není nijak omezeno.

Každá folie (resp. každý doplněk, který montuješ na auto) musí mít ATEST, jinak ti hrozí problémy s PČR a na STK.

O atestu na fólií ten zákon ale nic neříká.

Pokud každý doplněk musí mít atest, musí pak být atestovaný i vonící stromeček? Nebo klíčenka na klíčkách? Samolepka MCdrive? To asi ne.

Mimochodem, kdyby sis přečetl aspoň ten jeden odstavec v mnou zmiňovaném zákoně, věděl bys, že čelní sklo musí mít propustnost minimálně 75%. :-)

zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 75 % nebo zatemnění předního bočního skla na propustnost zjevně nižší než 70 %.

Citace ze starého neplatného předpisu, na který se odvoláváš.

zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 70 % nebo zatemnění předního bočního skla na propustnost zjevně nižší než 70 %

Citace z aktuálního platného předpisu 341/2014 (Vyhláška o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích).

-------

Tebou uváděných 75% není nikde. A kdyby ses chtěl ohánět tím, že jsem psal, že na "čelním skle nesmí být nic" - v závorce je uvedeno, že se sčítá folie i originální zatmavení skla od výrobce. V drtivé většině případů, je čelní sklo již z výroby zabarveno/ zatmaveno, takže není možné další úpravu provést...

Každý doplněk na auto musí být schválen k provozu na pozemních komunikacích = být homologován = mít atest.

Buď budeš mít auto v takovém stavu, jak je zde popsáno, nebo riskuješ problémy. Je to volba každého...

Dobře, jediný rozdíl je tedy v tom, že to není 75 ale 70%. To ale není předmětem dotazu mého, ani tazatelova, i když přiznávám, že jsem se spletl.

Pořád ale nevím, kde je napsáno, že fólie na zadní sklo je doplněk, který musí být homologován a samolepka MCdrive není doplněk.

Úpravy a opravy zasklení vozidel, které mají za následek snížení světelné propustnosti, je možno provádět pouze při dodržení podmínek daných předpisem EHK č. 43 a musí být schváleny podle této přílohy vyhlášky. Vozidlo v zorném poli řidiče nesmí být vybaveno žádnými předměty, např. okrasné a upomínkové předměty, které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla nebo označení či zařízení povinně umisťovaných podle jiných právních předpisů jako například funkční elektronické zařízení pro úhradu mýtného nebo platný kupón prokazující uhrazení časového poplatku. Ustanovení tohoto odstavce neplatí pro zadní skla vozidel kategorie M3. Výhled zadním sklem vozidla kategorie M1 může být částečně snížen schváleným příslušenstvím nebo přepravovanými předměty, avšak jen za podmínky, že je vozidlo vybaveno pravým vnějším zpětným zrcátkem schváleného typu. Výhled předním sklem u vozidel kategorie M3 může být částečně snížen vedle schválených označení určených k umístění na skla jen směrovou tabulkou. Provedení a umístění tabulek na vozidle musí být schváleno podle této přílohy vyhlášky.

2014-341

Řekl bych, že kdyby chtěl policajt prudit, tak může dát pokutu i za tu samolepku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru