Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je potřeba k řízení nákladního automobilu PO STAVBĚ profesní průkaz?

Ahoj všichni. Jsem držitelem řidičského průkazu skupiny C. Mám jít zaskakovat za řidiče na stavbu (převážet po stavbě zeminu z bodu A do bodu B). Jednalo by se pouze o ježdění po stavbě.

361/2000 §87a:
(1) Dopravně psychologickému vyšetření je povinen se podrobovat
a) držitel řidičského oprávnění pro skupinu C1+E, C nebo C+E, pokud řídí nákladní automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo speciální automobil o největší povolené hmotnosti převyšující 7 500 kg nebo jízdní soupravu, která je složena z nákladního automobilu a přípojného vozidla nebo ze speciálního automobilu a přípojného vozidla a jejíž největší povolená hmotnost převyšuje 7 500 kg
.
.
.
(8) Povinnost dopravně psychologického vyšetření podle odstavce 1 se netýká řidiče, který provádí silniční dopravu soukromé povahy, pokud není prováděna za úplatu, a dále řidičů vozidel požární ochrany, řidičů vozidel policie, Vězeňské služby České republiky, zpravodajských služeb a řidičů vozidel ozbrojených sil České republiky.

To znamená že bych ho mít měl. Ale jedná se i o ježdění mimo komunikace? protože

ýjimky z povinnosti účastnit se zdokonalování odborné způsobilosti řidičů, které jsou uvedeny v odst. 3 § 46 zák. 247/2000 Sb., zákona o získávání a zdokonalovaní odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, konkrétně písm. g, hovoří jasně, když se v něm říká, že povinnost zdokonalování odborné způsobilost řidiče se nevztahuje na řidiče vozidel používaných při přepravě věcí, které řidič využije při výkonu své závislé práce nebo podnikání, pokud řízení není hlavním předmětem výkonu závislé práce nebo podnikání řidiče. V podstatě závisí na tom, co má daný pracovník uvedeno v pracovní smlouvě jako hlavní náplň práce. Pokud tento zaměstnanec využije přepravované předměty potřebné ke své činnosti, tak průkaz profesní způsobilosti mít nemusí, což se v případě jeřábníka nedá zcela předpokládat.
V tomto případě bude nutné řešit tuto situaci na místě s policií, pokud nastane.
a
jestliže řidič je ten, který bude obsluhovat tu nástavbu, kterou bude využívat ke své činnosti výkonu povolání, průkaz profesní způsobilosti mít tento člověk nemusí.

A toho znamená že když budu např. Zahradník tak si můžu navážet hlínu ke stromečkům např. ? Zajímá mě jestli je to nezákoné a jestli do toho mám vůbec jít když profesák nemám. Pro mě by to byla pokuta od 5 do 10.000 a zákaz činnosti min na 6 měsíců pokud by to bylo nezákoné a to si nemůžu dovolit. Prosím tedy o radu, Můžu a nebo Nemůžu stím jezdit jen po firemní stavbě? Děkuji všem za váš čas.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
O tom přece musí rozhodnout tvůj vedoucí. Pokud by jsi jezdil služebním vozem a neměl referentské zk…
kozakl 14.04.2017 14:30
kozakl
Tam tomu snad ani dopravak poradne nerozumi. Takze kdyby byl uraz je to v haji. Dekuji za odpoved. nový
Just4Fun 14.04.2017 15:33
Just4Fun
Tam je to sporné, záleží co je napsané v pracovní smlouvě. Pokud je napsáno řidič, pak referenčák an… nový
Otazník. 17.04.2017 12:53
Otazník.
Co jinak ?? To snad v nějaké garážové firmě může kdokoliv sednout za volant služebního vozu,ale ve s… nový
kozakl 17.04.2017 14:54
kozakl
Musíte sdělit, jaký typ pracovní smlouvy a zařazení máte. Od toho se odvíjí situace. To že jezdíte j… poslední
milan.cukrar 18.04.2017 20:48
milan.cukrar

Musíte sdělit, jaký typ pracovní smlouvy a zařazení máte. Od toho se odvíjí situace. To že jezdíte jen po stavbě, nemusí být to nejdůležitější.
Zahradník, pro výkon svého zaměstnání nemusí mít profesák, ale vy jste asi zaměstnanec s pracovním zařazením řidič?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru